Recomandare lectura: Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven

Zilele acestea am citit Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven si am descoperit povestea emotionanta a doi tineri adolescenti americani – Violet Markey si Theodore Finch.

Violet si-a pierdut sora in urma unui accident de masina, in urma cu mai putin de un an, iar de atunci numara zilele pana la absolvire si traieste pentru viitor, pentru ca in prezent nu mai gaseste nicio bucurie, nici macar in a scrie pe site-ul pe care l-a creat impreuna cu sora ei.

Theodore are calitatea de a iesi in evidenta tot timpul, cel mai adesea nu intr-un mod pozitiv, si se gandeste obsedant de mult la tot felul de modalitati prin care si-ar putea pune capat zilelor.

Atunci cand cei doi se gasesc pe marginea clopotnitei de la scoala, Theodore o ajuta pe Violet sa nu cada si isi asuma in fata lumii ca Violet l-a salvat pe el, pentru a o scapa de stigma sociala. Si de atunci se trezeste fascinat de ea si vrea sa o cunoasca mai bine.

Un proiect de la scoala, cand tinerii trebuie sa faca echipe si sa descopere impreuna “minunile naturale” din statul lor, ii va aduce impreuna pe cei doi. Iar Theodore o ajuta pe Violet sa inceapa din nou sa-si traiasca viata cu nerabdare. Insa in timp ce o ajuta pe ea sa iasa din carapacea lui, el isi gaseste din ce in ce mai greu energia si puterea sa iasa din a lui.

Speram intr-un final fericit pentru cei doi, dar de multe ori viata are alte planuri. Iar cand am citit si nota de final a autoarei, prin care ne spune ca in adolescenta ei a trait o poveste similara cu cea pe care o descrie in carte, am inteles de ce prezinta lucrurile atat de credibil.

Nu mi se pare neaparat un roman pentru adolescenti, desi este in categoria young adult. Mi se pare un roman pentru toate varstele, care arata cat de grea este de multe ori perioada adolescentei, cat de neinteles si singur te simti, mai ales atunci cand ai trecut printr-o tragedie. Oamenii nu stiu cum sa se poarte in preajma ta, nu stiu cat timp si spatiu sa iti dea, iar tu te simti cel mai adesea izolat in mijlocul multimii.

Mi s-a parut un roman captivant, in care am trait alaturi de personaje emotiile si suferintele lor. Theodore este un suflet chinuit, care nu a fost vazut suficient pentru a fi ajutat. Iar Violet trebuie sa invete sa si traiasca in continuare viata, care a luat o complet alta turnura decat credea ea.

Daca nu sunteti neaparat fani citit, puteti gasi si ecranizarea acestuia pe Netflix, sub acelasi nume – Toate acele locuri minunate. L-am vazut imediat dupa ce am terminat cartea si din pacate este cam slabut, nu reuseste sa surprinda complexitatea ambelor personaje, mai ales a lui Theodore, insa este un inceput bun.

Puteti gasi cartea Toate acele locuri minunate pe site-ul editurii Trei si asa cum zic cei de la Entertainment Weekly, este “O carte impresionantă despre doi liceeni amuzanţi, fragili şi suferinzi.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *