„CARACATIȚA” – prima premieră a anului 2024

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, la avanpremiera și premiera spectacolului „CARACATIȚA” de Catinca Drăgănescu.

Avanpremiera va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19.00, iar premiera duminică, 21 ianuarie, de la ora 19.00.

„CARACATIȚA” este o introducere în dinamica familiei contemporane, privite prin ochii unui adolescent prins în spațiul însingurat dintre divorțul părinților, neglijența autorităților, lipsa de comunicare și descoperirea substanțelor interzise ca refugiu. Într-o radiografie lucidă a ce înseamnă să fii un tânăr în plină formare într-o societate aflată în criză, spectacolul urmărește panta alunecoasă care transformă un copil obișnuit într-un copil-problemă, atât pentru părinți, cât și pentru școală și prieteni – cu toată poezia și emoția aferente vârstei.

Astfel, noua premieră a Teatrului Masca își propune să atingă o problematică de actualitate și relevanță națională, și să servească drept inițiatorul unei conversații ample despre punctul în care ne aflăm, atât la nivel macro, ca societate, cât și din perspectivă personală. În formula unei povești de familie, dar și de generație, acest „coming of age story” este o experiență teatrală – colaj, cu inserții muzicale, care navighează o paletă largă de genuri, fragmente din presă și social media, și un puternic univers vizual.

Adevărul dur al stadiului în care se află comunicarea pe coordonatele părinți-copii-profesori, dar și consecințele bullying-ului și ale influențelor negative sunt tratate în „CARACATIȚA”, pornind de la povestea lui David, un adolescent care provine dintr-o familie înstărită, dar dezbinată. Cum se răsfrâng toate acestea asupra unui puști în formare? Care sunt pericolele care le respiră în ceafă tinerilor din ziua de astăzi? Cum poate o joacă de copil să se transforme într-o tragedie modernă?

În spiritul „Să vorbim pe bune despre noi”, deviză a stagiunii curente, premiera spectacolului din data de 21 ianuarie va fi urmată de o discuție deschisă cu publicul, creatorii spectacolului și cu o serie de invitați speciali, persoane cu experiență în domenii precum sănătatea mintală, consumul de substanțe interzise și educație. Conversația va fi moderată de una dintre gazdele podcastului Reconectat.

Reconectat este un colectiv multidisciplinar format din persoane care activează în domeniile sănătății mintale, sociologie și multimedia care s-a înființat în 2020 cu scopul de a populariza conversații dificile despre relația cu noi înșine și cei din jur pe care rareori ne dăm voie să le purtăm.

***

Catinca Drăgănescu, regizoare:

CARACATIȚA marchează prima mea întâlnire artistică cu Teatrul Masca, avem colegi actori, o echipă tehnică revigorată, suntem #întranziție sau #înconstrucție și construim un spectacol-colaj, o colecție de meme culturale menite să chestioneze valorile lumii în care trăim și impactul asupra tinerei generații. CARACATIȚA este o invitație la dialog trans-generațional, un statement că pe noi la Masca ne preocupă educația și rolul pe care cultura, și mai ales teatrul, ca artă a întâlnirii vii, îl poate juca la nivelul formării de conștiințe, valori și empatie socială.”

Conceptul și regia spectacolului sunt semnate de Catinca Drăgănescu, în colaborare cu Mara Căruțașu pe partea de dramaturgie. Din distribuție fac parte actorii Voicu Aaniței, Mara Bugarin, Nicoleta Hâncu, Corina Moise, Dragoș Stoica și Ionuț Toader, iar echipa artistică este completată de Andrei Dinescu și Andrei Raicu (muzică și sound design), Ruxandra Preda (scenografie) și Andrei Ignat (lighting design).

***

Următoarea reprezentație este programată pe 27 ianuarie, de la ora 19:00. Mai multe informații și bilete la spectacole pe www.masca.ro.

***

Stagiunea 2023-2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca include șase premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia autoreflexiv.

            Teatrul Masca este un punct de reper în lumea culturală a Bucureștiului și a României, cunoscut pentru abordarea sa neconvențională. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca va continua să aducă arta teatrală mai aproape de comunitate, întotdeauna în căutare de modalități de a se reinventa și a crea conexiuni autentice cu publicul său.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *