Cartile fac parte din viata noastra – fie ca vorbim de varianta clasica, tiparita, fie ca vorbim despre ebook readers, suportul nu conteaza atata timp cat reusim sa ne rupem cateva minute zilnic pentru a citi. Asa ca am fost curioase sa aflam care sunt cele mai citite carti de fictiune pentru a vedea ce putem bifa si ce mai putem trece pe lista noastra de lectura.
Astfel, conform http://thegreatestbooks.org/, iata cele mai citite carti de fictiune:
- „In cautarea timpului pierdut” de Marcel Proust
Inceput in 1909 si terminat doar partial in anul mortii lui Proust (1922), romanul are 7 volume si peste 2.000 de personaje. Autorul a satirizat aristocratia, a fost un analist al dragostei si al geloziei si un pionier al romanului de introspectie si analiza a constiintei. Mesajul cartii este afirmarea vietii.
- „Ulise” de James Joyce
Acest roman a aparut in anul 1922. Este plin de ghicitori, metafore si alegorii de nepatruns. Actiunea se desfasoara in ziua de 16 iunie 1904, de sarbatoarea irlandeza numita Bloomsday. A fost interzis in Anglia si in SUA, scriitorul fiind acuzat de blasfemie.
- „Don Quijote” de Miguel Cervantes
Prima parte a romanului a aparut in 1605 si reprezinta o capodopera a literaturii spaniole si a celei universale. Conceputa initial ca o satira la adresa popularelor povestiri cavaleresti, cartea devine o fresca a societatii spaniole si o reflexie asupra comportamenului uman.
- „Moby Dick” de Herman Melville
Publicat prima oara in 1851, romanul istoriseste aventurile capitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorinta de a ucide legendara balena alba, Moby Dick, care ii cauzase pierderea unei gambe. Povestitor este Ishmael, un membru al echipajului.
- „Hamlet” de William Shakespeare
Capodopera lui Shakespeare este publicata prima data in 1603 si inscrie in istorie tirada filozofica: „a fi, sau a nu fi, aceasta e intrebarea”. Hamlet, fiul regelui Danemarcei, este chemat acasa pentru inmormantarea tatalui si nunta mamei cu unchiul sau. Tanarul descopera ca unchiul sau este vinovat pentru moartea regelui, iar ura si dezamagirea il fac pe Hamlet sa puna la cale un plan de-a dreptul diabolic.
- „Razboi si pace” de Lev Tolstoi
Concentrandu-se asupra membrilor a doua familii importante, Bolkonski si Rostov, „Razboi si pace” foloseste istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia in pragul unui conflict apocaliptic cu Franta lui Napoleon Bonaparte. Nici un alt scriitor nu se compara cu Tolstoi in amploarea viziunii epice, ce cuprinde starile sufletesti prin care trec orase intregi, miscarile armatelor, prevestirile de rau augur ce planeaza asupra intregii societati.
- „Odiseea” de Homer
Odiseea este una dintre cele mai vechi si renumite opere literare din mitologia antica. Ea prezinta peripetiile regelui Odiseu (Ulise) si ale insotitorilor lui din Itaca pe drumul de intoarcere acasa, dupa razboiul troian.
- „Marele Gatsby” de Francis Scott Fitzgerald
Romanul autorului american urmareste viata unor personaje ce traiesc in orasul fictiv West Egg din Long Island in anul 1922. Povestea de dragoste a lui Jay Gatsby este in egala masura o drama a iluziei, dar si o drama a succesului care atrage dupa sine o nemarginita nefericire.
- „Divina Comedie” de Dante Aligheri
Divina Comedie descrie coborirea lui Dante in Infern, trecerea prin Purgatoriu si, in fine, ascensiunea in Paradis, pentru a termina cu apoteoza unirii lui cu Divinitatea. Poemul lui Dante tinde catre o reprezentare ampla si dramatica a realitatii, departe de spiritualitatea tipica a epocii sale.
- „Doamna Bovary” de Gustave Flaubert
Cartea descrie decaderea morala a femeii si a omului in general. Desi romanul se deschide cu descrierea copilariei si tineretii lui Charles Bovary, nu trece mult pana acesta ii cedeaza rolul de protagonist Emmei, care devine doamna Bovary prin casatorie.
Pe care le-ati citit si ce ne-ati mai recomanda?
Sursa foto: Pixabay.com