Avatar: The Way of Water

Cu putin timp inainte de finalul anului 2022, intre Craciun si revelion, am fost impreuna cu Mihai la Happy Cinema din Liberty Mall din Capitala, unde a avut loc o proiectie speciala a filmului Avatar: The Way of Water: Filmele Olgăi- AVATAR/ dublat/ 3D- proiecție accesibilizată persoanelor cu nevoi speciale.

“Filmele Olgăi” sunt proiecţii de film adaptate senzorial pentru persoanele cu nevoi speciale. Acesta este un proiect derulat de asociația Supereroi printre noi, în parteneriat cu Happy Cinema. La Filmele Olgăi sunt așteptate toate persoanele cu dizabilități neurocognitive și senzoriale. Mai multe pe https://supereroiprintrenoi.ro/filmele-olgai/.

Am aflat de aceasta oportunitate de a face voluntariat de la grupul de voluntari de la mine de la munca, si m-am inscris pe ultima suta de metri, chiar daca eram aproape sigura ca nu am cu cine sa il las pe Mihai (sotul meu era la serviciu). Asa ca m-am intalnit acolo cu cateva colege de serviciu, pregatite sa ii ajutam pe participanti, daca era cazul.

Din fericire nu a fost nicio situatie deosebita, toti participantii au fost foarte cuminti, atenti la proiectie si incantati de film – asa ca din acest punct de vedere mi s-a parut un eveniment reusit!

Cum este sa mergi la un film de trei ore cu un baietel de nici trei ani este o alta poveste insa (eram pregatita sa plecam atunci cand Mihai si-ar fi pierdut rabdarea) – si chiar daca nu este ceva ce as face in fiecare saptamana, a fost mult mai bine decat ma asteptam! A fost chiar cuminte in prima ora de film, s-a uitat cu atentie, ma intreba de personaje, dar dupa aceea si-a pierdut rabdarea si interesul, a mai stat si pe telefonul meu (ceea ce nu e o practica uzuala, asa ca s-a bucurat din plin), am facut si cateva pauze pentru a merge la baie, iar in ultima ora ma intreba din cinci in cinci minute daca mai e mult, asa ca per total nu pot spune ca am fost 100% atenta la film. 🙂

Dupa aceea ne-am oprit sa mancam ceva si ne-am invartit si prin zona de joaca din Liberty Mall, iar Mihai a fost foarte incantat! Am ajuns acasa obositi si incantati de peripetiile zilei!

Revenind la Avatar: The Way of Water – acest film este o continuare a succesului global Avatar de acum mai bine de 10 ani si prezinta povestea familiei lui Jake Sully, la cativa ani de cand acesta a ramas sa traiasca printre locuitorii planetei Pandora, ca unul de-ai lor, impreuna cu sotia sa, Neytiri.

Daca cineva avea impresia ca dupa intamplarile din primul film, oamenii il vor lasa pe Jake sa traiasca linistit alaturi de noua sa familie si se vor retrage de pe planeta Pandora, una dintre cele mai bogate planete – atunci s-a inselat amarnic.

Chiar daca populatia Na’vi traieste in continuare, iar familia lui Jake si a lui Neytiri este numeroasa, necazurile sunt in continuare pe urmele lor, pentru ca cineva are niste polite vechi cu Jake, pe care le vrea platite cu tot dinadinsul.

Intreaga familie Sully decide sa plece printre populatia acvatica Na’vi si sa se indeparteze de populatia care traieste preponderent in paduri pentru a se proteja atat pe ei, cat si pe cei in sanul carora au trait atatia ani. Insa lupta pentru supravietuire este dura si complexa, mai ales ca acum nu mai este vorba doar despre Jake si Neytiri – acestia trebuie sa aiba grija si de copiii lor.

Citisem cateva recenzii inainte de a merge la film si parerea predominanta pe care am descoperit-o eu este faptul ca scenariul este mai slab, dar efectele speciale sunt mai bune. Nu pot sa zic ca sunt neaparat de acord cu niciuna dintre afirmatii – bineinteles ca atunci cand a aparut, Avatar a fost o noutate absoluta! Povestea, efectele, punerea in scena – totul ne-a luat ochii! Intre timp efectele speciale sunt mult mai bune, au aparut multe alte filme, asa ca nu mai poate fi vorba de un succes la fel de rasunator.

Cu toate acestea, mi s-a parut bun pentru o continuare – au pastrat personajele vechi centrale si au adaugat destul de multe personaje noi, bine individualizate. Desi credeam ca am descoperit misterul planetei Pandora in primul film, se pare ca nu este asa – lumea acvatica imaginata pentru acest film este misterioasa, magica si seducatoare.

Conflictul oameni – populatia Na’vi ramane central si este punctul care declanseaza toate schimbarile din film. Finalul nu este acela din basm, cand toti scapa fericiti, ci cumva mai aproape de viata, cu victime, cu supravietuitori, cu speranta, dar si cu posibilitatea unui nou conflict iminent.

Daca nu ati fost inca sa-l vedeti, ar trebui sa o faceti – eu am vazut varianta dublata in limba romana si pot sa zic ca a luat ceva din farmecul filmului, plus pauzele pe care vi le-am mentionat, dar l-as revedea daca as avea ocazia in perioada urmatoare.

Voi ati vazut Avatar: The Way of Water? Cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari din categoria Filme puteti urmari sectiunea dedicata CityFemme

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *