Tuturor baietilor pe care i-am iubit de Jenny Han

Desi am pus in titlul acestui articol doar prima parte din trilogia scrisa de Jenny Han, astazi as vrea sa va povestesc despre toate cele trei carti care o au in centru pe adolescenta americana de origine coreana Lara Jean.

Daca ati vazut filmele pe Netflix (sunt filme pentru adolescenti, iar actorul Noah Centineo care-l interpreteaza pe Peter Kavinsky este foarte dragut), atunci povestea va este deja cunoscuta, insa ar trebui sa stiti ca intre carti si filme sunt ceva diferente – nu semnificative, insa suficiente incat sa nu va para rau daca decideti atat sa cititi cartea, cat si sa vedeti filmul.

Asa cum spuneam, cartile sunt usurele, din categoria Young Adult, avand in prim-plan o adolescenta draguta si retrasa, care incepe sa descopere viata. Atunci cand sora ei mai mare pleaca la facultate, Lara Jean se simte pierduta si anonima, insa va iesi rapid in evidenta atunci cand se intampla un lucru neprevazut – cele cinci scrisori de dragoste pe care le-a scris catre cinci baieti diferiti de-a lungul anilor vor ajunge in posesia destinatarilor, fara ca ea sa le fi trimis (de unde si titlul cartii, Tuturor baietilor pe care i-am iubit).

De aici incepe o serie de incurcaturi si de momente penibile pentru ea, mai ales ca unul dintre baieti este chiar fostul iubit al surorii ei mai mare. Peter Kavinsky, unul dintre cei care au primit o scrisoare, un adolescent popular de varsta cu Lara Jean si care invata la aceeasi scoala va veni cu o propunere trasnita – aceea de a se preface ca sunt impreuna pentru o perioada de timp.

De aici, dupa cum va puteti da seama, vor aparea o multime de situatii, iar cei doi vor ajunge sa se descopere si sa se cunoasca cu adevarat. Finalul cartii si al filmului nu coincid.

In cea de-a doua carte, P.S. Te mai iubesc si acum o prezinta din nou pe Lara Jean, de data aceasta intr-o relatie adevarata cu Peter. Insa atunci cand un alt destinatar al uneia dintre scrisorile scrise de Lara Jean apare in peisaj, lucrurile se complica, iar sentimentele ei nu mai par atat de clare.

Pe de-o parte il iubeste pe Peter, pe de alta parte este curioasa la ce ar putea sa duca flirtul cu John Ambrose. Insa ea si Peter si-au facut o promisiune – aceea ca nu-si vor frange inimile. Oare se vor tine de cuvant? Mai ales ca si Genevieve, fosta iubita a lui Peter, apare tot timpul in peisaj si o face pe Lara Jean sa se simta ca este mereu pe locul al doilea.

Ultima carte, A ta vesnic, Lara Jean arata cuplul Lara Jean – Peter ajuns in ultimul an de liceu, cu o relatie frumoasa si planuri de viitor ce presupun a urma aceeasi facultate. Insa atunci cand Lara Jean nu este admisa la aceeasi facultate ca si Peter, lumea ei este data peste cap. Cartea prezinta perioada tumultoasa a schimbarilor – atat frica de necunoscut, cat si entuziasmul descoperirii unui loc nou si mi-a placut cel mai mult, pentru ca mi-a reamintit o multime de sentimente pe care le-am avut legate de plecarea de acasa dupa finalul liceului.

Desi in primele doua carti sexul este un subiect despre care nu se vorbeste mai deloc, in cea de-a treia carte se pune un accent ceva mai mare – cei doi au acum 18 ani, au o relatie de lunga durata, se iubesc – asa ca pare un pas firesc in relatie. Sau nu? De fapt, care este momentul potrivit pentru a-ti incepe viata sexuala? Toate aceste intrebari si dubii sunt dezbatute pe larg in ultimul volum al trilogiei.

Jenny Han este o autoare americana nascuta in 1980 care scrie fictiune pentru copii si adolescenti.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *