Cum îi convingem pe cei mici să mănânce legume?

Tinerii părinți își pun o mulțime de întrebări legate de creșterea și educarea copilului, de multe ori încă din perioada sarcinii. Însă atunci când cel mic începe să crească, obsesia părinților în primii ani de viață este legată de o alimentație cât mai sănătoasă și mai diversificată. 

Iar una dintre cele mai importante întrebări și frustrări este cum să îi facem pe cei mici să mănânce legume, fie ele crude sau gătite. Mai jos încercăm să răspundem la această întrebare, cu mențiunea că fiecare copil este unic și poate reacționa diferit. În plus, dacă un copil este foarte obosit sau nervos – rezultatele pot să nu fie cele mai bune, așa că puteți încerca urmărirea sfaturilor într-un moment mai propice. 

  • Cel mai important de știut este faptul că dacă un copil nu acceptă legumele de la primele încercări, nu trebuie renunți! Repetiția e mama învățăturii. 
  • Dacă este flămând, copilul va mânca în principal ceea ce-i oferi. Profită că îi este foame și servește-i un platou cu legume crude (roșii, ardei, castravete, tulpini de țelină, morcovi) sau o salată în timp ce pregătești prânzul sau cina.
  • Află cum se pregătesc cel mai bine legumele. Legumele pline de culoare, bine asezonate și gătite numai atât cât să devină moi (spre exemplu, broccoli se ține fix 3 minute în apă care fierbe cu puțină sare), sunt mult mai apetisante decât cele ținute pe foc prea mult, care și-au pierdut și gustul, dar și culoarea și vitaminele.
  • Implică-l pe cel mic în procesul gătitului. Cere-i părerea când stabilești meniul, lasă-l să te ajute, după posibilități, la gătit.
  • Supa de legume e de baza. Tocate mărunt sau pasate, copiii nici nu știu că supă pe care o devorează are o grămadă de legume.
  • Fii un exemplu de urmat – mănâncă și tu legume în fața copiilor. Dacă în casă se practică obiceiuri sănătoase de alimentație, copiii sunt mai predispuși a le adopta.
  • Fă decoruri drăguțe, care să-l atragă pe cel mic.
  • Nu mănâncă, nu insista prea mult! Spune-i că altceva nu este de mâncare. Când va fi lihnit de foame, oferă-i farfuria salvatoare pe care i-ai păstrat-o.
  • Aplică la masă “regula pentru o îmbucătură”. Copilul trebuie să ia cel puțin o îmbucătura din acel aliment, de fiecare dată când este servit la masă. 
  • Oferă-i fructe și legume în culori diverse și ține-le separate – În timp ce noi, adulții, în general, preferăm să avem mâncarea laolaltă, copiii preferă să o aibă separată pe anumite criterii. Încearcă să așezi legumele sau fructele cât mai spre exteriorul farfuriei sau să le tai/decupezi/aranjezi în forme amuzante (cum ar fi un chip zâmbitor).

Pentru alte articole din aceasta categorie puteti accesa sectiunea Parenting CityFemme.

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *