Ochii doctorului King de Haralamb Zincă

Ochii doctorului King de Haralamb Zincă este o carte pe care am citit-o in concediu si pe care o citeste si sotul meu in aceasta perioada. Roman politist scris de un maestru al genului, Ochii doctorului King reprezinta o lectura usurica, captivanta, perfecta pentru o dupa-amiaza (sau mai multe) pe plaja.

Este al doilea roman scris de Haralamb Zinca pe care il citesc, primul fiind Moartea vine pe banda de magnetofon (despre care din pacate n-am reusit sa va povestesc mai multe la momentul respectiv). Daca vreti sa va intregiti colectia le puteti gasi pe ambele (si mult mai multe) reeditate de editura Publisol, intr-un format mic si usor de citit.

Iata povestea cartii, asa cum o gasiti descrisa pe site-ul editurii Publisol:

Capitanul Roman se afla la mare, in concediu. E chemat insă de urgenta la Bucuresti, pentru a prelua un caz: un angajat al serviciului vamal din Portul Constanta, aflat in vizita la matusa lui din Capitala, a disparut.

Teoretic, n-ar fi nimic neobisnuit pentru un profesionist. Curand, insa, lucrurile se complica: matusa moare in conditii misterioase, iar logodnica celui disparut, angajata a Bancii Nationale la serviciul valutar, primeste o vizita-surpriza care o socheaza intr-atat incat trebuie internata la Psihiatrie. Mai mult, cel disparut e gasit spanzurat in propria locuinta constanteana.

Nu-i asa ca v-a starnit curiozitatea? Ei bine, si mie! Dar eu sunt cu un pas inaintea voastra si stiu deja dezonodamantul! Cazul este interesant si ingenios construit, unele personaje sunt haioase – de fapt, tot romanul abunda intr-un umor de situatie si de limbaj, in ciuda evenimentelor tragice care se petrec. Nu este genul de roman politist in care poti ghici usor ucigasul / raufacatorul, pentru ca personajele sunt introduse treptat in scena. Rezolvarea este stilata, bine pusa la punct, itele se deznoada spre final si toate intrebarile isi gasesc raspuns.

Se simte putin influenta perioadei in care a fost scrisa cartea, prin cuvinte de genul “tovarase”, “Militia” si alte asemenea, care mie nu imi sunt familiare, nascandu-ma fix la finalul regimului, dar care poate nostalgicilor le va trezi o multime de amintiri.

Haralamb Zincă, pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman, a fost un autor de romane polițiste și cărți-document. S-a nascut pe 4 iulie 1923 si s-a stins din viata la 28 decembrie 2008, fiind inmormantat la Cimitirul Evreiesc de lângă stația de metrou Eroii Revoluției. Este autorul a peste 50 de cărți polițiste și de spionaj, fiind laureat cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1971) – pentru cartea Și a fost ora H (Editura Militară, București, 1971) – și cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976).

Din pacate, multi ani a intrat intr-un con de umbra, fiind aproape uitat, insa editura Publisol incearca sa ii aduca un elogiu prin punerea romanelor sale in prim-plan, intr-o serie de autor.

Voi ati citit Ochii doctorului King sau altceva scris de Haralamb Zinca? Cum vi se par scrierile lui?

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × 1 =