Interviu cu Irina Vasilescu: Pe stop | un strop de demnitate

“Pentru sute de mii de persoane din România, sărăcia menstruală este o realitate umilitoare care nu le lasă să-și trăiască viețile cu demnitate, iar asta nu este acceptabil.”– ne spune Irina Vasilescu in interviul de mai jos. M-a socat afirmatia, pentru ca atunci cand te gandesti la saracie te gandesti la lipsa mancarii, a locuintei, nu te gandesti si la acest aspect al vietii unei femei, care cumva noua ne-a intrat in normal – stim ce trebuie sa facem in acea perioada a lunii si cum sa ne ingrijim, insa foarte multe femei pur si simplu nu isi permit, cele cateva zeci de lei pe care le cheltuim pe luna reprezinta o suma astronomica pentru ele.

Proiectul Pe Stop incearca sa le ajute pe femeile din categoriile vulnerabile si sa le aduca un strop de demnitate. Va invit sa aflati mai multe din interviul de mai jos.

Buna, Irina. In primul rand, iti multumesc ca ai acceptat sa imi raspunzi la intrebari si ca ne povestesti astazi mai multe despre proiectul Pe Stop. Insa inainte de asta, ne poti spune cateva cuvinte despre tine?

Salutare și mulțumesc pentru propunere! Sunt absolventă de Psihologie și toată viața profesională mi-am petrecut-o în sectorul ONG. Primul astfel de job a fost pură întâmplare, al doilea – preferință, iar de la al treilea încolo mi-a fost clar că nu voi mai face altceva. Am lucrat în diverse domenii, de la educație remedială, la copiii cei mai bine pregătiți din țară, la ecologie, iar acum iată-mă cu Pe Stop

Spune-mi, te rog, ce este proiectul Pe Stop si cui se adreseaza?

Am creat Pe Stop pentru că vrem ca toate fetele și femeile din România să aibă produsele și informațiile necesare pentru a se îngriji corect pe perioada menstruației. Pentru sute de mii de persoane din România, sărăcia menstruală este o realitate umilitoare care nu le lasă să-și trăiască viețile cu demnitate, iar asta nu este acceptabil.

Pe Stop lucrează cu fete și femei vulnerabile și abordează sărăcia menstruală din 3 direcții:

1. Produsele  – distribuim lunar pachete gratuite cu toate produsele de care o femeie are nevoie pentru a se îngriji corect în timpul menstruației.

2. Informațiile – organizăm cursuri de igienă menstruală adaptate vârstei și cunoștințelor participantelor, astfel încât ele să înțeleagă cum funcționează corpul lor, ce produse să folosească și cum să se îngrijească corect, precum și să aibă un mediu unde pot adresa întrebări pe care le-a fost teamă să le pună până acum.

3. Legea – facem demersuri pentru ca legislativul să faciliteze accesul persoanelor vulnerabile la aceste produse de bază.

Cand a luat nastere si in ce context, care a fost factorul declansator?

Am fondat Pe Stop în 2018, când am aflat despre niște inițiative similare în străinătate și m-am întrebat cum se descurcă femeile fără adăpost din România în timpul menstruației. Treptat, s-au alăturat din ce în ce mai mulți oameni inițiativei și Pe Stop a devenit, de la o idee trecătoare, un program de intervenție sutructurată împotriva sărăciei menstruale.

Este o echipa mare in spatele proiectului? Voluntari, angajati, prieteni de-ai tai?

Acum avem 3 persoane angajate și aproximativ 30 de voluntari. Multe dintre prietenele mele s-au alăturat proiectului pentru că li s-a părut o inițiativă cu sens și un ajutor real pentru persoanele vizate.

Cam la cate persoane ajungeti lunar? Este aproximativ acelasi numar lunar sau difera in fiecare luna? Si unde anume?

Lucrăm în mai multe zone din țară. În București, unde am lucrat fără întrerupere de la început, ajungem acum la aproximativ 350 de persoane, care sunt de regulă aceleași, fete și femei din zonele vulnerabile ale orașului. Mai avem proiecte în alte două comunități rurale, în județele Maramureș și Constanța. Acolo organizăm cursuri de igienă menstruală și distribuim câteva zeci de pachete lunar, dar persoanele care participă diferă de la o sesiune la alta.

S-a creat o legatura cu persoanele la care ajungeti? V-ati imprietenit, stiti detalii despre viata lor, pastrati legatura, le ajutati si pe alte planuri?

Acolo unde venim în mod repetat, da, sigur. Am organizat activitatea astfel încât fiecare echipă de teren să ajungă lunar la aceleași persoane, tocmai din dorința de a crea relații mai complexe. Echipele vin de pe teren cu povești impresionante și, uneori, cu probleme complexe pe care ne străduim să le rezolvăm sau căutăm să direcționăm beneficiarele către cineva competent pe tema respectivă. 

Care este povestea de viata pe care ai descoperit-o si te-a impresionat cel mai mult?

C. este mamă a trei copii și a trăit o perioadă lungă pe străzi. Copiii ei au mers toți la școală și erau mereu foarte bine îngrijiți, iar C. a fost mereu angajată. Înainte să ne cunoască, folosea hăinuțele care le rămăseseră mici copiilor ca să-și improvizeze un soi de absorbante. De când cu Pe Stop, știe că se poate baza pe sprijin lunar și are o grijă în minus – cea a igienei personale, așa că are mai multe resurse libere pentru a se ocupa de celelalte obstacole din viața ei.

Ce rezultate importante ati avut de la infiintare si pana in prezent si care sunt planurile voastre de viitor?

Am distribuit până acum peste 8500 de pachete cu produse de igienă menstruală, am organizat cursuri pentru peste 200 de persoane și lucrăm, cu o echipă interdisciplinară, la o lege care să faciliteze accesul celor mai vulnerabile la produsele de igienă menstruală de care au nevoie. Avem de gând să ne extindem activitățile din zona rurală, unde nevoia este extrem de mare, și să continuăm demersurile pentru aprobarea legii de mai sus – dacă vrem ca impactul pe care l-am vizat să fie la scală mare, trebuie să avem statul alături de noi.

Cum ne putem implica si noi?

Dacă proiectul are sens pentru voi, puteți dona orice resursă vă prisosește, fie că este vorba de bani, produse de igienă menstruală, timpul vostru sau redirecționarea unui procent din impozitul datorat statului. Găsiți detalii despre fiecare modalitate de implicare la https://pestop.org/implica-te.

Pe cei de la Pe Stop ii puteti gasi si pe Facebook si Instagram.

Credi foto: Maria Cîrstea

Pentru alte interviuri puteti vizita sectiunea de Interviuri CityFemme.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *