In timp ce Parisul dormea de Ruth Druart

In timp ce Parisul dormea este o alta carte care vorbeste despre Holocaust si despre cum vietile evreilor si ale altor oameni au fost afectate de teama pe care oamenii au simtit-o in acea perioada fata de ororile naziste. In plus, mai vorbeste despre dragostea pentru copilul tau – este cea mai puternica dragoste, care te face capabil de orice fapta pentru a-l pastra in siguranta, langa tine.

Jean-Luc este un barbat francez, lucrator la caile ferate, care a fost obligat de nemti sa lucreze la sinele de pe care plecau trenurile mortii. Astfel realizeaza rapid ce se afla in spatele propagandei naziste si incearca sa se impotriveasca acestei masini de razboi, fapta care ii va aduce o cicatrice vizibila pe chip. Insa cumva tot raul spre bine – are astfel ocazia sa o cunoasca pe Charlotte, o tanara care lucra ca infirmiera la spitalul in care este internat Jean-Luc.

Intre cei doi ia nastere o frumoasa poveste de dragoste, ca un trandafir in mijlocul gunoiului, iar o intamplare surprinzatoare ii va face sa ia o decizie rapida, care le va schimba toata existenta. Aproape un deceniu mai tarziu, in 1953, au o noua viata, in California, sunt casatoriti si au un fiu, pe Sam. Insa trecutul nu se lasa uitat si se va intoarce sa le ceara socoteala.

Povestea lui Jean-Luc si a lui Charlotte nu este singura poveste descrisa in paginile romanului In timp ce Parisul dormea. Sarah si David sunt doi soti evrei care au ajuns intr-unul din trenurile mortii pe care le supraveghea Jean-Luc. Insa Sarah este convinsa ca Samuel, fiul lor de doar o luna, nu va supravietui calatoriei de groaza, asa ca face un lucru inimaginabil pentru o mama – renunta la copilul ei, pe care i-l incredinteaza lucratorului cu cicatrice pe fata.

Faptul ca fiul lor este in viata este lucrul care i-a ajutat sa-si pastreze mintile si sa lupte pentru a trai inca o zi si inca o zi – fiind printre putinii supravietuitori de la finalul razboiului. Insa dupa ceea incepe un nou razboi pentru ei – acela de a-si gasi fiul care pare a fi disparut fara urma, alaturi de muncitorul caruia i-a fost incredintat.

Este induiosator faptul ca lucrurile sunt privite si din perspectiva lui Sam(uel), care dintr-o data se va simti rupt din singura viata pe care a avut-o si lipsit de parintii sai. Durerea abandonului si dorul de parinti il vor schimba definitiv.

Alternand perspectivele, personajele si timpul – romanul In timp ce Parisul dormea vorbeste despre iubire neconditionata, sacrificiu si curaj, intr-un mod in care niciun parinte nu poate ramane nepasator.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *