Cum iti povesteam intr-un articol trecut, daca nu prea ai timp liber si nu ajungi acasa chiar in fiecare seara, atunci nu iti poti permite “luxul” de a avea o pisica, cat despre caine, nici vorba. Bineinteles, lucrurile se schimba daca locuiesti si cu altii cu care poti imparti responsabilitatile care apar atunci cand se mareste familia cu un animalut.
Daca ai luat in considerare toate aspectele logistice si nu iti da cu minus, atunci poti alege o pisica sau un caine. Diferenta dintre cei doi trebuie gandita prin prisma stilului de viata al stapanului. Cine vrea sa faca miscare si sa iasa din casa zilnic e bine sa se orienteze catre caine, iar cine pefera sa stea la caldurica iarna si la umbra vara, o poate face in tovarasia unei pisici.
Daca ai o problema cu parul de animale, ar fi ideal sa iti iei un catel din rasa Caniche, iar daca vrei o felina, te poti orienta pe pisica Sfinx. Aceasta din urma este de multe ori considerata ciudata sau chiar urata, insa in opinia mea, este vorba doar de un stereotip de mentalitate. Intr-adevar, aceste pisici arata diferit fata de cele cu par de lungime medie sau lung, insa nu ar trebui sa le tratam in baza unei preconceptii, pentru ca sunt foarte iubitoare, placute la atingere si mangaiere, cu o piele foarte fina si calda. Daca totusi vrei o pisica cu aspect “clasic”, trebuie sa stii ca parul lung se curata mai usor din locuinta decat cel de lungime medie, in masura in care acesta e un criteriu important pentru tine.
In ceea ce priveste alergiile, cei care sufera de asa ceva scapa de multe ori tocmai pentru ca isi iau un animal si astfel se imunizeaza. Am vazut multe cazuri de acest gen in cariera mea, atat la adulti cat si la copii. Iar pentru copii mai exista si multe alte beneficii in afara de imunizarea la alergii, acestia dezvoltandu-se si psiho-emotional mai armonios in prezenta cateilor si a pisicilor, devenind mai calmi si mai echilibrati.
Cat despre diferitele rase, aici este o discutie lunga. Se vand foarte multe animale online, cu bani grei, cu justificarea ca sunt dintr-o anumita rasa. De multe ori, din pacate, acestea pot avea mari probleme de sanatate. Nu recomand sub nicio forma sa se cumpere de pe Internet. Unii dintre cei care vand online nici nu mai raspund la telefon dupa. Foarte multe astfel de animale sunt aduse clandestin in tara, prin retele de trafic de animale. Asta e valabil si la caini si la pisici, mai ales pisici de rasa, Albastru de Rusia, Scottish Fold, English Short Hair etc.
Riscul este ca oamenii sa ramana cu banii dati si cu un animal bolnav care eventual nici nu este rasa pretinsa de vanzator, pentru ca nu o data aceste tranzactii se fac in mod strategic noaptea, intr-o parcare prost luminata. Iar daca boala este incurabila, se ajunge si la un deznodamant tragic, care poate afecta si traumatiza si copilul pentru care s-a cumparat respectivul animal de companie, si care intr-un rastimp de cateva zile vede cum primeste animalutul pe care si l-a dorit, iar apoi ca este bolnav, sufera si moare.
Ceea ce recomand este sa se contacteze crescatori locali, exista destule canise in Romania de unde se pot achizitiona animale de rasa avandu-se astfel niste garantii. De asemenea, se poate cere si sfatul unui medic veterinar.
In privinta raselor, nu le recomand pe cele care au din start probleme de sanatate sau predispozitii foarte evidente, adica de exemplu, orice caine din rasa brahi-cefalica. Asa sunt cateii din rasele Pug sau Bulldog francez – cu totii il stim pe vestitul Chelutu de la care s-a pornit o adevarata moda. Intr-adevar acesti catei sunt foarte simpatici, dar din pacate multi au probleme respiratorii sau pot avea malformatii care in mare majoritate trebuie corectate chirurgical, iar acest lucru trebuie stiut dinainte si luat in considerare.
Oamenii tind sa isi ia animale de rasa, desi foarte putini dintre ei ii pregatesc si ii duc la concursuri specializate. Motivele pot fi ca le place felul in care arata aceste animale, personalitatea specifica rasei sau pur si simplu ca vor sa fie la moda. Aceste curente de moda vin si trec. De exemplu nu prea am mai vazut de ani de zile pe strada sau in clinica mea un Dalmatian, desi la un moment dat, era plin de ei peste tot. Iar pana acum vreo zece ani foarte rar se vedea cate un Beagle, iar acum sunt mult mai multi, la fel ca si cainii din rasa Pug sau Bulldog francez.
Daca insa nu iti doresti un animal de companie doar pentru a fi la moda, iti recomand cu toata caldura sa te indrepti catre adaposturi, unde se gasesc animale metise. Cainii sau pisicile din adapost sau chiar luati de pe strada ofera la fel de multa iubire si satisfactie ca animalele de rasa si pot avea o speranta de viata foarte buna si sa fie mai sanatosi. Statistic, cu cat sunt rasele mai pure, cu atat exista posibilitatea de consangvinizare, ceea ce duce si la probleme genetice. Nefiind foarte bine controlate imperecherile, mai ales in trecut, la animalele de rasa pura pot aparea diverse boli din cauza combinarii genelor recesive la imperecheri.
Dr. Florentin Vrinceanu are experienta de peste 20 de ani in medicina veterinara, cu specializare pe animale de companie. In prezent activeaza la Novavet, clinica pe care a infiintat-o in 2001, fiind implicat atat pe parte medicala, cat si la nivel de management. Dr. Vrinceanu poate fi contactat la Novavet.
2 Replies to ““Animalele luate de pe strada ofera la fel de multa iubire ca cele de rasa” – dr. Florentin Vrinceanu”