Recomandare lectura – Seria Outlander de Diana Gabaldon

Cred ca voi incepe acest articol cu o atentionare, ceea ce nu prea fac de obicei atunci cand vorbesc despre carti – daca nu va place sa cititi carti lungi, atunci probabil acest articol nu este pentru voi. Eu una am citit insa primele trei carti din seria Outlander, adica undeva peste 2.200 – 2.300 de pagini in doar vreo doua saptamani, profitand de orice clipa libera si fara sa simt ca este un efort. 🙂

In timp ce astept sa imi vina acasa urmatoarele doua volume pe care urmeaza sa le primesc saptamana viitoare de la Bookster, am decis sa va povestesc cate ceva despre carte acum si sa nu o las pana la final, cand citesc toate cartile.

Am urmarit serialul cu acelasi nume acum ceva vreme pe Netflix (v-am povestit despre el la momentul respectiv) si iata ce spuneam atunci in acel articol: “Serialul are la baza seria de romane de fictiune istorica si de calatorie istorica Outlander, scrisa de Diana Gabaldon (pe care presimt ca o voi cumpara si citi si eu in perioada urmatoare).” 🙂 Ei bine, mi-a luat cateva luni, insa am ajuns la el! 😀

Asa ca povestea este acceasi: Claire Randall, o asistenta medicala din cel de-al Doilea Razboi Mondial, se trezeste la scurt timp dupa terminarea razboiului intr-o calatorie inedita. Trece prin cercul de pietre de la Inverness, in Scotia secolului al XX-lea in Scotia secolului al XVIII-lea, mai exact in anul 1743. Nu are timp sa isi puna prea multe intrebari despre ce s-a intamplat, pentru ca se va trezi intr-o lupta continua pentru supravietuire in conditii dure.

De-a lungul volumelor vom urmari povestea de dragoste dintre Claire si Jamie Fraser, care ii va deveni sot, precum si toate incercarile prin care acestia trec, impreuna sau separat. Romanul ne poarta alternativ prin trecut si prezent, rasturnarile de situatie sunt numeroase, descrierile sunt pline de viata, sunt si scene de dragoste povestite captivant, precum si scene de violenta extrema (deci nu e un roman recomandat minorilor).

Nu mi s-a parut deloc redundant sa citesc o carte atat de voluminoasa dupa ce am vazut deja serialul si stiu ce se intampla, ba chiar mi-a facut placere sa citesc si sa-mi reamintesc scenele respective din serial. Un lucru pe care mi l-a intiparit insa serialul este chipul personajelor – atunci cand citesc ii am in minte pe actorii care au interpretat rolurile respective, indiferent cum ar fi ei descrisi in carte.

Diana Gabaldon este o scriitoare americană nascuta in 1952, cel mai cunoscută pentru seria de romane Outlander. Cărțile sale acoperă mai multe genuri, elemente de ficțiune istorică, romantism, mister, aventură și science fiction/fantasy. A primit numeroase premii pentru scrierile sale, printre care Premiul Goodreads Choice pentru cel mai bun roman de dragoste sau RITA Award for Best Novel with Strong Romantic Elements.

Primul sezon mi se pare ca respecta fidel cartea, urmand apoi mici diferente, nu foarte semnificative, care cumva imbunatatesc experienta. Pe mine ma atrage foarte mult aceasta lume magica pe care autoarea Diana Gabaldon a reusit sa o creeze, cu toate personajele, cu tot misticul si cu toate referintele la personaje reale din istorie.

Sper sa va atraga si pe voi si sa o cititi cu drag! Lectura placuta!

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − fifteen =