Recomandare lectura: Bastarda Istanbulului de Elif Shafak

Elif Shafak, aceasta autoare contemporana din Turcia are un condei minunat. Bastarda Istanbulului sta marturie in acest sens, cu o poveste incalcita si captivanta, in care trecutul se impleteste cu prezentul, misticul cu ateismul, modernismul cu conservatorismul si libertatea cu opresiunea.

De aceeasi autoare am citit anul trecut volumul Lapte negru, o poveste intima despre lupta cu depresia postnatala, despre care v-am povestit mai multe la un moment dat intr-un articol trecut. Asa ca stiam deja unele lucruri despre cultura turceasca din aceasta carte, precum despre existenta djinnilor, cititul in cafea si multe altele.

Plin de figuri feminine puternice si de neuitat, cartea ne va prezenta istoria impresionanta cam tuturor personajelor pe care vom avea ocazia sa le cunoastem, dar cu puternic accent pe tinerele Asya si Armanoush, care vor avea mai multe in comun decat vor sti vreodata.

Asya este fiica Zelihei, cea mai tanara dintre femeile Kazanci – Petite-Ma, Cevriye, Feride, Banu, Gulsum, care locuiesc toate impreuna in Istanbul. Insa mai presus de atat, este copilul din flori, bastarda, care nu stie nimic despre identitatea tatalui sau, deoarece mama sa se incapataneaza sa pastreze tacerea asupra lui.

In familia Kazanci exista insa si un mare blestem – barbatii familiei mor de tineri, undeva in jurul varstei de 40 de ani. Bunici, tati, soti, copii – acestia nu au norocul sa traiasca vieti lungi, doar femeile sunt longevive. Asa ca Asya creste inconjurata de aceste femei, una mai diferita decat cealalta, care au totusi in comun arborele genealogic si dragostea sufocanta pe care i-o poarta. Singura existenta masculina din familie, unghiul Mustafa, este o fantasma de departe, pentru ca locuieste in America inca de dinaintea nasterii fetei.

Asa ca atunci cand Armanoush Tchakmakhchian, o armeanca americana si fiica lui Rose, sotia lui Mustafa (deci fiica vitrega a unchiului Asyei) decide sa vina din America in Istanbul pentru a cunoaste mai multe despre radacinile familiei din care se trage si va locui la familia tatalui vitreg, se pun in miscare o multime de rotite care vor duce la un deznodamant… neasteptat.

Trecerile din trecut in prezent, bogatia de personaje si de istorii, felul in care se intrepatrund si se intercaleaza – toate sunt explicate cu maiestrie si intr-un mod captivant.

In Bastarda Istanbulului, aceasta lume orientala, exotica se intalneste cu cea occidentala, pragmatica si independenta sa si vor ajuta ca cele doua tinere fermecatoare si nonconformiste (Asya si Armanoush) sa-si descopere trecutul si astfel propria identitate.

Elif Şafak este o autoare, publicistă și oratoare de origine turcă, numărându-se printre cele mai prestigioase și bine cotate reprezentante ale literaturii turce contemporane. Prin activitatea publicistică se implică activ în problematica de actualitate, în special în cea de natură socială și culturală. (conform Wikipedia)

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Bastarda Istanbulului de Elif Shafak”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *