Recomandare lectura: Imparatul mustelor de William Golding

Ultimul roman pe care l-am citit zilele acestea este Imparatul mustelor, scris de William Golding. Se pare ca a fost respins de 21 de editori pana cand a fost in cele din urma publicat in 1954, dar de-abia in 1959, o data cu aparitia editiei papeback va cunoaste un succes rasunator.

Eram curioasa sa-l citesc de destul de mult timp, inca de cand am vazut un episod din serialul Doi Barbati si Jumatate, in care Jake, baiatul lui Alan si nepotul lui Charlie, trebuie sa citeasca Imparatul mustelor ca lectura scolara, iar el se sustrage de la asta intregul episod. Asa ca am decis sa vad despre ce este vorba in aceasta carte, chiar daca ma gandeam ca este una pentru copii / pentru adolescenti.

Insa in momentul in care am inceput sa o citesc am vazut ca nu e chiar asa – intr-adevar, personajele principale sunt copii, insa sentimentele, intamplarile, felul in care gandesc – toate acestea depasesc cu mult sfera copilariei.

Subiectul este urmatorul: un grup de copii se trezeste naufragiat pe o insula in timpul unui razboi nuclear, fara niciun adult in preajma si fara ca nimeni sa stie de faptul ca ei se afla acolo. Astfel, ei trebuie sa se gospodareasca singuri si au ocazia sa-si creeze lumea de vis, o lume in care se joaca si se balacesc tot timpul, fara reguli, fara griji, fara teama pedepselor.

Pare o adevarata utopie. Oare? Ce se intampla cand copiii dau de gustul puterii si al cruzimii? Ce se intampla cand joaca se transforma in vanatoare? Ce se intampla cand liderul ales de comun acord nu mai este ascultat? Ce se intampla cand un grup se razvrateste? Si ce se intampla cu cei care nu sunt de partea majoritatii? Ce se intampla cand teama e mai puternica decat ratiunea?

Se remarca cateva tipologii umane: Ralph – liderul orator; Piggy – plangaretul inteligent; Jake – vanatorul neinfricat si razvratit. Sunt si destui copii care raman in anonimat si constituie spectatorii care urmaresc lupta pentru putere dintre Ralph si Jake.

Scriitorul britanic William Golding (1911 – 1993) a scris 12 romane, o piesa de teatru si doua volume de eseuri si a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1983. Imparatul mustelor a fost primul roman scris de William Golding, iar la noi a fost publicat de Humanitas fiction, in colectia Raftul Denisei si poate fi comandat de pe site-ul libris.ro, din sectiunea Literatura Universala. A fost si ecranizat in anul 1963.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Imparatul mustelor de William Golding”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *