Iarna cu fulgi insangerati de Gabriel Chiriac este genul de carte carte trebuie savurata pe indelete, citita cu atentie, fara graba, asa cum ai savura un vin delicios. Descrierile minutioase, detaliile, adjectivele abundente ne prezinta cu lux de amanunte o perioada de altadata, atunci cand bunicii nostri erau tineri si aveau o viata intreaga inainte.
Sau cel putin asa credeau, inainte ca cel De-al Doilea Razboi Mondial sa le schimbe planurile. Razboiul a schimbat destine, a curmat vieti, a adus temerea pentru ziua de maine si a incheiat in mod nefericit multe povesti de dragoste.
In romanul Iarna cu fulgi insangerati, actiunea se desfasoara in Romania anilor ’44-’45, in atmosfera tulbure a anilor de la sfarsitul razboiului, iar locotenentul Marius Radulescu este personajul central. Acesta incearca mereu sa faca ceea ce este bine si corect, atat in viata profesionala, cat si in cea personala, unde avem ocazia sa descoperim frumoasa sa poveste de dragoste cu Smaranda Hagiaturian, o tanara inteligenta si nonconformista, mostenitoarea unei mari averi.
Marius Radulescu este tipul de erou clasic pentru care moralitatea, onoarea, reponsabilitatea sau patriotismul sunt elemente vitale, pe care nu le ia in deradere si care ii ghideaza pasii si actiunile.
Cartea prezinta insa mai mult decat o poveste de dragoste, fiind in primul rand un roman istoric, care pune in context multe dintre personajele ilustre ale acelei perioade, explica functii si organizatii, decizii politice si reconstituie cu precizie tumultul societatii tulburate de schimbarile aduse de razboi.
In plus, o mare parte din roman se concentreaza pe viata de pe front, pe luptele, lipsurile si sacrificiile atator eroi necunoscuti, avandu-i in prim-plan pe locotenentul Marius Radulescu si pe cei din subordinea sa. Sunt prezentate o multime de tipologii, de la omul altruist la cel oportunist, de la taranii simpli care-si doresc sa se reintoarca la familiile si pamanturile lor pana la oameni educati, din familii importante.
Autorul Gabriel Chiriac, a reconstitut cu atentie doar o mica parte din dramele pe care poporul roman a fost nevoit sa le indure, datorita unei documentari exhaustive, pentru a putea reda cu fidelitate epoca respectiva.
Gabriel Chiriac este expert acreditat de Ministerul Culturii in conservarea bunurilor din patrimoniul cultural national si conservare-restaurare lemn din monumente de arhitectura populara si isi desfasoara activitatea in cadrul Complexului Muzeal National āMoldovaā Iasi. In 2015 a primit Diploma de Excelenta acordata pentru intreaga activitate depusa in serviciul culturii nationale.
āAm ales sa scriu romanul nu in formatul clasic, victima ā calau, atat de drag secolului al XX-lea, ori in maniera hollywoodiana baieÅ£i buni versus baieÅ£i rai. Evenimente banale, din viaÅ£a de zi cu zi, nu neaparat legate de razboi, iÅ£i demonstreaza ca prietenul poate fi un duÅman Åi invers, duÅmanul poate sa-Å£i fie prieten. Dincolo de dorinÅ£a mea de a inÅ£elege ce s-a intamplat atunci, nu am dorit sa justific sau sa condamn, ci sa arat intr-o maniera onesta si impartiala lucrurile aÅa cum s-au petrecut. ā – Gabriel Chiriac
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala
One Reply to “Recomandare lectura: Iarna cu fulgi insangerati de Gabriel Chiriac”