Clubhouse este una dintre cele mai noi retele sociale, infiintata in 2020 de dezvoltatorii de software Alpha Exploration Co. Noutatea pe care o aduce este faptul ca aplicatia este doar audio, iar continutul dispare, nu ramane inregistrat. In ultima vreme se bucura de un succes din ce in ce mai mare la nivel global, iar Romania nu face exceptie.
Care sunt termenii pe care ii vei regasi pe Clubhouse?
In principal, toata discutia se invarte in jurul Camerelor / Rooms. Daca in alte aplicatii vorbim de grupuri, aici conversatiile au loc in aceste Rooms, care pot fi programate dinainte sau pot fi organizate pe loc.
Asa cum spuneam, continutul este doar vocal – ii auzi pe moderatori si pe invitatii lor, iar daca vrei sa participi la conversatie, atunci poti ridica mana, iar moderatorul te va urca pe scena. Atunci cand intri, microfonul este pornit, iar cel mai bine ar fi sa-l pui pe mute pana cand iti vine randul sa vorbesti.
Un lucru pe care l-am sesizat inca de la inceput este atmosfera prietenoasa, oamenii iti dau impresia ca se cunosc, ca sunt prieteni – ceea ce ar putea sa te faca pe tine sa te simti ca un outsider. S-ar putea sa fie doar atat, o impresie, oamenii nu se cunosc, dar sunt draguti si amabili, iar asta este un mare plus daca decizi sa participi si tu la conversatie.
Spre deosebire de toate call-urile pe Zoom, aici nu trebuie sa te aranjezi sau sa auzi pe cineva ca iti zice ca nu iti merge camera (cand tu nu ai niciun chef sa o pornesti) si nici sa te gandesti ca balbele tale vor ramane pentru vecie, pentru ca sistemul este oarecum ca la radio – ai fost acolo, ai auzit discutia, nu ai fost – ai ratat-o si nu o poti recupera.
Poate sa induca foarte usor FOMO (fear of missing out), facandu-i pe cei aflati pe platforma sa petreaca foarte mult timp aici, de teama sa nu piarda ceva important.
Eu am primit invitatie doar in urma cu cateva zile si am intrat pana acum in 5-6 Rooms (in care sa si raman, pentru ca poti face un switch intre camere, sa te plimbi pana cand gasesti una sa iti placa) si am si vorbit in doua dintre ele. Senzatia e foarte faina, iar dupa usoarele emotii de inceput conversatia se poate lega foarte usor si prietenos.
Imi place ca platforma este intuitiva – daca va jucati prin ea vreo ora ii cam dati de cap, puteti citi articole de genul acestuia sau puteti participa in camerele de discutie pentru incepatorii in Clubhouse, unde alti utilizatori cu ceva mai multa experienta pe platforma sunt foarte draguti si organizeaza aceste sesiuni pentru a-i ajuta pe cei nou-veniti.
Care este scopul platformei Clubhouse?
Ca orice alta platforma de social media, cred ca si scopul acesteia este de a aduce oamenii impreuna si de a obtine in cele din urma profit pentru creatori. Insa pentru utilizatori – este o sursa de networking, informare, awarenes, de promovare a businessului propriu sau a brandului personal si multe altele, pe care poate inca nu le-am descoperit.
Eu personal am pierdut startul atat cu Facebook, cat si cu Instagram – nu credeam la momentul aparitiei lor ca vor avea impactul pe care il au in prezent si nu m-am grabit sa fiu prezenta si activa acolo. Cu TikTok am fost ceva mai pe faza, iar cu Clubhouse pot spune ca sunt chiar in faza beta, chiar daca sunt peste 2 milioane de utilizatori la nivel global.
De ce ar trebui sa fii pe Clubhouse?
Faptul ca aplicatia este momentan disponibila doar pe iOS si ca poti primi acces in ea doar la invitatia unui membru deja existent ii ofera o nota de exclusivism, creste curiozitatea la adresa ei si te face sa petreci mai mult timp decat ai face-o pe alta retea.
Continutul este atat de divers, camerele pot avea orice tematica, incat cu greu nu vei gasi ceva pe gustul tau.
In plus, mie mi se pare o ocazie formidabila de a descoperi profesionisti din domeniul meu sau din domenii conexe. Pana acum mi-au aparut in recomandari si am vazut in camerele in care am intrat o multime de specialisti in comunicare, social media, digital, marketing, antreprenori, coaching etc si mi se pare foarte usor sa ii urmaresc si de ce nu, sa ii abordez daca va fi cazul.
Dar nu doar acesta este domeniul principal – am vazut si foarte multi oameni din IT, psihologie, nutritie, beauty si altele. Cred ca este loc pentru orice domeniu.
Ca si fun fact, vineri cineva a organizat o camera care avea un titlu ceva de genul: “Aceasta camera ii este dedicata lui CABRAL. Il asteptam pe CABRAL sa intre”. Si ghici ce? Cabral chiar a intrat. 🙂 Am prins si eu o mica parte din conversatie si sincer am crezut ca a fost ceva organizat, nu ca moderatorul a sperat doar sa ii atraga atentia lui Cabral.
Dar fix la asta ma refer atunci cand vorbesc despre potentialul platformei – poti aborda mult mai usor persoane la care nu ai altfel acces si iti poti creste reteaua de colaboratori in mod fantastic.
In plus, se pare ca nici celebritatile nu sunt straine de Clubhouse – atunci cand Elon Musk a participat la o conversatie a fost mare nebunie. 🙂
Ca sa nu piarda trendul si userii, se pare ca si Facebook si Linkedin lucreaza deja la propriile lor versiuni audio, similare cu Clubhouse.
Voi ati mai auzit pana acum de Clubhouse? Cum vi se pare ideea acestei platforme video? Ati incerca-o?
Sursa foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Getty Images
One Reply to “Ce e Clubhouse si de ce ar trebui sa fii acolo?”