8 dezavantaje atunci cand esti sora cea mica

Mi-a trimis sora mea ieri un articol cu urmatorul titlu – Opt belele pe care le cunoști numai în calitate de frate mai mare. Articolul are deja vreo doi ani de zile, dar noi de-abia acum l-am descoperit. 🙂 Si desi m-am amuzat la intamplarile povestite din perspectiva fratelui / surorii mai mari, sa stiti ca nu e floare la ureche nici sa fii mezinul familiei.

Asa ca iata si lista mea de dezavantaje pe care le-am avut in calitate de sora mai mica:

1.Aproape toate hainele si incaltarile tale sunt deja purtate si ramase de la sora cea mare. In primii ani de viata nu constientizezi si nu iti prea pasa (desi am inteles ca acum lucrurile stau altfel inca de la cele mai fragede varste), ceva mai incolo te deranjeaza ca nu ai si tu nimic al tau.

2. La scoala profesorii te identifica si te compara tot timpul cu sora ta. Pentru ca sora mea a fost buna la invatatura, a existat o presiune mare si asupra mea “sa nu fac de rusine”. Poate lucrurile ar fi fost mai simple daca sora mea ar fi fost o zurbagie sau daca nu invata bine, dar asa a setat niste standarde destul de ridicate, pe care m-am straduit mereu sa le ating si sa le depasesc pe cat posibil.

3. Sora ta are impresia ca-ti este sefa. Pusa de parinti sa aiba grija de tine inca de la o varsta frageda (ceea ce recunosc ca nu e in regula, nu e ok sa responsabilizezi atat de repede copilul cel mare pentru o alta persoana), are impresia ca tu chiar ar trebui sa faci ce iti zice. Mereu. Pentru ca, citez: “sunt mai mare si trebuie sa ma respecti”.

4. Temele devin un calvar, pentru ca nu sunt controlate de parinti, ci de sora mai mare. Desi am scapat destul de repede de obiceiul controlarii temelor (doar prin primele clase primare ma verifica sora mea), recunosc ca uram din suflet momentul, cand i se punea pata ca am scris o litera mai nu stiu cum si voia sa refac pagina sau mai stiu eu ce. AM URAT DIN TOT SUFLETUL asta.

5. Parintii nu te lasa sa faci singura lucruri pe care sora ta le facea deja la varsta ta, avand grija si de tine. Lucruri precum mersul la scaldat sau pe la cine stie ce prietena mie mi-au fost interzise o perioada mult mai lunga de timp. Cand spuneam ca pe Alina o lasau sa faca lucrul respectiv cand avea varsta mea, imi ziceau mereu ca ea era mai responsabila, iar eu sunt mai aiurita. Ok, eram mai impiedicata cand eram mica si cadeam des, recunosc, dar de aici si pana la a generaliza ca eram aiurita cu totul e o mare diferenta.

6. Parerea ta nu conteaza. Daca in legatura cu diverse cumparaturi sau planuri parintii mei se sfatuiau cu sora mea inca de mica, parerea mea era trecuta intotdeauna cu vederea. De fapt, nici nu era ceruta, nici oferita pana foarte tarziu, dupa ce ea a plecat la facultate si am ramas doar eu cu parintii.

7. Pare ca scopul ei in viata este sa te enerveze, sa faca misto de tine si sa te faca sa plangi, cel mai adesea alaturi de prietene. Ok, asta se intampla cand eram foarte mica, dar avea o satisfactie nespusa atunci cand reusea sa ma scoata din sarite. Cred ca inca o mai are.

8. Impartitul lucrurilor (dulciurilor in general) era realizat de ea pe sistemul din filmele BD“Una – tie, una – mie. Doua – tie, una, doua – mie. Trei tie, una, doua, trei – mie”.

Pun pariu ca nu sunt singura persoana care a crescut avand o sora mai mare – asa ca astept si povestile voastre din copilarie! 🙂

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *