Top 16 carti citite in 2020

Cu un picior din 2021, dar cu gandurile parca putin blocate in 2020, an blamat, de care toata lumea a vrut sa scape cat mai repede, parca nu pot face o trecere corespunzatoare spre un an nou, sper ca mai bun, daca nu fac o mica analiza a rezultatelor din anul trecut. 🙂

Astfel, pe langa articolul despre cuvintele-cheie care v-au adus in anul trecut pe blogul meu si pe langa acest articol, in care va povestesc care sunt cartile mele preferate din anul care tocmai s-a incheiat, urmeaza sa mai scriu un articol despre cele mai citite articole de anul trecut.

Si cu asta gata, promit ca voi lasa in urma 2020 si ma voi concentra pe anul care ne asteapta. 🙂

In 2020 am citit peste 50 de carti – mai bine decat in alti ani si cu mult mai mult spor in primele luni de viata ale lui Mihai, insa acum, de vreo doua luni, nu mai doarme bine noaptea daca nu doarme alaturi de mine, asa ca imi cam face programul de somn (si de citit, pentru ca nu pot sta cu veioza aprinsa daca doarme langa mine). Sper ca lucrurile sa se intoarca la normal si sa citesc din nou mai mult. 😀

Din aceste carti, cel mai mult mi-au placut urmatoarele (ordinea este aleatorie, nu am una care sa fie in topul preferintelor, toate mi-au placut dintr-un motiv sau altul):

  1. Razboi si pace de Tolstoi – inceput in 2020, mai am doar 200 de pagini din cel de-al doilea volum. O lectura impresionanta care are in centru razboiul dintre Franta condusa de Napoleon si Rusia.
  2. O mie noua sute optzeci si patru de George Orwell, despre care v-am povestit mai multe aici. Taiata in mod ingrat de pe lista lecturilor mele inca din adolescenta, cartea si-a reluat locul si a ajuns chiar una din preferatele din 2020.
  3. Povestea slujitoarei si continuarea Testamentele de Margaret Atwood. Distopia in care America devine Galaad, o societate care se intoarce la valorile traditionale este impresionanta. Despre Povestea slujitoarei puteti citi mai multe aici, iar despre Testamentele aici.
  4. Asasinul orb de Margaret Atwood. Am descoperit-o pe autoare si in alte doua romane foarte bune ale ei. După cincizeci de ani, Iris Chase își amintește împrejurările misterioasei dispariții a Laurei. Viețile celor două surori își împletesc firele, iar episoadele erotice se întretaie cu destinul unui asasin orb, pus să ucidă o fecioară de care până la urmă se îndrăgostește, dar și cu apăsate aluzii mitologice, de care Eneida lui Vergiliu nu este străină. Întreaga istorie a romanului nu părăsește însă fundalul secolului XX, pe care Margaret Atwood îl acoperă de umbrele trecutului, de fiorul fanteziei ce pîndește viața, cu iubirile și trădările ei. (descriere de pe Goodreads)
  5. Ochi-de-pisica de Margaret Atwood. Elaine, o pictorita la mijlocul vietii, ajunge cu ocazia unei expozitii retrospective la Toronto, orasul unde a copilarit. Odata cu tablourile pe care le descrie, in mintea ei se deapana scene de demult, imaginile unei familii tot timpul pe fuga, ale unui trio de prietene cu porniri sadice, ale iubitilor care-au invatat-o dragostea, ura sau tradarea, care i-au conturat fiinta. (descriere de pe Goodreads)
  6. Vara in care mama a avut ochii verzi de Tatiana Tibuleac – mai multe despre carte aici. Este o poveste destul de trista despre maturizare, despre pierderea unui parinte, despre impactul pe care o boala necrutatoare il are nu doar asupra celui bolnav, ci si asupra celor din preajma lui.
  7. Pacientul englez de Michael Ondaa. Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E vorba de Hana, o infirmiera amortita de spectacolul suferintei si mortii atator soldati ingrijiti; Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de morfina; Kip, un genist sikh care-si pune zilnic viata in pericol dezamorsand bombe; si mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, ingrijit de Hana, pe care lumea il ia drept englez si care incepe sa dezvaluie o poveste de dragoste, cu aventuri in desert si scene de razboi, ce ajunge sa-i bintuie si sa-i transforme pe ascultatorii sai. (descriere de pe Goodreads)
  8. Printre tonuri cenusii de Ruta Sepetys spune povestea Linei, o adolescenta de 15 ani din Lituania, care in iunie 1941 parea a avea tot viitorul in fata. Fiica de rector universitar, inzestrata cu un talent neobisnuit la desen si acceptata la cursurile Scolii de Arte din Vilnius, Lina are preocuparile si pasiunile unui adolescent normal. Insa atunci cand intr-o noapte se trezeste luata cu forta de acasa de catre NKVD, politia secreta sovietica, impreuna cu mama si cu fratele ei, lumea Linei se va schimba pentru totdeauna. Mai multe aici.
  9. Lista lui Schindler de Thomas Keneally il are in prim-plan pe afaceristul german Oskar Schindler, un barbat care nu s-a remarcat prin nimic deosebit nici inainte, nici dupa razboi. Dar fix in perioada razboiului, acesta a fost vazut ca un salvator de sute, chiar mii de evrei care au avut norocul sa se afle pe lista sa, pe lista vietii. Mai multe aici.
  10. Răul de Jan Guillou este o carte despre cum raul naste rau, inca de la cele mai fragede varste. Mai multe despre carte puteti gasi aici. Pe mine m-a impresionat cam in maniera in care a facut-o O viata marunta.
  11. Lapte negru de Elif Shafek. După nașterea primului ei copil în 2006, scriitoarea turca Elif Shafek suferit de depresie postpartum care a declanșat o criză personală profundă. Infuzat cu vinovăție, anxietate, și nedumerirea cu privire la posibilitatea ca ar putea fi vreodată o mamă bună, Shafak oprit scris și a pierdut credința în cuvinte totul. În acest memoriu elegant scris, ea reface calatoria ei de spirit liber, artist nomad a dedicat de mama forjat emotional.  (descriere de pe Goodreads)
  12. Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson spune povestea trista a unui baietel nigerian, nascut in Anglia, Elijah, un copil de doar sapte ani care a fost luat de autoritati de langa mama lui, pe care o iubeste enorm. Mai multe aici.
  13. Cititorul de Bernhard Schlink este tulburatoarea poveste a unei iubiri neobisnuite, dintre un adolescent si o femeie cu douazeci de ani mai in virsta. Povestea lor se intrerupe, dar se reia neasteptat dupa citiva ani, cand tinarul, acum student, isi regaseste iubita de altadata judecata pentru faptele comise pe vremea cind era supraveghetoare intr-un lagar SS din apropierea Cracoviei. (descriere de pe Goodreads)
  14. Frumoasele adormite de Stephen si Owen King. Sunt fan Stephen King si anul acesta am de gand sa citesc mai multe carti scrise de el. Mai multe despre Frumoasele adormite aici.
  15. Pacienta tăcută de Alex Michaelides – un thriller captivant. Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită căsătorită cu un fotograf de modă, ea trăiește într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședință foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani. (descriere de pe Goodreads) Mai multe despre carte aici.
  16. Anul de grație de Kim Liggett. În ținutul Garner, fetelor li se spune că au puterea să ademenească bărbați în toată firea din paturile lor și să facă femeile să înnebunească de gelozie. Cred că pielea lor emite un afrodiziac puternic, esența potentă a tinereții, a unei fete pe cale să devină femeie. De aceea sunt izgonite, în al șaisprezecelea an al vieții lor, ca să-și elibereze magia în sălbăticie și să se poată întoarce purificate, gata de măritiș. Dar nu toate se întorc în viață. (descriere de pe Goodreads) Mai multe despre carte aici.

Sper sa va placa si sa va ajute in realizarea listelor voastre de lecturi!

Iata un top similar pe care l-am realizat pentru cartile din 2019, precum si unul pentru cartile din 2018.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *