Recomandare lectura: Trezirea leilor de Ayelet Gundar-Goshen

Am primit romanul Trezirea leilor de Ayelet Gundar-Goshen de la editura Nemira acum cateva luni bune, insa din pacate nu am reusit sa il citesc pana recent. In momentul in care am inceput lectura – am ramas captivata si va spun sincer ca imi pare rau ca prioritizat alte carti in detrimentul acesteia, pentru ca este unul din cele mai bune romane pe care le-am citit in 2018 (si am citit in jur de 40 de carti pana acum anul acesta).

Imi place ca in ultimii ani am iesit usor-usor din sfera de confort a cartilor romanesti – englezesti – frantuzesti – americane si am inceput sa citesc si autori chinezi, norvegieni, irlandezi, marocani, ucranieni etc. Iar acest roman reprezinta o premiera pentru mine, fiind prima carte scrisa de o autoare din Israel pe care o citesc.

Inca de pe coperta putem sa intram in povestea cartii, unde este scris urmatorul mesaj tulburator: “toata viata ta poate sa dispara intr-o noapte cu luna plina“. Dar cum? Si viata cui?

Este vorba despre neurochirurgul Eitan Green, un medic mutat recent in orasul Beer Sheva (oras principal din sudul Israelului, capitala zonei Negev), impreuna cu sotia sa (un detectiv foarte bun) si cei doi baieti. Intr-o noapte decide sa iasa putin din rutina lui si dupa ce incheie o garda lunga porneste intr-o plimbare cu masina, pentru a-si limpezi gandurile.

Insa loveste cu masina un african si neurochirurgul fuge de la locul accidentului, speriat de posibilele consecinte. Dar povestea nu va ramane fara urmari, pentru ca cineva a fost martor la teribila intamplare si il va confrunta.

Acum Eitan va trebui sa aleaga – va face ceea ce trebuie sau va alege inca o data calea cea usoara? Ce e mai important pentru el? Familia, functia, serviciul, viata pe care si-a construit-o sau dreptatea, adevarul si asumarea consecintelor?

Eitan Green intra intr-o poveste tulburatoare, va fi nevoit sa ia decizii la tot pasul, fara sa stie unde il vor duce. Echilibrul sau fragil sta pe punctul de a disparea, iar tot mai multe vieti sunt afectate de faptele sale. Lucrurile pot fi oricand vazute din doua perspective, iar lasitatea si lipsa asumarii consecintelor poate fi confundata cu altruismul si empatia.

Unde sunt limitele insa? Si care va fi sfarsitul acestei povesti? Trezirea leilor este roman al tensiunilor si meditatie asupra unei societati imorale.

Gundar-Goshen stie foarte bine sa dea adancime emotionala unei intrigi de thriller, cu rasturnari de situatie si accent pe vinovatiile, dorintele si secretele personajelor.“ – New York Times

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *