Recomandare lectura: “Cum sa opresti timpul” de Matt Haig

Recunosc ca a trecut un pic cam mult din momentul in care cei de la Nemira mi-au facut o surpriza placuta si mi-au trimis la birou volumul “Cum sa opresti timpul” al autorului Matt Haig si pana in momentul in care am reusit sa-l citesc.

Bineinteles ca aveam asteptari de la roman, mai ales cand am vazut ca este un bestseller international al autorului Matt Haig, care s-a remarcat atat prin literatura pentru copii si adolescenti (castigand si numeroase premii precum Blue Peter Book Award, Smarties Book Prize), cat si ca autor de bestseller-uri internationale (traduse in peste 30 de limbi): “Reasons to Stay Alive”, “The Radleys” sau “Umanii”.

Si din fericire nu am fost dezamagita, ci am fost captivata de poveste. Premisa romanului o afli inca din primul paragraf al primului capitol, si este una socanta: “Sunt batran. E primul lucru pe care trebuie sa ti-l spun. Primul lucru pe care, cel mai probabil, nu-l vei crede. Daca m-ai vedea, ai crede pesemne ca am in jur de patruzeci de ani, dar te-ai insela profund.

Mai apoi, timp de peste 350 de pagini, autorul ne plimba inainte si inapoi in timp, de la Londra secolului al XVI-lea la Tahiti-ul secolului al XIX-lea pana la Londra, Sri Lanka sau Los Angeles de astazi. Si mai mult decat sa ne plimbe prin timp, ne plimba prin amintiri.

Personajul principal, Tom, este un barbat singuratic de peste 400 de ani, aflat in vesnica cautare a fiicei sale, Marion, pe care nu a mai vazut-o de cand era copil si despre care stie ca, la fel ca si el, se bucura de o viata foarte lunga. In plus, dupa sute de ani, sufera in continuare dupa Rose, singura femeie pe care a iubit-o cu adevarat si mama lui Marion.

Insa daca nu iubesti – care poate fi fericirea in viata? Cum si-a petrecut Tom secolele de singuratate? Ce-l motiveaza, ce a invatat, in cine are incredere si ce fel de vieti a dus? Initial mi s-a parut un roman destul de trist, in care un barbat cu povara vesniciei se plimba singur si fara rost prin timp si spatiu, insa finalul este unul plin de speranta, asa cum este si viata in general.

Voi ati citit “Cum sa opresti timpul”? Daca da, cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *