Recomandare lectura: Zeii tangoului de Carolina de Robertis

Cred ca daca incep prin a spune ca romanul Zeii tangoului scris de Carolina de Robertis este diferit fata de orice alt roman pe care l-am citit pana acum – spun destule. Este o carte care te scoate din zona de confort, te face sa iti pui niste intrebari existentiale, sa iesi din normele tale, sa devii mai intelegator si mai deschis la minte.

Iar inceputul si prima parte a cartii nu lasa deloc sa se prevada acest lucru, incepe destul de simplu, avand-o pe tanara de 17 ani Leda in rol principal. In 1913, aceasta este nevoita sa-si urmeze sotul, varul sau Dante (a caror nunta s-a oficiat in absenta mirelui) din Italia in Buenos Aires, unde acesta incearca sa-si contruiasca un viitor.

Dupa calatoria cu vaporul, fata afla de la Arturo, un prieten al lui Dante, ca cel din urma tocmai a fost ucis intr-o revolta a muncitorilor. Singura, fara bani, doar cu vioara primita cadou de nunta de la tatal ei, Leda este nevoita sa decida ce curs va lua viata ei – se va intoarce la parinti sau va incerca sa-si creeze o alta viata aici, unde n-o cunoaste nimeni?

Prinsa in rutina zilei de zi cu zi pentru a-si castiga existenta, Leda se lasa insa prada pasiunii pentru muzica si devine ca un burete in fata cantaretului batran si orb de tango de langa conventillo in care locuia ea. Devine buna, foarte buna la cantat, iar tango-ul o seduce si astfel ea face ceva nemaivazut – se deghizeaza in barbat pentru a putea canta fara a fi in pericol.

Ghinionul unui violonist (care este injunghiat si moare in scurt timp) devine norocul ei si astfel obtine prima slujba ca si cantaret de tango, in lumea ilicita a bordelurilor si cabaretelor. Cu pasiune si dedicare, cu multa munca si oboseala, Leda devenita Dante ajunge sa fie remarcata si primeste o noua oportunitate – aceea de a se alatura unei trupe de muzicieni.

Dar Leda-Dante doar se deghizeaza in barbat sau devine usor-usor unul? Ce se intampla cu psihicul ei atunci cand este fortata non-stop sa joace un rol, sa fie altcineva? Ce se intampla cu dorintele si pasiunile ei, cum va vedea iubirea si ce sansa are de a fi fericita din acest punct de vedere?

Romanul m-a surprins cu raspunsul la aceste intrebari, suntem martorii dorintelor interzise si scandaloase ale tinerei, povestea este erotica, descriptiva, plina de pasiune (si pe alocuri nerecomandata minorilor).

Carolina de Robertis mi se pare o autoare curajoasa, pune accentul pe niste teme dificile si le face usor de inteles, iar Zeii tangoului este un roman pe care oricine ar trebui sa-l citeasca. Scriitoarea are origini uruguaiene si s-a bucurat de succes international cu romanul Muntele invizibil, inainte de a scrie romanele Perla si Zeii tangoului. Cartile au fost traduse in 17 limbi, iar autoarea a primit numeroase premii.
In Romania, romanul se regaseste in colectia Damen Tango a editurii Nemira, publicat la jumatatea anului trecut. Voi l-ati citit? Cum vi s-a parut? Dar celelalte romane scrise de Carolina de Robertis, ati avut sansa sa le cititi pana acum?

Pentru alte recomandari de lectura puteti urmari sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *