Eurotrip Partea 1: Bratislava sau Capitala Podurilor

Inca de anul trecut ne-am planuit un concediu deosebit pentru anul acesta in septembrie, perioada in care aveam de gand sa vizitam Bratislava, Praga, Nuremberg, Munchen, Salzburg si Viena. Si este fix ceea ce am facut – ne-am inceput excursia de 4.000 de kilometri cu masina cu o prima oprire in Bratislava, capitala Slovaciei.

Bratislava este capitala tarii si cel mai mare oras din Slovacia, cu o populatie de aproximativ 430.000 de locuitori. Bratislava este situata pe Dunare, aproape de granitele Slovaciei cu Austria si Ungaria si destul de aproape de granita cu Republica Ceha. Este locul perfect pentru o oprire de o zi, pentru ca centrul orasului este frumos, linistit si iti ofera destul de multe lucruri de vazut.

Printre obiectivele pe care le-am vazut putem bifa:

  • Castelul Bratislava – este castelul principal al orasului, include 4 turnuri si o fantana adanca de 80 de metri. Cel mai inalt turn este Turnul Coroanei, in sud est si a gazduit bijuteriile coroanei.
  • Podul Nou – supranumit si Capitala Podurilor, orasul are noua poduri peste Dunare (cu o istorie de doar 150 de ani), iar acest pod urias peste Dunare, construit intre dealul castelului Devin si biserica Sf. Martin, are si o pasarela pentru pietoni.
  • Catedrala Sf. Martin – este cea mai veche catedrala din oras si era folosita in trecut pentru incoronarile regale. Zidurile catedralei au fost construite initial ca o fortificatie de aparare asupra cotropitorilor. Turnul catedralei a fost distrus de un incendiu in anul 1833 (in urma unui traznet), dar a fost reconstruit.
  • Biserica Albastra – aceasta biserica catolica dateaza din secolul al XIX-lea si este inchinata Sfintei Elisabeta. Cladirea are 10 turnuri si 10 nave si este construita din materiale de culoare albastra – ipsos, tigla, geamuri, candelabru. Aspectul ei este unul deosebit, iar mie personal mi-a placut tare mult.

https://www.instagram.com/p/BZDUOlmgV-P/?taken-by=opaduraru

Oricum, in centrul orasului veti gasi o multime de biserici frumoase, iar ca sa le descoperiti pe toate aveti nevoie doar de o harta a orasului, disponibila la receptia oricarui hotel in care v-ati caza. Noi am fost cazati la hotel Astra, un hotel de patru stele aflat la 4 kilometri de centrul orasului, unde nu aveau libera nicio camera la momentul respectiv, asa ca am primit un apartament in loc. 🙂

Pe lista noastra erau si Castelul Devin (construit pe o stanca inalta de 212 metri, castelul dateaza inca din antichitate, unde romanii si celtii construiau forturi si cetati. Ruinele si dovezile arheologice demonstreaza ca acest castel dateaza din anul 864 si nu a fost cucerit niciodata), precum si monumentul Slavin ca obiective importante, insa erau ceva mai departe de centrul orasului, iar dupa multe ore de mers pe jos nu ne mai simteam in stare sa ajungem si la ele, poate data viitoare. 🙂

Oricum, iata si cateva poze din timpul zilei, pentru a va face o mica idee despre oras:

Ca si moneda – veti folosi euro, iar noi ne-am descurcat foarte bine sa cerem instructiuni sau orice aveam nevoie in limba engleza. De fapt, peste tot ne-am descurcat in limba engleza (ba chiar in romana intr-un local in Viena, dar o sa va povestesc mai multe la momentul respectiv 🙂 ).

Veti regasi toate experientele noastre de calatorie in sectiunea Cu rucsacul in spate.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Eurotrip Partea 1: Bratislava sau Capitala Podurilor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *