Recomandare lectura: Raiul gainilor de Dan Lungu

Una din cele mai recente carti citite, Raiul gainilor de Dan Lungu aduce in prim-plan nostalgia comunista, vazuta prin ochii locuitorilor dintr-o mahala a unui oras de provincie.

Aproape o carte de buzunar datorita dimensiunilor reduse, Raiul gainilor reuseste sa surprinda momente cheie pentru o pleiada de personaje reprezentative pentru o generatie de “eroi” ai fostului regim politic – toti acei oameni care invarteau cumva lucrurile incat sa se descurce.

Toti acesti “oameni ai muncii” au ramas blocati in trecut, cand era mai bine, cand toata lumea cunostea pe cineva care sa ii rezolve cu vreo treaba sau alta, cand furau fara griji de la locul de munca, cand veneau la program doar sa bifeze ziua de munca, fara sa le pese prea mult de rezultate.

Ajunsi acum pensionari si someri, toti acesti oameni isi umplu zilele prin barfa, prin invidie, prin rautati, prin pierdut timpul la crasma sau prin invidia comuna pe care o au pentru Colonelul, cel mai nou locuitor al strazii, pe care nu-l considera unul de-al lor.

Daca vreti sa gasiti intr-un singur loc toate aceste stereotipuri ale unei perioade apuse, compuse din amintiri distorsionate, nostalgii, frustrari si personaje caricatura, atunci Raiul gainilor este locul ideal. Puteti gasi romanul pe Libris si este o lectura pe care o puteti parcurge usor. O sa va amuze, dar o sa va lase si un gust amar in acelasi timp, stiind ca ceea ce citim acolo nu este de fapt o fictiune, ci o realitate inca intalnita in orasele romanesti.

Raiul gainilor (Polirom, editia I, 2004; editia a II-a, 2007; editia a III-a, 2010) a fost patru luni in topul vanzarilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germana a fost declarata, in decembrie 2007, cartea lunii in Germania.

Voi ati citit Raiul gainilor de Dan Lungu? 

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *