Recomandare lectura: “Femeia inventata” de Camille Laurens

femeia inventata

Tocmai am terminat aseara de citit romanul “Femeia inventata” scris de Camille Laurens si m-am gandit sa va impartasesc opiniile mele, inainte sa isi piarda din intensitate o data cu inceperea unui nou roman sau cu trecerea timpului. 

Auzisem de “Femeia inventata” de ceva timp si citisem pe facebook la cineva ca este un roman care te pune pe ganduri, ceea ce mi s-a si intamplat.

Cum poate o femeie sa foloseasca social media (facebook, mai exact), atunci cand incercarile ei din viata reala de a-l pastra alaturi pe barbatul dorit dau gres?

Aceasta este intrebarea la care Claire, eroina romanului, o femeie de 48 de ani, realizata din punct de vedere profesional, dar nu si personal, gaseste un raspuns. Pentru a afla ce face Jo atunci cand nu este langa ea, isi creaza un cont fals de facebook (cu numele Claire Antunes, o tanara de 24 de ani pasionata de fotografie) si il adauga in lista de prieteni pe Chris, barbatul care ii este prieten lui Jo, pentru a afla ce face cel din urma.

Usor-usor limitele dintre viata reala si fantezie se intrepatrund, Claire se trezeste din ce in ce mai legata de viata falsa pe care si-a creat-o, il uita pe Jo si se indragosteste de Chris, fiind constienta insa ca povestea lor nu are cum sa aiba un viitor luminos.

O veste socanta o va arunca intr-un spital de nebuni, insa cine poate spune cu exactitate care este limita dintre nebunie si depresie? De ce o femeie realizata profesional, cu un mariaj ratat (in urma caruia fostul sot se recasatoreste) este fortata sa uite ca este femeie, sa devina o persoana lipsita de dorinte carnale, doar pentru faptul ca se apropie de 50 de ani?

Cateva extrase din “Femeia inventata” care mi-au placut: 

“Diferenta este ca toti barbatii au un viitor. Intotdeauna. Un viitor ce sta sa vina. Un viitor fara noi. Barbatii mor mai tineri. Poate. Dar traiesc mai mult timp.”

“Asa scrie acolo, ca sunt nebuna? Toate femeile sunt nebune?” 

“Uneori, literatura invinge. “Chiar daca faptele povestite au fost traite de autor, lucrul acesta nu greveaza cu nimic asupra dimensiunii estetice a operei.” Nu te linistesc cuvintele astea?”

Stilul scrierii m-a surprins intr-un mod placut. Marturiile mai multor persoane se intrepatrund si astfel, din memoria lor, se realizeaza si portretul lui Claire. Vom vedea ca unele fapte pe care aceasta le povesteste sunt fie voit exagerate, fie in imaginatia ei le-a dat o alta semnificatie, pentru a scapa de suferinta pe care i-au provocat-o acele intamplari. 

Romanul “Femeia inventata” a fost publicat in 2017 si se regaseste in colectia Babel a editurii Nemira.

Camille Laurents (pe numele adevarat Laurence Ruel) este o romanciera nascuta in 1957 in Dijon, Franta, care din 2011 este profesor la Institutul de Studii Politice de la Paris. Pana in acest moment a mai publicat “Index” (volumul de debut in 1991), “Romance”(1992), “Les Travaux d’Hercule” (1994), “L’Avenir”(1998), “Philippe”, “Romance nerveuse” (2010), precum si alte romane, cel mai recent fiind “Femeia inventata“, care s-a bucurat de succes in randul publicului larg.

Puteti gasi o lista a altor recomandari in materie de lectura pe care le-am facut pana acum in sectiunea de Carti de pe CityFemme.

Sursa foto: pixabay

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *