Este ora 7:00. Trezirea. Este timpul ca agentul Certificat Energetic sa-si inceapa o noua zi de activitate. Apasa butonul de la aparatul de cafea (pregatit din seara de dinainte, bineinteles, nu putem pierde timp pretios cu astfel de detalii dimineata), merge repede la dus, se imbraca, isi pune cafeaua in termos, isi ia un covrig si la 7:20 e deja afara pe usa.
Cu ce sa inceapa astazi? Programul sau este desigur unul incarcat – are de vizitat un hotel, o gradinita, un apartament care se doreste a se da spre inchiriere, precum si o farmacie, pentru a le evalua si pentru a le emite cate un certificat energetic, pentru ca beneficiarii sa obtina date importante privind consumul energetic anual al cladirilor (pentru incalzire, apa calda menajera, iluminat, ventilare si climatizare). Si toate acestea doar astazi! Dupa o configurare rapida a traseului, ruta pe ziua de astazi arata in felul urmator: farmacia, hotelul, apartamentul spre inchiriere si gradinita.
Misiunea sa este ii este clara: certificarea energetica, auditul energetic si termoviziunea in constructii. Lucrurile incep bine si se desfasoara conform planului – cu aparatura la el, agentul isi face treaba rapid si precis, primind zambete si multumiri drept rasplata dupa fiecare evaluare.
A trecut deja de jumatatea activitatii pentru ziua de azi, insa ceva i se pare in neregula la apartamentul pe care proprietarul vrea sa il inchirieze dupa evaluarea energetica. Desi masuratorile cu aparatura din dotare ii arata agentului clar o clasa energetica C, proprietarul insista ca acest lucru nu este posibil. Agentul reface masuratorile, care arata acelasi lucru. Suspectul ii inmaneaza un certificat expirat care-i incadreaza cladirea in clasa energetica A si incearca sa se fofileze, sa ii inmaneze pe ascuns un plic, sa apeleze la formulari de genul: „Dar poate putem aranja cumva, poate reusim sa rezolvam…”.
Agentul nu se lasa induplecat – scopul suprem al activitatii sale este performanta energetica, si niciun tertip nu-l poate face sa renunte la misiunea sa! Persoanele care se vor muta in cladire au dreptul sa stie conditiile in care vor locui, in plus agentul nostru este onest si doreste ca munca lui sa ajute la dezvolarea unei societati mai bune. Sunt si alte pericole pe care agentul nostru le poate intalni in calea sa, iar zilele sale nu sunt niciodata plictitoare!
Ultima oprire – gradinita pentru copii, unde realizeaza o termografie in constructia cladirii. A identificat cateva zone cu probleme – zone cu izolatie termica deficitara si cateva zone unde pierderea de caldura este mare. Ce bine ca a descoperit aceste probleme si le poate transmite mai departe – trebuie rezolvate imediat, copilasii trebuie sa beneficieze de cele mai bune conditii!
Ora 20:00. Agentul este acasa, dupa o zi satisfacatoare de munca. Adora provocarile, adora sa fie pe teren, sa-si indeplineasca misiunea care ajuta la sporirea confortului oricarei familii si la intretinerea oricarei cladiri – mai ales ca misiunea sa nu este una deloc usoara! Si nu numai in Bucuresti – agentul nostru este un auditor energetic care se deplaseaza si in judetele Ilfov, Arges, Prahova, Brasov, Giurgiu, Cluj, Timis, Tulcea si Constanta. El ajuta la gasirea celor mai bune solutii pentru izolarea locuintelor si modernizarea sursei de producere a energiei termice, tinand cont in acelasi timp ca investitia sa se amortizeze in maxim 10-15 ani, prin economiile facute la consumul de caldura.
Nu e de joaca, certificarea energetica este valabila 10 ani, iar neprezentarea certificatului energetic la incheierea unei tranzactii imobiliare poate atrage anularea contractelor! Asa ca agentul nostru isi ia munca foarte in serios, lucrand cu auditori gradul I si doctori ingineri cu 18 ani experienta in domeniul energetic.
Sursa foto: pixabay
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017.