Ziua Indragostitilor – o zi in plus in care ii arati partenerului ca il iubesti

In fiecare an, la data de 14 februarie, oamenii din intreaga lume sarbatoresc Ziua Indragostitilor – Valentine’s Day. Aceasta sarbatoare a castigat din ce in ce mai multa popularitate in tarile din intreaga lume, iar cu aceasta ocazie indragostitii isi daruiesc reciproc dulciuri, flori sau cadouri simbolice.

Legenda sfantului Valentin contine reminiscente atat din traditiile crestine, cat si din cele din Roma antica. Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti diferiti cu numele de Valentin sau Valentinus. O legenda spune ca Valentin era un preot din Roma din secolul al treilea, care oficia casatorii pe ascuns, in ciuda interdictiei imparatului roman Claudius al II-lea, care considera ca barbatii necasatoriti sunt soldati mai buni decat cei cu familie. Atunci cand a fost in cele din urma prins ca incalca porunca, Valentin a fost condamnat la moarte.

O alta legenda ar sugera ca Valentin a fost ucis pentru ca a incercat sa ajute crestinii aflati in inchisorile romane, unde erau batuti si torturati. Desi nu stim clar provenienta acestor legende, ambele au in comun un Valentin sensibil, eroic si romantic, care a ajuns unul dintre cei mai populari sfinti.

Desi unele persoane considera ca Ziua Indragostitilor (Valentine’s Day) se sarbatoreste pe 14 februarie deoarece aceasta este fie data nasterii, fie data mortii lui Valentin, altii afirma ca biserica crestina a ales aceasta data intr-un efort de a crestiniza sarbatoarea pagana Lupercalia, festivalul fertilitatii dedicat lui Faunus (zeul roman al agriculturii) si fondatorilor Romei – Romulus si Remus.

In Evul Mediu, in special in Franta si in Anglia, se credea ca data de 14 februarie reprezinta inceputul sezonului de imprechere la pasari. Scrisorile de dragoste sunt populare inca din acea perioada. Cea mai veche declaratie dateaza din 1.415 si este un poem scris de Charles, duce de Orleans, catre sotia sa in timp ce era inchis in Turnul Londrei, capturat fiind dupa batalia de la Agincourt.

In mijlocul secolului al XVIII-lea era deja o practica obisnuita sa se daruiasca reciproc mici daruri ca semne ale afectiunii, precum si scrisori, abia dupa anul 1.900 trecandu-se la varianta printata de felicitari cu tematica romantica.

In perioada actuala, se estimeaza ca anual se cheltuie peste 1 miliard de dolari pentru felicitarile de Ziua Indragostitilor, facand aceasta sarbatoare sa fie pe locul al doilea ca perioada in care se cheltuie atat de multi bani pe felicitari (dupa Craciun), iar aproximativ 85% din cumparatori sunt femeile.

Daca nu ati apucat sa ii luati inca nimic partenerului/ partenerei – sunt o multime de comercianti pe strazi zilele acestea, gata sa va vanda tot felul de maruntisuri – de la felicitari, cosulete, bijuterii, dulciuri in forma de inimioara si flori. Si marile centre comerciale au o vasta gama de produse pentru aceasta ocazie.

Indiferent ce ati alege sa daruiti astazi persoanei iubite – nu uitati sa fie cu dragoste!

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *