Top 7 diferente dintre o relatie sanatoasa si una toxica

O relatie potrivita ar trebui sa ne dea incredere in noi, sa ne ajute sa devenim mai buni pe zi ce trece, sa stim ca avem sustinere de la partener atunci cand ne dorim mai multe de la viata. Alaturi de partener ar trebui sa avem o viata frumoasa, in care ne completam reciproc, lasandu-ne in acelasi timp libertate.

Insa uneori lucrurile nu stau chiar asa, iar o relatie care te lasa usor-usor fara prieteni, hobby-uri si pasiuni doar ale tale este foarte posibil sa fie una toxica. Iata mai jos un top al diferentelor dintre o relatie sanatoasa si una toxica:

1. Aveti hobby-uri diferite si va mentineti prieteniile pe care le aveati inainte de a fi cu actualul partener
Atunci cand intram intr-o noua relatie nu ar trebui sa ne schimbam personalitatea, iar un partener matur va intelege acest lucru si va proceda fix la fel. Desi in primele luni ale relatiei avem tentatia de a petrece impreuna fiecare clipa libera – pe termen lung nu trebuie sa ne ignoram pasiunile si prietenii.

2. Nu trebuie sa va comportati diferit in preajma lui

Atunci cand sunteti in preajma partenerului va cenzurati anumite comportamente? Va e teama sa fiti prea deschisa sau glumeata, pentru ca acesta sa nu interpreteze gesturile drept flirt cu alte persoane? Atunci cand iesiti cu prietenele va verificati des telefonul sau plecati prima de la intalnire, ca nu cumva partenerul sa se supere ca ati fost prea mult timp plecata? Atunci e posibil sa nu fiti chiar in relatia ideala…

3. Puterea in cuplu este aproximativ egala

Intr-o relatie sanatoasa, atat responsabilitatile, cat si sarcinile in gospodarie sunt distribuite aproape in mod egal. Ar trebui sa va puteti baza pe partenerul dumneavoastra sa va ajute atunci cand aveti o perioada aglomerata, cand nu aveti timp sa faceti cumparaturi / sa tineti casa luna sau atunci cand nu va simtiti bine. Daca totul trebuie sa fie perfect atunci cand acesta ajunge acasa de la munca si masa gata indiferent de ce se intampla – atunci este posibil sa fie un semn ca nu va respecta suficient.

4. Ai libertatea si sustinerea lui de a-ti urma visurile

Visurile si obiectivele pe care le aveti pentru viitor nu trebuie sa fie fix aceleasi cu ale partenerului, dar acesta ar trebui sa va sprijine planurile. Numai un barbat nesigur, care se teme ca vei deveni prea buna pentru el si ca il vei parasi va incerca sa te doboare cu tot dinadinsul si nu te va sprijini atunci cand iti vei dori mai multe de la viata (sa-ti continui studiile, sa iti schimbi serviciul, sa slabesti mai mult etc).

5. Diferentele sunt acceptate si apreciate

Iti mulezi perfect preferintele in functie de el? Daca lui ii place omleta si tie ouale ochiuri – nu ar trebui sa cedezi in fiecare zi si sa gatesti doar ce ii place lui. Bine, acesta este un exemplu minor – insa ce vrem sa subliniem este ca diferentele sunt cele care v-au apropiat, care v-au atras unul la celalalt si nu o sursa de teama ca pot eroda relatia.

Evident, diferentele fundamentale (unul doreste copii, celalalt nu; unul doreste sa plece din tara, celalalt sa ramana etc.) pot fi o problema, dar compromisul este o parte importanta intr-o relatie si ar trebui sa va puteti intalni undeva la jumatatea drumului.

6. Puteti lasa telefonul mobil nesupravegheat

Intr-o relatie sanatoasa ar trebui sa va simtiti confortabil daca va lasati telefonul mobil nesupravegheat. De ce? In primul rand, pentru ca aveti incredere ca partenerul dumneavoastra nu va profita de moment pentru a intra in mesaje, fotografii sau alte sectiuni, iar in al doilea rand pentru ca nu aveti nimic de ascuns.

7. Ii poti spune partenerului cand te raneste prin comportamentul lui

In ciuda a ceea ce ne-ar placea noua – partenerii nu ne pot ghici gandurile, asa ca apar si situatii in care ne pot rani prin comportamentul lor. Daca face acest lucru fara sa-si dea seama – ar trebui sa puteti discuta cu acesta, sa ii explicati ce v-a deranjat, iar el sa nu repete situatia in viitor. Daca insa o face special pentru a va rani – atunci este un semn important care arata ca nu sunteti potriviti unul pentru celalalt.

Ce alte semne ca nu suntem in relatia potrivita mai cunoasteti?

Sursa foto: pixabay

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *