Semnificatia zilei de 24 ianuarie

Ziua de 24 ianuarie 1859 ramane in istoria nationala drept data la care a avut loc Unirea Principatelor Romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul numit si Mica Unire de la 1859 a reprezentat primul pas catre formarea statului national unitar roman. Celebram anual aceasta zi importanta pentru romani, mai ales ca a fost declarata zi libera nelucratoare.

Unirea celor doua principate a avut un prim pas in anul 1848, cand s-a realizat uniunea vamala intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

In Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in unanimitate, la 5 ianuarie 1859, fiind reprezentant al „Partidei Nationale”. Ulterior, intr-o sedinta secreta a Adunarii, deputatul Vasile Boerescu a propus alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in Tara Romaneasca, aceasta fiind acceptata in unanimitate pe data de 24 ianuarie a aceluiasi an.

Faptul a fost considerat de Poarta Otomana si de Austria drept o incalcare a Conventiei de la Paris, insa in textul Conventiei din 1858 nu se stipula ca domnii alesi in cele doua Principate sa fie persoane separate.

Alexandru Ioan Cuza, infaptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se tragea dintr-o veche familie de moldoveani, din partile Falciului, familie de cluceri, spatari, comisi, ispravnici. Cuza s-a nascut la 20 martie 1820. Scolit la Iasi, isi continua studiile la Paris, unde isi ia bacalaureatul in litere. Dupa intoarcerea in tara a intrat in armata, iar in 1844 s-a casatorit cu Elena Rosetti.

In anul 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, desi scurta (1859-1866), a fost perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne. Prin recunoasterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al Romaniei si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constitutii romanesti, reforma electorala, secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, a invatamantului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltarii moderne a Romaniei.

Tot lui Cuza ii datoram numele tarii – in Constitutia adoptata la 1 iulie 1866, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania. Primul pas important catre  infaptuirea statului national unitar roman a fost facut la 24 ianuarie 1859, culminand cu Marea Unire din 1918 in Alba Iulia.

Sursa articol: Wikipedia

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *