Cum alegem un vin bun?

Ce este un vin bun? Să pornim cu începutul. Există vinuri bune pentru fiecare categorie de prețuri, deci întotdeauna când mă întreabă cineva ce vin să iau pentru nu știu ce ocazie întreb: în ce buget să ne încadrăm? E un bun punct de pornire.

În primul rând, să nu uităm că vinul este, prin definiție, un produs al viței-de-vie, iar un vin bun va proveni întotdeauna dintr-o vie sănătoasă. Ceea ce înseamnă că este un produs al naturii, sunt oameni implicați în procesul lui de producție, de la îngrijit via tot anul, la cules strugurii, storși și presați, folosirea recipientelor potrivite pentru fermentație, a celor potrivite penru învechire – butoaie, baricuri, budane, stocarea vinului până la îmbuteliere, punerea pe piață, distribuția, abia apoi vânzarea propriu-zisă. Până să ajungă la consumatorul final, vinul are un parcurs lung și complex.

Apoi avem mai multe categorii de calitate pentru vinuri, pe care le putem afla de pe etichetă și de unde sunt poziționate pe raftul din magazin: sunt vinuri entry-level, apoi vinuri din gama de mijloc – cele până în 60 de lei, apoi premium – vinuri peste 60 de lei, vinuri super-premium undeva peste 120 de lei și categoria de lux – unde prețul poate urca oricât.

E bine de știut că, în fiecare categorie de preț, există vinuri bune – adică vinuri echilibrate, care din punctul de vedere al unui cunoscător este cea mai importantă calitate a unui vin, indiferent din ce categorie face parte. Ce trebuie să facem fiecare dintre noi este să ne dăm seama ce ne place și ce nu și, cel mai înțelept este să alegem vinuri din categoria de mijloc sau premium și avem mari șanse să ne găsim favoriții. Dacă alegem vinul cel mai ieftin trebuie să fim conștienți că nu vom afla mare satisfacție în acel vin și va fi și greu asociat cu mâncarea.

Ce ar mai trebui să facem este să citim eticheta, care deja ne dă destule informații despre ce vom găsi în vinul respectiv – este alb, roșu, roze, sec, demisec, demidulce, dulce și provine dintr-un anumit areal viticol. În general, vinurile cu DOC – denumire de origine controlată indică faptul că vinul are o trasabilitate clară și locul de unde provine spune multe despre caracteristicile lui. De exemplu despre un vin alb sec care are pe etichetă DOC Lechința vom avea așteptarea să fie un vin cu aciditate sprințară, proaspătă, cu arome florale și de fructe aproape coapte și o concentrație alcoolică până în 13%. Pentru că Lechința este această localitate din Podișul Târnavelor, Transilvania, unde știm că avem o climă mai rece în perioada de vegetație a viței-de-vie și de coacere a strugurilor, ceea ce garantează prospețimea vinului, dar și faptul că nu este foarte alcoolic. Ceea ce-l va face, automat, mai ușor de băut. Sigur, există și excepții, dar locul de unde provine un vin îi dă o anumite tipicitate, adică niște caracteristici unice pentru acel vin. 

Dar probabil cea mai bună modalitate de a ne da seama de calitatea unui vin și dacă ne place sau nu este să degustăm. Experiența degustării, cu cât este mai conștientă, cu atât te face mai curios, mai interesat de tot soiul de vinuri și astfel, se formează gustul.

Roxana Nicolaescu, oenolog, este lector la Fundația Calea Victoriei unde va susține atelierul Cum aleg un vin bun? Curs şi degustare începând cu 21 februarie, timp de patru săptămâni, de la ora 18:30.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *