Cred ca disparitia unui copil este cel mai ingrozitor lucru cu care se poate confrunta un parinte, iar aceasta tema atat de dureroasa si de dificil de pus in cuvinte si de imaginat este subiectul romanului “Copilul furat” scris de Ian McEwan.
Atunci cand un copil piere din cauza unei boli este dureros, dar macar ai consolarea unei finalizari – exista o slujba religioasa, exista un loc in care poti veni cu flori, in care sa te simti mai aproape de sufletelul acela care a disparut prea repede. Insa in cazul unei disparitii, atunci cand copilul iti este rapit de langa tine – nu prea ai cum sa te impaci vreodata cu gandul si nu ai cum sa treci mai departe.
Vei revedea lucrurile de o mie de ori, te vei gandi ce ai fi putut dace ca lucrurile sa fie altfel, te vei invinovati, iti va fi teama sa pleci de acasa ca nu cumva in timpul absentei tale sa nu primesti apelul acela prin care sa afli ca fetita ti-a fost gasita, iar tu sa-l ratezi.
Iti vei pune viata in asteptare, tot ce era important pentru tine nu mai are valoare, serviciul nu mai conteaza, nici prieteniile, nici iubirea, nici casnicia. Cam aceasta este povestea lui Stephen, care dupa disparitia lui Kate, fetita lui de doar cativa anisori, este nevoit sa iti continue existenta, cu speranta ca la un moment dat o va regasi pe cea mica.
Povestea vietii lui se intretaie cu realizarea Manualului autorizat de puericultura, iar pe masura de manualul ia forma, Stephen iese usor-usor din starea de amortire. Cum va reusi el sa-si continue viata, ce anume ii va reda speranta si care este si finalul acestui manual de puericultura o sa va las pe voi sa descifrati de-a lungul paginilor acestui roman destul de mic ca dimensiune.
Ian McEwan este unul dintre cei mai faimosi scriitori britanici contemporan, autor al mai multor romane, printre care mentionam “Legea copiilor”, “Solar”, “Ispasire”, “Inocentul”, “Cainii negri”, “Visatorul”. Pentru romanul “Copilul furat” a primit Whitbread Award, iar in 2011 i-a fost acordat Premiul Targului de Carte de la Ierusalim.
Voi ati citit romanul “Copilul furat”? Daca da, cum vi s-a parut?
Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala