Femeile conduc lumea – Interviu cu Alina Vadean

1. Buna, poți să începi, te rog, prin a ne spune câteva cuvinte despre tine?

Bună și mulțumesc pentru invitație! Sunt Alina, nascuta la jumatatea anilor ’80, in Bucuresti si expat in nordul Italiei.

2. Care a fost parcursul tău profesional înainte de a intra în lumea antreprenorialului?

Inainte de a deveni freelancer (pentru că imi place mai mult termenul de freelancer decat cel de antreprenor), am lucrat ca jurnalist, in cea mai mare parte a timpului. In facultate am studiat filosofia, apoi, filologia, fiind absolventa a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine. Ulterior, am inceput un master in Productie Multimedia si Audio-Video, din cadrul Facultatii de Jurnalism. Aceasta ultima etapa academica nu m-a format pentru ceea ce urma sa devina jobul meu actual, dar, cu siguranta, a fost un input.

3. Care este businessul tău și cui se adresează?

Ceea ce fac eu, in jargonul profesional, se numeste “creative”. Mai exact, lucrez in graphic design si fotografie. Cui se adreseaza? De-a lungul anilor, am avut sansa de a lucra cu diversi clienti din toate ramurile business-urilor, de la start-up-uri pana la mari corporatii, clienti din toate colturile lumii.

4. Cum ți-a venit ideea si de unde ai primit cea mai multa susținere?

Initial, am facut cateva proiecte de design pentru uz personal. Publicandu-le intr-un portofoliu online, am inceput sa primesc intrebari de la diverse persoane care erau interesate de costuri sau eventuale alte creatii pentru propriul lor business. Iar cum tehnologia si internetul ne ofera toate instrumentele necesare pentru pune bazele unui proiect nascut dintr-o pasiune, am decis sa incerc. Incercarea moarte n-are, se spune, nu?!

Iar cand incepi sa te gandesti la ideea de a pleca pe un drum profesional cum ar fi freelancingul sau antreprenoriatul, cred ca sustinerea cea mai mare ar trebui sa o ai din partea propriei persoane. Cu siguranta, sprijinul familiei sau prietenilor poate fi un plus, dar trebuie sa fii cat mai onest tu cu tine insuti. Opiniile oamenilor dragi pot fi subiective. Singura persoana care stie cu adevarat care sunt sansele tale de start si de reusita este exclusiv propria persoana.

5. Cum ți s-a părut partea birocratică? E complicat? Unde ai întâmpinat cele mai multe probleme / ce ai schimba?

Ai atins un punct sensibil. Pentru “creatives”, birocratia este aspectul mai neplacut al intregii povesti. Legile se schimba foarte des. Si, desi unii decid sa fie propriul lor contabil, eu am ales calea mai sigura. Am dat pe mainile unui profesionist toata partea aceasta de contabilitate si hartogareala.

Locuiesc in Italia, iar birocratia de aici este la fel de gaunoasa ca birocratia din Romania. Pe langa acest aspect, lucrand cu clienti internationali, practicile sunt destul de diferite fata de practicile in raport cu eventuali clienti locali. Si din acest motiv am ales un profesionist care sa stie cum sa lucreze intr-un astfel de context.

6. Care este cea mai mare reușită de până acum, cu care te mândrești?

Cea mai mare reusita este aprecierea clientilor, dupa fiecare proiect incheiat. Desi pare “cool” a lucra cu branduri din intreaga lume, exista si aspecte mai dificile. De exemplu, am clienti in Australia, clienti in Singapore, Germania si Statele Unite. Fiecare are un alt mod de lucru, o alta abordare si un alt fus orar. Deci, o alta reusita o consider capacitatea de adaptare.

Evident, cand se vorbeste despre antreprenoriat, si partea financiara are rolul ei esential. Dar ea este cu adevarat un atu atunci cand vine insotita de un mediu profesional uman si benefic.

7. Care sunt planurile tale pe viitor?

Sper ca, in viitorul apropiat, alaturi de sotul meu, care lucreaza ca art director, sa reusim sa punem bazele unei agentii de comunicare vizuala. Evident, mi-ar placea sa lucram in continuare cu branduri internationale si, eventual, sa ni se alature in echipa alti profesionisti cu acelasi tel si viziune profesionala, indiferent de coltul din lume in care se afla.

8. Spune-ne ceva și despre timpul tău liber – mai ai? 🙂 Care sunt hobby-urile tale, cum îți place să te relaxezi?

Consider ca e important sa gasesti cateva ore pe saptamana in care sa inchizi computerul si telefonul si sa te deconectezi de tot ceea ce inseamna job. Pe langa fotografie si design, hobby-uri devenite profesie, am un abonament anual muzeal, care imi permite sa vizitez toate muzeele si expozitiile din regiune.

Tot in aceeasi zona as mentiona si calatoritul, incercand in fiecare an sa vizitam cel putin una sau doua tari in care nu am mai fost pana acum. Pe langa acestea, am si un canal de Youtube numit Casual Cookery. Acest canal s-a nascut chiar din dorinta de a gasi un mod de relaxare, dupa zile intregi de munca intensa in fata monitorului. Sloganul canalului meu este chiar “cooking as therapy”.

9. Ce sfat ai da femeilor care se află la început de carieră, într-o lume a bărbaților?

Femeilor zilelor noastre le-as spune sa isi aduca aminte constant ca, cel putin din punct de vedere intelectual, nu sunt deloc inferioare barbatilor. Le-as mai recomanda sa nu se ascunda si sa foloseasca drept argumente in favoarea lipsei curajului cliseele de tipul: “doar barbatii reusesc in business”.

Sunt atatea femei de succes care au demonstrat contrariul. Nimic nu este usor, insa trebuie sa fii consecventa si sa ai rabdare. Daca faci lucrurile cu seriozitate, rezultatele vor aparea. Rosa Nochette Carey spunea “Do it with passion or not at all”. N-avea dreptate?!  

Pe Alina si creatiile sale o puteti gasi pe Ayaka Studio.

Pentru alte interviuri puteti intra pe sectiunea dedicata de Interviuri CityFemme

Sursa foto: arhiva personala a Alinei

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 15 =