Atunci cand am povestit colegelor de birou ca urmeaza sa citesc romanul Panza de paianjen de Cella Serghi au fost incantate, amintindu-si povestea pe care au citit-o cu drag si ele in urma cu ceva timp. Si m-am simtit putin prost ca nu am auzit de aceasta autoare pana acum vreo trei ani, moment in care am adaugat pe lista de lectura din Goodreads atat Panza de paianjen, cat si Cartea Mironei.
Dar dupa o lunga perioada am reusit sa ajung la ele, gratie Libris, care luna aceasta mi-a trimis ambele romane, asa ca urmeaza sa va povestesc si despre Cartea Mironei cat de curand, dar astazi incepem cu Panza de paianjen.
Diana Slavu – va spune ceva acest nume? Daca ati citit romanul, atunci cu siguranta ca da, va trezeste o multime de emotii si sentimente uitate. Diana Slavu este eroina acestui roman, care apare intr-o multime de ipostaze: apare fizic, ca personaj, fiind prietena Ilinca Dima, o tanara care i-a fost colega de scoala si care este de fapt naratorul, apare prin prisma felului in care o percep celelalte personaje si apare evocata prin jurnalele ei, pe care i le lasa Ilincai atunci cand decide sa isi paraseasca sotul si sa plece la Paris.
Dar cine este de fapt Diana Slavu? Ei bine, asta incercam sa aflam de-a lungul intregului roman. Pentru cei din jur este o frumoasa fata misterioasa, care se lasa invitata la evenimente si isi face cu greu aparitia la acestea. Pentru Ilinca este colega si prietena ei, care o admira si careia i se pare ca pentru Diana lucrurile vin usor, fara mare efort. Pentru barbatii de orice varsta este o ispita, multi fiind cei care se indragostesc de ea, fara ca sentimentul sa fie reciproc. Pentru femei este un pericol, pentru ca pare cocheta si este populara cu usurinta.
Dar pentru ea… lucrurile stau cu totul altfel. Viata ei este zbuciumata, plina de lipsuri, in saracie, cu teama zilei de maine, avand o dragoste neimpartasita care o face sa sufere profund, iar casatoria care spera sa ii aduca o dulce eliberare este de fapt o continuare a traiului greu. Mai are loc dragostea in acest peisaj? Sau ideea dragostei?
O sa va las sa parcurgeti si voi aceste pagini incarcate cu misterul Bucurestiului, al Mangaliei, al Balcicului – acestea fiind locurile principale in care se desfasoara actiunea cartii. O sa va las sa descoperiti semnificatia titlului cartii si sa va reamintiti adolescenta, tineretea, prima iubire, prima dezamagire si multe, multe altele.
“Este un privilegiu s-o cunosti pe autoarea Panzei de paianjen. Din momentul in care ai sunat la usa apartamentului familiei Bogdan, din strada Sf. Constantin din Bucuresti, intri in alta lume. E lumea miraculoasa a personajelor Cellei Serghi, dar si lumea reala in care sunt prezenti Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian, si lumea colorata a tablourilor din care te privesc, senini, ochii scriitoarei, asa cum i-a desenat Magdalena Radulescu.” – Constanta Calinescu
Cella Serghi (1907-1992) este considerata a fi una dintre cele mai importante prozatoare din perioada interbelica, scriind Cad zidurile, Cartea Mironei, Mirona, Cantecul uzinei, Iubiri paralele si alte romane.
Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala