Femei de Charles Bukowski

In lista mea de lecturi pe anul acesta se afla cartea Femei a lui Charles Bukowski – este prima cartea a autorului pe care o citesc, desi tin minte ca acum vreo cativa ani buni era o adevarata isterie legata de Bukowski si de “adevarurile dure” pe care acesta le spune in cartile sale.

In Femei, carte aparuta la editura Polirom in 2012 si pe care o puteti gasi pe site-ul Libris, personajul principal este Henry Chinaski, un scriitor alcoolic la vreo 50 de ani, mare amator de femei – si cu mare succes la acestea. Personajul, care este de fapt un alter ego al autorului, pe care il vom regasi in mai multe din cartile acestuia, este macinat de gandul ratarii si are o obsesie bolnava pentru sex, pariuri la curse si alcool.

Viata sa pare o colectie de femei care apar in universul sau una dupa alta, niciuna suficient de importanta pentru a-l captiva pe termen lung, insa niciuna prea putin interesanta pentru a fi lasata la o parte. Pe scurt, protagonistul nu rateaza nicio ocazie de a face sex, indiferent cat de mult il atrage femeia care se intampla sa-i fie alaturi in momentul respectiv.

Scenele de betie, de scandal, de sex, de interpretare de poezii in baruri sau in cercuri mai elitiste sunt povestite cel mai adesea cu un umor negru, specific autorului, si cu multa vulgaritate si scene explicite. Pe alocuri, povestea mi se pare mult exagerata – pentru un poet mediocru, alcoolic si care nu arata bine, Henry Chinaski se bucura de un succes nebun si nejustificat la femei – cu toate ca trebuie sa recunosc ca cele mai multe nu sunt de o calitate foarte buna.

Cartea este totusi captivanta si intri fara sa vrei in acest univers mizer, plin de alcool, pariuri, femei si prietenii dubioase si ajungi sa nu-l mai blamezi pe Henry, ci cumva sa il intelegi si chiar sa-l simpatizezi intr-un fel.

Charles Bukowski este un scriitor nascut in Germania, in 1920, dar parintii lui au emigrat in Statele Unite atunci cand acesta avea doar doi ani. Nu si-a terminat studiile si a dus o viata dezordonata, dedicandu-se scrisului si intretinandu-se din diverse slujbe marunte. Bukowski se numara printre cei mai cititi autori contemporani, romanele si poeziile sale fiind traduse in nenumarate limbi. Printre romanele traduse la noi se numara Femei, De duzina, Factotum, Posta, Sunca pe paine. S-a stins din viata in 1994, in California.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *