Recomandare lectura: “Galaad” de Marilynne Robinson

De obicei atunci când spunem că nu avem timp pentru ceva spunem de fapt că nu vrem să ne facem timp pentru lucrul respectiv. La fel şi eu cu cititul. Pot să mă plâng cât vreau că sunt ocupată, că nu mai am timp să citesc, dar adevărul e că nu ma opreşte nimeni. Una dintre cartile pe care le-am citit mai demult, insa de-abia acum i-a venit randul sa va povestesc despre ea este „Galaad”, scrisă de Marilynne Robinson.

Doar două seri mi-au fost de-ajuns pentru a intra în universul descris de câştigătoarea premiului Pulitzer, Marilynne Robinson. Aceasta ne arata cum un pastor bătrân, cu probleme cu inima, dar cu o soţie tânără şi cu un fiu care în mod normal ar fi trebuit să-i fie nepot îşi dă seama cu tristeţe că nu o să-şi vadă băiatul crescând.

Astfel se hotărăşte să-i lase o scrisoare (devenită roman) în care să-i spună toate lucrurile pe care nu o să apuce să i le zică pe parcursul vietii celui mic. Istoria familiei se amestecă în povestirea bătrânului (care se simte tânăr şi nu-şi doreşte sub nicio formă să moară) cu întâmplările actuale, cu gândurile si cu dorintele lui, din care ies la iveală toate acele defecte omeneşti (invidie, paranoia etc) la care nu te-ai aştepta de la un pastor.

Trecutul este descris din perspectiva unui băiat, actualitatea din perspectiva unui bătrân, dar atât de uşor se face trecerea, încât cartea e de înţeles la orice vârstă. Referirile biblice sunt şi ele prezente in mod abundent, dar foarte subtil aduse în discuţie. Va recomand cu drag romanul „Galaad”. Lectură plăcută!

Mai recent am citit si romanul “Acasa” scris de aceeasi autoare, regasind acelasi stil de scriere si aceeasi tematica religioasa.

Marilynne Summers Robinson este o autoare americana nascuta pe 26 noiembrie 1943. De-a lungul carierei a primit numeroase premii, precum Premiul Pulitzer pentru Fictiune in 2005, Medalia National Humanities in 2012 si Premiul Library of Congress pentru fictiune americana in 2016. In plus, in 2016 revista Times a desemnat-o una dintre cele mai influente 100 de persoane din lume. (informatii conform wikipedia)

Pentru alte recomandari de lectura puteti intra in categoria Carti CityFemme.

Sursa foto: pixabay

Postari similare

2 Replies to “Recomandare lectura: “Galaad” de Marilynne Robinson”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *