Nordic Film Festival 2018 – planul pentru weekendul viitor

Asa cum va spuneam acum ceva vreme, saptamana viitoare urmeaza Nordic Film Festival, un festival care sarbatoreste cultura si cinematografia tarilor nordice cu patru zile de proiectii de film, timp in care vor fi prezentate 14 pelicule de lungmetraj si o selectie de scurtmetraje la cinematograful Elvire Popesco, din Bd. Dacia nr. 77 din Capitala.

Programat initial pentru decembrie 2017, festivalul a fost reprogramat pentru ca s-ar fi suprapus cu zilele de doliu national (dupa moartea Regelui Mihai) si urmeaza sa se desfasoare in perioada 15 – 18 februarie.

Inca de acum cateva luni, de cand am aflat de la selectionerul festivalului, Vlad Rotaru, despre aceasta initiativa, mi s-a parut un festival foarte interesant, pentru ca aduce ceva nou in spatiul romanesc – o incursiune in spectrul cinematografiei nordice contemporane, cu care avem putin contact de obicei.

In plus, peste o treime din filmele selectate sunt regizate de femei, ceea ce aduce un plus de inovatie, pentru ca nu cred ca trebuie sa subliniez ca viziunea unei femei este in general deosebita fata de cea a unui barbat. 🙂 Nume precum Helena Bergstrom, Aslaug Holm sau Paprika Steen sunt doar cateva din cele pe care vom avea ocazia sa le descoperim.

De fapt, mi-am facut si eu propriul program de selectii de vazut in cadrul festivalului (pentru ca oricat de mult mi-ar placea, nu am cum sa petrec tot weekendul acolo 🙂 ).

Astfel, daca reusesc sa scap ceva mai devreme de la serviciu vineri, as incepe cu urmatorul film:

 • VINERI – 16 FEBRUARIE – ORA 16:15 – THE AMBASSADOR / Documentar / 2011 / Danemarca
  SINOPSIS: Jurnalistul Danez Mads Brugger intră sub acoperire și se dă drept ambasador pentru a dezvălui lumii întregi secretele traficului de diamante din Africa Centrală.  Premii: Cel mai bun documentar – Robert Festival / Cel mai bun actor – Ole Awards
 • VINERI – 16 FEBRUARIE – ORA 18:30 – THE OTHER SIDE OF HOPE / Comedie, Dramă / 2017 / Finlanda
  SINOPSIS : Khaled este un tânăr emigrant sirian din Aleppo, orașul sirian asediat, care caută refugiu pe străzile din Helsinki. Wikström este un fost agent de vânzări care renunță la job și devine jucător de poker și cârciumar în același oraș. La jumătatea filmului, destinele celor doi bărbați se intersectează.
  Premii: Berlinale – Ursul de Argint pentru Cea mai buna regie
 • SÂMBĂTĂ – 17 FEBRUARIE – ORA 19:15 – CALL GIRL / Dramă – True Story / 2012 / Suedia
  SINOPSIS: O tânără este recrutată de pe treapta cea mai de jos a societății și este aruncată într-o lume a sex cluburilor și a show-urilor de striptease în Stockholm. O dramă bazată pe un scandal politic ce a avut loc în 1976.
  Premii: Premiul publicului – Stockholm film festival și Taipei Film Festival / FIPRESCI – Toronto IFF

 • DUMINICĂ – 18 FEBRUARIE – ORA 19:15 – SPARROWS / Dramă / 2016 / Islanda
  SINOPSIS : Stilul de viață de la oraș al lui Ari este brusc întrerupt când mama sa îl trimite să trăiască cu tatăl său și bunica sa, într-un mic sat pescăresc.
  Premii: Chicago IFF – Premiu pentru Regie / TIFF – Premiul Juriului

In plus, pe langa peliculele selectate, publicul va putea vedea si o expozitie inedita de fotografie, alcatuita din lucrari realizate de zece fotografi romani care au surprins peisaje spectaculoase din tarile nordice.

P.S.: In aceasta perioada am organizat cateva concursuri care au ca premii invitatii duble la filme din cadrul Nordic Film Festival si mai am in plan cateva si pentru saptamana viitoare, asa ca va recomand sa verificati frecvent pagina de facebook CityFemme pentru a le descoperi. 🙂 

Sursa foto: pagina facebook Nordic Film Festival

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *