Ciuperca unghiilor sau mai corect spus micoza unghiilor este o afectiune dermatologica infectioasa cronica, neplacuta si greu tratabila. Ciuperca unghiei piciorului apare in special la persoanele cu unghii incarnate sau la cele care sufera leziuni in urma taierii frecvente sau exagerate a unghiilor. Fungii, impreuna cu diferite tipuri de bacterii, se gasesc in mod natural in organism si la nivelul pielii. Cand se raspandesc in exces, pot cauza infectii.
Poate reprezenta si o sursa permanenta de stres pentru persoanele afectate, care resimt o stare de jena si disconfort la ideea expunerii unghiilor in variate circumstante. Pentru alte persoane, boala unghiilor este mai degraba o problema cosmetica decat o problema medicala. Poate avea nevoie de un tratament de lunga durata si in multe cazuri boala recidiveaza.
Onicomicozele reprezinta 50% dintre infectiile unghiei. Se estimeaza ca aproximativ 10% din populatie are onicomicoza, iar unghiile de la picioare sunt de 10 ori mai frecvent infectate decat unghiile de la maini. Cand ciuperca se propaga si in spatiile interdigitale de la picioare si la nivelul tegumentului piciorului, afectiunea se mai numeste si picior de atlet (tinea pedis).
Sunt trei mari tipuri de ciuperci care pot deteriora unghia – dermatofitii (50%), levurile (27%) si mucegaiurile (23%):
- Dermatofitii se transmit fie prin contact direct, fie indirect, prin contaminarea de la piscine sau saune sau utilizarea la comun a unor obiecte de incaltaminte, mai ales.
- Levurile (Candida albicans, Candida parapsilosis, Candida tropicalis)– sunt ciuperci saprofite uzuale, care in anumite conditii de scadere a imunitatii organismului pot deveni patogene, favorizand aparitia infectiei.
- Mucegaiurile (Aspergillus spp. Candidum, Scopulariopsis, Fusarium spp, etc) – sunt ciuperci microscopice saprofite sau parazite, sub forma de filamente, care se inmultesc prin spori, pot constitui o cauza a infestarii unghiilor, dar intr-un procent mai mic.
Infectia este favorizata de conditii de mediu umed si practici de igiena necorespunzatoare in spatii folosite in comun, precum saloane de cosmetica si sali de sport. Problemele de sanatate, precum scaderea circulatiei sangelui in picioare si un sistem imunitar slabit, pot constitui un teren propice pentru aparitia onicomicozei. De aceea, persoanele care practica sport si poarta incaltaminte neadecvata, care preseaza intens pe unghii in timpul alergarii, pot suferi mai frecvent de onicomicoza.
Alti factorii care pot creste riscul de a dezvolta onimicoza includ varsta, sexul (barbatii sunt mai predispusi decat femeile la aparitia micozei), transpiratia intensa a piciorului, mersul descult in spatii comune umede, practica inotului, igiena deficitara, membrii ai familiei afectati de aceeasi problema, precum si istoric de picior de atlet (tinea pedis), predispozitia genetica sau fumatul.
Se manifesta intial printr-o pata discreta alba sau galbena sub varful unghiei, dar pe masura ce boala avanseaza, procesul distructiv se extinde, degradand progresiv unghia care devine friabila, ingrosata si decolorata.
Este posibil sa aveti ciuperca unghiilor daca una sau mai multe dintre unghiile dvs. sunt:
- Decolorate in nuante variabile de la albicios la galben maronie sau verzuie
- Se exfoliaza usor sau se poate desprinde lama unghiala de patul unghial
- Se ingroasa treptat
- Casante, friabile sau zdrentuite
- Capata o forma distorsionata
- Au un miros specific
Infectiile fungice ale unghiilor pot fi dificil de tratat. Tratamentul depinde de severitatea starii si de tipul de ciuperca care o provoaca. Daca micoza unghiei nu este diagnosticata si tratata corect, infectia se poate agrava cauzand durere puternica si este posibil ca unghia sa trebuiasca sa fie indepartata chirurgical.
Tratamentul este foarte important, pentru ca onicomicoza nu deranjeaza numai prin aspectul inestetetic, insa poate da infectii la distanta, mai ales in cazul persoanelor cu diabet sau cu alte afectiuni cronice. De aceea, daca va confruntati cu o astfel de problema trebuie sa mergeti cat mai repede la medic si sa nu incercati sa va tratati voi sau sa ignorati problema, sperand ca va trece de la sine.
Acum ceva vreme am realizat un concurs pe Facebook in care v-am rugat sa-mi spuneti ce fel de subiecte ati dori sa abordez pe blog. Si desi mi-a luat mult mai mult decat ma asteptam sa ajung la propunerile voastre (despre unele lucruri scriam oricum in mod normal), am decis ca in perioada urmatoare sa le acord importanta cuvenita si sa incep sa scriu despre fiecare sugestie a voastra (uneori cumuland mai multe propuneri, daca sunt din aceeasi sfera), sperand ca articolele mele sa va fie de folos! Acest subiect este venit in urma unei recomandari din partea voastra.
Surse articol:
- https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/micoza-unghiei
- https://www.sensiblu.com/articole/onicomicoza-ciuperca-unghiei-cauze-simptome-tratament
- https://doc.ro/sanatate/cum-scapam-definitiv-de-onicomicoza-sau-ciuperca-unghiei
- https://www.medicover.ro/despre-sanatate/micoza-unghiilor-cauze-simptome-si-tratament,582,n,295
Pentru alte articole din aceasta categorie puteti accesa sectiunea Sanatate CityFemme.
Sursa foto: pixabay.com