O constructie buna incepe cu un proiect pe masura

A trecut destul de mult timp din momentul in care mi s-a conturat in minte ideea ca vreau sa imi fac blogul si pana la implementarea efectiva, iar in toata acea perioada orice vedeam, citeam, sau auzeam a devenit o posibila sursa de inspiratie. Astfel am ajuns usor-usor sa decid asupra hostingului, asupra aspectului general site-ului (tema), asupra culorilor preponderente, asupra subiectelor si tipului de abordare (subiecte pe care le gaseam la altii si pe care mi se parea ca le-as putea aborda mai bine), am realizat logo-ul chiar eu, am decis cum sa arate pagina de facebook si cat de des sa o actualizez etc.

Procesul mi se pare similar cu construirea de la zero a unei case, unde trebuie sa ai in vedere cam aceleasi aspecte – locul in care vrei sa-ti construiesti locuinta (hostingul), proiectul casei (tema site-ului) pe care il poti alege consultand o multime de proiecte case sau il poti gandi chiar tu complet, culorile pe care le vei folosi – interior si exterior (deci culorile preponderente ale site-ului).

Subiectele si tipul de abordare se regasesc in aspectul casei – fiecare obiect de mobilier este un subiect in sine – poate fi un subiect central sau marginal, isi poate pierde din importanta, poate fi „sters” complet atunci cand se uzeaza si inlocuit cu unul nou. Partea de logo, prin faptul ca a fost ceva la care am lucrat eu singura, fara a apela la vreun specialist in design – mi se pare ca intr-o locuinta este reprezentata de toate micile obiecte de tip DIY (precum fete de perna / vaze / perdele personalizate etc).

Iar cat de des fac schimbari in casa, modul in care imbin elementele sunt reprezentate de pagina de facebook a site-ului meu, unde numarul de prieteni care-mi calca pragul este reprezentat de numarul de like-uri ale paginii.

Ce frumos ar fi sa fie doar atat, nu-i asa? Sa am o idee si sa o implementez cat bat din palme! Uneori, in online lucrurile se desfasoara mai lin decat in viata de zi cu zi, pentru ca mare parte din ceea ce faci pe site (dupa ce ai rezolvat partea de hosting si tema) depinde doar de tine si de cat esti tu de implicat in proiectul tau.

Insa din ceea ce stiu de la parintii mei care s-au chinuit o vesnicie sa construiasca o casa, de la prieteni care au abandonat lucrarile la mijlocul drumului pentru ca au aparut diverse probleme de autorizatii – nu este deloc simplu sa ridici o casa de la zero.

Sau chiar asa sa fie? Suntem totusi in anul 2017, lucrurile se schimba cu viteza luminii, vedem la televizor si pe internet o multime de cladiri futuriste. Chiar nu se pot derula si la noi toate procesele intr-un mod clar si intr-o perioada de timp rezonabila?

Cei de la AIA Proiect intind o mana de ajutor in aceasta mare de necunoscute si ne explica pe intelesul nostru ca sunt doar cateva etape pentru un proiect de casa pe care trebuie sa le urmam atunci cand decidem sa ne construim o locuinta: consultarea initiala, definitivarea si verificarea unui proiect casa si documentatia de autorizare si constructie.

In discutia initiala acestia afla parerile noastre si le implementeaza cat mai bine in proiect, tinand cont si de bugetul disponibil si de amplasament. Mai apoi, dupa definitivarea elementelor, varianta preliminara este evaluata si trebuie sa primeasca aprobarea finala din partea noastra.

La final, in partea de documentatie de autorizare si constructie, acestia ofera si suport pentru obtinerea autorizatiei si consiliere pe toata durata executiei. Un alt lucru care mi-a placut este ca toate proiectele realizate de AIA Proiect au obtinut autorizatie de construire, iar persoanele implicate in proiectare sunt specialisti – membri ai Uniunii Arhitectilor din Romania si ai Ordinului Arhitectior din Romania.

Asa ca fie ca ne dorim o casa mica de vacanta, o casa medie pentru noi si partenerul de viata, o casa cu etaj – pentru o familie mai numeroasa sau o multime de alte variante – nu suntem decat la un click distanta.

Eu personal mi-as dori o casa mare, spatioasa, cu etaj si mansarda – iar mansarda sa fie spatiul meu personal, unde sa stau sa citesc o carte, sa scriu pe blog, sa lucrez atunci cand am de terminat ceva de acasa sau pur si simplu sa motai intr-o dupa-amiaza ploioasa pe o canapea confortabila.

Casa trebuie sa fie primitoare inca de la intrare – sa aiba un hol spatios, cu un cuier mascat unde oamenii sa-si poata lasa hainele, umbrelele si incaltamintea. Nici macar nu au nevoie de papuci de casa, dar va spun ceva mai incolo de ce. Mai apoi se intra intr-o sufragerie larga, mobilata minimalist, cu un televizor mare cu ecran plat si o canapea moderna, confortabila si intr-o culoare vesela. Evident trebuie sa existe o multime de prize ascunse si o biblioteca mare pentru sufletul meu.

Din sufragerie imi doresc sa se iasa in bucataria complet mobilata si utilata, care are in spate o mica terasa unde putem manca atunci cand e frumos afara. Trebuie sa fie si o baie la indemana, insa nu m-am gandit exact daca imi doresc sa se intre in ea din bucatarie sau din sufragerie.

La etaj este o alta poveste: vreau doua sau trei dormitoare (unul al nostru, unul pentru copil/copii, unul pentru musafiri), toate cu ferestre mari, cu dressing-uri, cu paturi duble si noptiere mici. Tot la etaj este spatiul pentru baia principala, cu cada, unde o sa am un raft destul de mare pentru toate produsele mele de ingrijire.

Si la partea de incalzire m-am gandit: dupa ce am studiat mai multe variante si am analizat si punctele bune si cele slabe – am decis ca imi doresc un sistem de incalzire prin pardoseala. Am si motive pentru alegerea mea – in primul rand confortul sporit! Eu sunt o persoana friguroasa care poarta sosete prin casa si vara – asa ca nu cred ca as putea gasi ceva mai placut decat senzatia de a merge desculta pe o podea calduta – adio picioare inghetate! Ca si durata de viata – acest sistem (daca este unul de calitate) poate dura mai mult de 35 de ani (fata de 20, cat are un radiator). Si eficienta este una buna – caldura este pastrata mai mult timp, iar pentru ca pardoseala retine caldura in partea inferioara a camerei este nevoie de o temperatura mai mica – deci economii semnificative la energie pe termen lung.

Pe afara imi doresc sa fie alba sau crem, cu o usa mare si caramizie, iar acoperisul sa aiba aceeasi culoare ca si usa. Un gazon uniform si cateva buchete de trandafiri de-a lungul aleii de la poarta pana la usa sunt doar cateva dintre detaliile care vor completa acest peisaj idilic.

Insa ma gandesc si la faptul ca nu o sa locuiesc singura, ci impreuna cu familia mea, deci locuinta trebuie sa ne reprezinte pe toti, asa ca modelul casei trebuie sa fie atractiv si pentru sotul meu, simplu si intuitiv, casa trebuie sa fie una durabila, ergonomica si rezistenta.

Proiectul Hortenia al celor de la AIA Proiect mi se pare ca este cel mai apropiat de ceea ce-mi doresc pentru partea de parter si etaj – mai ales ca exista o flexibilitate a compartimentarii. Mai am nevoie de o mansarda la aceasta, lucru care se poate realiza cu siguranta impreuna cu arhitectii AIA Proiect, iar casa mea va deveni intr-adevar locuinta mea de vis.

Acest articol a fost scris in cadrul Spring SuperBlog 2017.

Sursa foto: AIA Proiect

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *