Luna decembrie este pentru tine cea mai relaxanta perioada din an? Esti o norocoasa! Pentru unele persoane este fix opusul – odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, acestea devin mai stresate sau chiar depresive. Motivele sunt diverse, insa cele mai frecvente sunt: cheltuielile mari din aceasta perioada, dependenta de cumparaturi, teama de singuratate sau chiar singuratatea in sine.
Stresul de sarbatori este cauzat, in mare parte, de uitarea lucrurilor simple si de axarea tot mai mare pe aspectul comercial al sarbatorii. āTot aud vorbindu-se de traditiile de Sarbatori, insa multi omit ca o traditie poate fi schimbata in timp, prin repetitie, cu o alta traditie. Ceea ce era traditie acum 15-20 de ani ā asezarea la masa cu cei dragi, jocurile de iarna, omul de zapada, pomul de Craciun, imbratisarile, scrisorile ā acum este inlocuita cu alte traditii, precum cadourile cat mai scumpe si mai opulente, goana nebuna dupa mancare de Craciun si de Revelion si de nevoia obsesiv-compulsiva pentru comunicarea la distanta si pentru socializarea virtualaā, declara Dana Tupa, fondatorul primei scoli de yoga din Romania acreditata international, PURNA Yoga Academy.
Iata cinci pasi simpli pe care Dana Tupa ni-i recomanda pentru a reusi sa readucem echilibrul din viata noastra:
- Sa invatam sa practicam recunostinta in fiecare zi! āMulti dintre noi am devenit foarte pesimisti, iar aceasta stare ne impedica sa vedem lucrurile grandioase din viata noastra. Uitam ca suntem sanatosi, ca putem merge, asculta, vedea si ca avem un acoperis deasupra capuluiā, afirma profesorul de yoga Dana Tupa.
- Putem consuma alimente dulci! Consumul de alimente dulci, pe cat posibil naturale (stafide, curmale, smochine etc) este indicat deoarece gustul aduce o stare de placere si de relaxare.
- Putem practica meditatia pentru a scadea nivelul stresului. āUna dintre cele mai simple meditatii este aceea in care ne putem concentra intreaga atentie asupra felului in care decurge respiratia, permitand astfel observarea gandurilor atunci cand apar in minte si abandonarea luptei de a le controla. Fie ca sunt ganduri pozitive sau negative, ele sunt tranzitorii si impermanente, iar observarea lor se face fara a judecaā, declara Dana Tupa.
- Practica yoga! āMiscarea si atentia asupra corpului in timpul practicilor yoga pot duce la obtinerea unei stari de calm si de echilibru. In plus, a iesi din casa si a te regasi intr-un grup care practica impreuna cu tine poate avea o conotatie pozitiva, in sensul de a iesi din singuratatea celor patru pereti ai casei, fara a interactiona social invazivā, spune profesorul international de yoga.
- Fii darnic cu cei mai putin norocosi ca tine! āEste de notorietate faptul ca sentimentele de singuratate, depresie si anxietate, se topesc odata cu senzatia de utilitate personala. Oricine sufera de depresie, spre exemplu, are tendinta de a se concentra in mod egoist doar asupra propriei persoane, ori a darui sau a face bine celor din jur, inseamna din start sa te concentrezi asupra altoraā, conchide expertul in yoga.
Dana Tupa este primul Expert Yoga Teacher din Romania care s-a acreditat la Yoga AllianceĀ International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania.