Ultima ora de Mihail Sebastian – la Teatrul Nottara

Duminica seara am mers impreuna cu doua prietene la piesa de teatru Ultima ora de Mihail Sebastian, pe care o puteti vedea la Teatrul Nottara. Premiera a avut loc pe 8 octombrie 2023, cand s-au împlinit 116 ani de la nașterea scriitorului Mihail Sebastian.

Impreuna cu prietenele mele am decis ca o data pe luna sa ne facem timp sa ne intalnim ca fetele, fara copii si fara soti, si sa ne bucuram de cateva ore impreuna. De 1 martie am fost la evenimentul Wine & Books iCarte, iParte, in aprilie am fost la Escape Room Escape Reality, iar in luna mai am hotarat sa vedem o piesa de teatru. Daca de primele doua iesiri m-am ocupat eu, acum am predat stafeta – asa ca nu stiam nimic despre piesa de teatru pe care urma sa o vedem, decat ca avea loc intr-o zi si la o ora la care puteam ajunge si eu. 🙂

M-am lasat pe mana organizatoarei de luna aceasta – si bine am facut! Piesa de teatru Ultima ora a fost o comedie foarte buna, reusita, intr-un stil caragialesc mai modern, cu intorsaturi de situatie, comic de limbaj, actori foarte buni, dar si inceputul unei povesti de dragoste.

*******

În redacția unei obscure și falimentare gazete, într-o dimineață, plictiseala se transformă în adrenalină pură. În locul foiletonului obișnuit, în coloanele ziarului Deșteptarea apare din greșeală un articol cu potențial de bombă, ce dinamitează liniștea unei persoane extrem de influente, celebre și bogate. Întreg arsenalul de corupție se pune în mișcare pentru reducerea la tăcere a inocentului profesor Andronic: intimidarea, amenințările, mituirea presei, traficul de influență. În societatea tuturor timpurilor, lipsa de scrupule și duplicitatea se manifestă identic.

Dar, în final, vor câștiga inteligența, dragostea și pasiunea pentru istorie. Teatrul Nottara readuce Ultima oră pe scenă, la 48 de ani de la montarea lui Valeriu Moisescu (1975) cu George Constantin în rolul lui Bucșan. Un text mereu actual, în regia lui Erwin Șimșensohn și scenografia Carmencitei Brojboiu.

Rand pe rand si in cateva decoruri schimbate cu maiestrie vom avea ocazia sa cunoastem personajele noastre – de la jurnalistii ce-si asteapta seful cu vreo veste despre salariul restant de pe ultimele luni pana la umilul profesor universitar Andronic, care-si vede munca de o viata masacrata in ziarul Desteptarea, de la Magda, studenta plina de pasiune si pana la bogata doamna Bucsa, pe care prea putine o mai uimesc, de la I.D.Borcea, patronul de ziar care cauta urmatoarea poveste mare sa-l scoata din faliment si pana la Agopian, patronul de tipografie care se vede imbogatit peste noapte.

Finalul este si el unul fericit, care te lasa cu zambetul pe buze. Si chiar daca piesa este scrisa de ceva vreme – este in continuare surprinzator de actuala. Nu stiu neaparat daca acesta este un lucru bun pentru evolutia noastra, insa genul de intamplari descrise aici au cu siguranta loc intr-o multime de locuri chiar in timp ce scriu asta.

Scriitor, dramaturg, jurnalist, cronicar dramatic, figură intelectuală strălucită, Mihail Sebastian a susținut cu fervoare necesitatea unei dramaturgii românești puternice. „Funcțiunea principală, definitorie a unui teatru: să creeze literatură dramatică. Din zece piese comandate, să presupunem că nu s-ar scrie decât patru. Din patru piese scrise, să presupunem că izbutită nu ar fi decât una singură. Ar fi de ajuns ca existența unui teatru românesc să fie justificată” scria în Notă tot despre literatura dramatică în Revista Fundațiilor (nr. 11, noiembrie 1936.)

Mie mi-a placut tare mult piesa si v-o recomand si voua, in cazul in care nu ati apucat deja sa o vedeti. Ce alte piese frumoase ne recomandati? Sau ce alte activitati de grup sa luam in calcul pentru perioada urmatoare?

Pentru alte recomandari de piese de teatru puteti urmari sectiunea Teatru CityFemme.

Sursa foto: site-ul Teatrului Nottara

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *