Ultima carte pe care tocmai am terminat-o in mini-vacanta de Paste petrecuta la Valenii de Munte este Acest taram al blandetii de William Kent Krueger. Inca de pe coperta vezi urmatorul mesaj: “Daca ti-a placut Acolo unde canta racii, o sa adori Acest taram al blandetii… O poveste plina de duiosie.” – Parade.
Si da, mi-a placut mult Acolo unde canta racii de Delia Owens, a fost cartea mea preferata in anul in care am citit-o. Asa ca nu aveam cum sa ratez aceasta poveste. Insa mie sincer nu mi s-a parut ca seamana cu Acolo unde canta racii; mai degraba m-a dus cu gandul spre Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain, scrisa insa intr-un stil mai modern.
Probabil calatoria cu canoea m-a dus cu gandul in partea aceasta, dar si aventura initiatica in sine, cautarea tinerilor, drumul plin de periperii, pericole si aventuri.
Sa va spun putin si despre actiune, care se petrece acum aproape 100 de ani, in Minnesota. In 1932, conditiile in care erau educatii copiii amerindieni la scoala Lincoln nu erau deloc unele bune. Copiii erau despartiti de familiile lor, uneori cu forta, si obligati sa traiasca in niste conditii putin mai bune decat cele din inchisoare. Printre aceste familii se afla si doi frati albi – Odie si Albert O’Banion, care au ramas orfani dupa ce tatal sau, contrabandist, a fost impuscat. Mama lor murise deja cu cativa ani inainte, asa ca cei doi nu mai aveau decat o matusa in Saint Louis, despre care directoarea scolii le-a spus ca a murit si ea.
Odie O’Banion, un baiat de aproape 13 ani, are talentul special de a se baga mereu in bucluc, ceea ce atrage pedepse din ce in ce mai dure din partea directoarei, supranumita Vrajitoarea Neagra. Desi le duce cu incapatanare si cu zambetul pe buze, la un moment dat lucrurile devin prea grele chiar si pentru Odie. Atunci cand ultima speranta de a avea o familie dispare cu o tornada ce s-a abatut asupra zonei, Odie isi da seama ca nu mai poate locui in aceasta scoala.
Albert, fratele sau mai mare cu patru ani si prietenul lor Moose, un amerindian gasit abandonat la varsta de patru ani, cu limba taiata, langa mama lui moarta, i se alatura in calatorie. In ultimul moment decid sa o ia alaturi de ei si pe micuta Emmy, ramasa fara mama si aflata in ghearele Vrajitoarei Negre.
Cei patru pornesc astfel pe o canoe pe raul Gilead, in cautarea unei noi vieti si a unui camin. Pe drum vor intalni multi oameni dezradacinati, unii dintre ei ducand-o chiar mai greu decat cei patru. Gasesc si oameni buni, insa si pericole, iar cei patru tineri care au pornit la drum aproape nestiutori vor fi complet altii in putin timp.
Imi place sa descopar cum ia nastere numele unei carti, atunci cand titlul nu este neaparat intuitiv. Si in acest caz asteptarea mi-a fost satisfacuta la pagina 194: “Totul este munca grea, Buck. Daca nu te concentrezi asupra a ceea ce faci, viata te va ucide. Eu iubesc acest tinut si truda. N-am fost niciodata un om care sa mearga la biserica. Dumnezeu a adunat totul sub un acoperis? Nu cred asta. Daca ma intrebi pe mine, Dumnezeu e chiar aici. In noroi, in ploaie, pe cer, in copaci, in mere si in stelele din plopi. In mine si in tine. Totul este legat si totul este Dumnezeu. Desigur ca e munca grea, dar este o munca buna fiindca e o parte din ce ne leaga de acest pamant, Buck. Acest frumos taram al blandetii.”
Ce vor gasi ei la capatul cautarilor lor? Ii va gasi Vrajitoarea Neagra? Vor ramane o familie? Sau totul a fost un miraj? Acest roman plasat in timpul Marii Crize (la fel ca si Fructele maniei de John Steinbeck) este o calatorie spre maturizare si spre intelegerea lumii exterioare, unde exista multe nuante de gri, nu doar alb si negru.
Puteti gasi cartea Acest taram al blandetii pe site-ul Editurii Trei, atat in varianta tiparita, cat si ebook. Mie mi-a placut tare mult stilul de scriere al autorului William Kent Krueger si cu siguranta voi cauta sa mai citesc si alte carti ale acestuia.
William Kent Krueger (născut la 16 noiembrie 1950) este un romancier american, cel mai bine cunoscut pentru seria sa de romane cu Cork O’Connor, care au loc în principal în Minnesota. În 2014, cartea sa Ordinary Grace a câștigat premiul Edgar pentru cel mai bun roman din 2013. În 2019, Acest taram al blandetii a fost bestseller New York Times timp de aproape șase luni.
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala