Noutatile lunii februarie 2024: Premiera TNB | PetExpo | Visuali Italiane | BLUE CHILLI | Romanian Design Week 2024 | MADRIGAL 2024 | LA LIBER – TEATRUL MASCA | Concert Vivaldi meets Mozart & more

Luna februarie aduce o multime de noutati – asa ca revin astazi cu un articol ce cuprinde cele mai importante stiri din sfera culturala. De la piese de teatru la film, evenimente, seara de jazz sau muzica clasica, sau discutii – am pregatit pentru voi un articol interesant! Lectura placuta!

PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc pe 16 și 17 Martie la ROMEXPO în Pavilionul Central

Pentru prima dată în istoria sa, PetExpo România va avea loc în Pavilionul Central din cadrul Romexpo, în perioada 16-17 martie. Mai mare, mai diversificat, mai spectaculos!

Expozanți din România, dar și de peste hotare, vor veni la PetExpo să lanseze produse noi și să își prezinte ofertele într-un spațiu amenajat special pentru ca vizitatorii să poată veni însoțiți de animalele de companie.

Participanții la târg vor avea ocazia să aleagă cele mai potrivite servicii și produse pentru animalul lor de companie, la prețuri de importator sau producător, cu reduceri substanțiale oferite doar pe perioada târgului. De la accesorii lucrate manual la dispozitive automate, de la diete speciale și suplimente la produse pentru curățenie special concepute pentru locuințele cu animăluțe, de la articole de îngrijire și înfrumusețare, la servicii de dresaj, pet sitting sau piscine pentru căței.

Prețul biletului pentru târg este de 15 RON iar copiii până în 6 ani și studenții la Facultatea de Medicină veterinară au accesul gratuit. Elevii, pensionarii și studenții beneficiază de un cost redus al biletului, de numai 10 RON. Bilete disponibile în rețeaua IaBilet.ro dar și fizic la eveniment.


Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România revine în martie la București, Cluj, Iași și Timișoara

Festivalul dedicat cinematografiei italiene revine în martie cu a treia ediție, care va avea loc la București (4 – 10 martie, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (14 – 17 martie, Cinema Victoria), Iași (23 – 24 martie, Cinema Ateneu) și Timișoara (28 – 31 martie, Cinema Victoria).

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” aduce publicului cele mai bune producții recente, de la regizori consacrați la debuturi uimitoare, precum și filme de referință, care vor putea fi văzute în prezența invitaților speciali, regizori sau actori.

În selecția festivalului, realizată de curatorul și criticul de film Eddie Bertozzi (coordonator al comitetului de selecție Pardi di domani al Festivalului Internațional de Film de la Locarno), care va fi deschisă de noul film al lui Matteo Garrone, Io Capitano / Eu căpitan, nominalizat la Oscar 2024, se regăsesc titluri precum Comandante / Comandantul, co-scris și regizat de Edoardo De Angelis, La Chimera / Himera, de Alice Rohrwacher, Misericordia / Mizericordie, de Emma Dante, Gli oceani sono i veri continenti / Adevăratele continente sunt oceanele, de Tommaso Santambrogio, Te l’avevo detto / Ți-am zis eu!, de Ginevra Elkann, Palazzina Laf / Clădirea Laf, de Michele Riondino, și clasicul Le conseguenze dell’amore / Consecințele iubirii, de Paolo Sorrentino.


„BLUE CHILLI”: seară de jazz cu saxofonistul TONY LAKATOS

Joi, 22 februarie 2024 (19.00)BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta. Absolvent al secției de jazz a Conservatorului B. Bartók din orașul natal, s-a stabilit în Germania din 1981 și a devenit unul dintre cei mai respectați saxofoniști din țara sa de adopție, dar și din întreaga lume.

Muzician de top al scenei internaționale, a făcut parte din Big Band-ul Radio Frankfurt – alături de care a cântat timp de 30 de ani – și a colaborat cu mari nume ale jazz-ului, precum Anthony Jackson, Randy Brecker, Alex Sipiagin sau Jim McNeely. A fost aplaudat în turnee în toate țările din Europa, în S.U.A., Japonia, Coreea, India, Singapore, Indonezia, Africa de Sud etc. 

Programul concertului intitulat „BLUE CHILLI” – denumire pe care o poartă și recentul disc al lui Lakatos – cuprinde compoziții ale saxofonistului, în aranjamente semnate de unul dintre cei mai de seamă aranjori pentru Big Band: Jim McNeely. 

Lui Toni Lakatos i se va alătura ca solist prim-trompetistul Big Band-ului Radio, SEBASTIAN BURNECI. Seara de jazz de la Sala Radio va fi dirijată de SIMONA STRUNGARU.


Teatru pe ritm de hip-hop, într-o premieră absolută la TNB: „E vina ta!”

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București prezintă în premieră absolută spectacolul „E vina ta!”, scris și regizat de actorul Tomi Cristin, aflat la debutul în dramaturgie.

Spectacolul îl are în centrul acțiunii pe Dinu (Silviu Mircescu), un cântăreț de hip-hop arestat și încarcerat în condiții grele, în urma unui incident cu arme de foc. Într-o relație rece cu părinții săi, celebra cântăreață Iasmin (Monica Davidescu) și primarul Lucian (Andrei Duban), Dinu are în schimb o relație dublă și complicată, cu partenera sa de scenă, Iris (Teodora Calagiu) și cu prietena acesteia, Vera (Cristiana Ioniță). Scenariul acestui spectacol, din care nu lipsesc piese hip-hop și de muzică ușoară interpretate live, este completat de un preot (Tomi Cristin) care veghează asupra celui încarcerat, și de Fisto (Marcelo S. Cobzariu), gardianul care are de rezolvat cu Dinu probleme mai vechi. Din acest tablou mai face parte Sebi (Eduard Adam), prietenul și impresarul care are probleme cu drogurile, cu datoriile la dealeri, dar și cu armele de foc.

Premiera oficială va avea loc pe 21 şi 22 februarie, la Sala Atelier. Acest prim text dramatic scris de Tomi Cristin s-a născut în cadrul „Atelierului de scriere dramatică” coordonat de Mimi Brănescu, organizat în 2022 la Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”. Tema de la care au pornit participanţii, majoritatea actori de profesie, a fost legată de „Experiențe personale – universul cunoscut”.

Spectacolul „E vina ta!” face parte din Programul „Uși deschise pentru toți”, care își propune să ofere tuturor actorilor TNB șansa de a propune proiecte de spectacol. Printre producțiile incluse în acest program se numără „Noaptea lui Helver”, „Două pe față, două pe dos”, „Biloxi Blues”, „Fata din curcubeu” sau „Matilda și groparii”.

Următoarele reprezentaţii cu noul spectacol „E vina ta!” sunt programate în zilele de 9 şi 10 martie 2024, de la ora 19.00.


The Institute anunță agenda completă a festivalului  Romanian Design Week 2024

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, anunță agenda completă a ediției din acest an, ce va avea loc între 24 mai și 2 iunie.

Cu tema “Unlock the City”, ediția din 2024 a Romanian Design Week își propune să investigheze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele viitorului și să contribuie totodată la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.

Ediția din acest an își propune să faciliteze o reconectare a locuitorilor cu mediul urban și comunitățile locale, evidențiind rolul important al industriilor creative în revitalizarea și reimaginarea orașului. Romanian Design Week 2024 este un apel la explorarea potențialului creativ al Bucureștiului și la descoperirea straturilor neexplorate ale organizațiilor creativ-culturale care îl locuiesc. Prin programul amplu de evenimente de pe agenda festivalului, vrem să încurajăm vizitarea cartierelor la pas și întâlnirea cu organizațiile, business-urile, studiourile, designerii și arhitecții care-l animă și definesc, contribuind împreună la dezvoltarea unui mediu urban dinamic și optimist” – Raluca Mirel, Project Director Romanian Design Week.

Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.


Familia Addams vizitează Craiova ● Outfitul șearpelui se vede la București

Celebrul musical Familia Addams, produs de Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, Sala “Amza Pellea”,  în 27 și 28 februarie 2024, ora 19:00.

Prezența musicalului Familia Addams la Craiova se datorează unui schimb cultural pe care cele două prestigioase instituții de cultură – Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul EXCELSIOR din București – îl efectuează la finalul acestei luni: Excelsior va prezenta la Craiova Familia Addams, iar în aceleași zile, Naționalul craiovean va prezenta la București, pe scena Teatrului EXCELSIOR, spectacolul Outfitul șearpelui, un spectacol „poeticoregrafic” de Andrea Gavriliu bazat pe versurile lui Marius Aldea.


Stagiunea de primăvară MADRIGAL 2024

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, invită publicul la evenimentele Stagiunii de primăvară – Madrigal 2024, o trilogie de concerte extraordinare, în care sunetul unic al ansamblului se împletește cu elemente de artă dramatică, iluminat arhitectural și proiecții video. Invitații speciali ai Corului Madrigal sunt bine-cunoscuții actori Emil Boroghină, Constantin Chiriac și Marian Râlea.

Concertele se vor desfășura pe 6 martie, 11 aprilie și 2 iunie 2024, într-unul din spațiile emblematice al Bucureștiului – Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

Biletele la evenimente pot fi achiziționate online, pe platforma Bilete.ro.


LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu – TEATRUL MASCA

Joi, 22 februarie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a cincea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Scandal la teatru”.

De-a lungul timpului diferite teatre s-au confruntat cu situații care au generat scandaluri. Invitații acestei ediții vor discuta despre cum poate/trebuie să gestioneze o instituție publică de cultură din punct de vedere al comunicării aceste situații. În condițiile în care un teatru public nu dispune de resursele materiale și umane ale unei companii private care se poate baza pe specialiști în monitorizarea scandalului mediatic, putem genera un toolkit de criză  la care un teatru să apeleze? Și dacă da, în ce constă acesta?

Despre toate acestea vor discuta invitații acestei ediții: Ada Teslaru (PR FITS și Iași Design Week), Ruxandra Predescu (PR cultural), Diana Popescu (jurnalistă), Catinca Drăgănescu (manager interimar Teatrul Masca) și Radu Nica (manager interimar Teatrul Tineretului Metropolis).


Concert Vivaldi meets Mozart: SEASONS OF LOVE, în 8 martie, la Sala Luceafărul 

Fundaţia Calea Victoriei te invită vineri, 8 martie, la început de primăvară, la Sala Luceafărul din Bucureşti, de la ora 19.00, la concertul VIVALDI MEETS MOZART: SEASONS OF LOVE.

Biletele sunt disponibile pe site-ul eventim 🎶

Bilete Categoria 1 – 200 lei

Bilete Categoria 2 – 150 lei

Te vei bucura de două superstaruri ale muzicii clasice, Vivaldi şi Mozart, alături de dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Vlad Răceu şi Symphactory Orchestra.

La finalul concertului vei savura un pahar cu vin oferit de prietenii noștri de la Jidvei, alături de artiștii invitați.

Carismaticul Tiberiu Soare va dirija Symphactory Orchestra, un ansamblu de tineri muzicieni care abordează repertorii variate, de la baroc la muzica modernă, de la cameral la simfonic şi operistic. Orchestra noastră a participat la festivaluri precum „George Enescu”, „Mozartissimo”, „Simfonii de vară”, „Zilele Europei la Casa Lipatti”, „Bucharest Music Film Festival”.

🕰️ Ne vedem în 8 martie, la 19.00, la Sala Luceafărul din Bucureşti, în inima oraşului, să ne îndrăgostim împreună de muzica clasică, dar atât de contemporană, imaginată de două genii muzicale.


Asociația Proiectul România 2030 oferă microgranturi tinerilor care contribuie la transformarea României

Asociația Proiectul România 2030 oferă 50 de microgranturi de 800 de lei/lunar tinerilor care contribuie la transformarea României. Asociația Proiectul România 2030 organizează prima ediție din 2024 a concursului „Inovează azi pentru România de mâine”, o inițiativă menită să stimuleze creativitatea și inovația în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, din România și din Diaspora. 

În contextul actual, când tinerii se confruntă cu numeroase provocări și sunt tentați să părăsească țara, Asociația Proiectul România 2030 își propune să le ofere o alternativă, încurajându-i să participe activ la transformarea societății românești. 

Prin intermediul concursului „Inovează azi pentru România de mâine”,  Asociația dorește să ofere o platformă unde tinerii pot prezenta soluții creative la problemele societății, subliniind astfel rolul esențial pe care îl pot avea în modelarea viitorului țării noastre.

Sunt eligibili pentru a participa la concurs elevii/studenții care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiții: 

a) au împlinit vârsta de 16 ani, la momentul înscrierii; | b) sunt înscriși la unele din formele de învățământ recunoscute de statul român, în România sau în străinătate, de stat sau private: gimnaziu, liceu, facultate/master/doctorat; | c) au maxim 30 ani împliniți; | d) sunt cetățeni români sau unul dintre părinți este cetățean român.

Participanții eligibili sunt invitați să trimită lucrări, eseuri sau materiale multimedia pe tema „România 2030. Cum vezi TU viitorul României?”, care să abordeze soluții pentru transformarea României și combaterea factorilor ce contribuie la plecarea tinerilor. 

Înscrierile se fac online, pe platforma http://www.ro2030.ro/concurs sau prin email la concurs@ro2030.ro, până la data de 25 februarie 2024. Condițiile de participare și formularele necesare sunt disponibile pe site-ul concursului.


O comedie romantică, pe o plajă pustie: „Băieții buni ajung în Rai”

„Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie 2024, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

Afișul filmului, realizat de GLITCH, îi prezintă pe actorii Bogdan Dumitrache, Cosmina Stratan și Șerban Pavlu. Trailerul filmului, realizat de Wearebasca (Ștefan Schultz și Alin Boeru), este disponibil online pe canalul de YouTube Cineforum:

Dan (Bogdan Dumitrache) moare într-un accident de mașină. Ajunge în Paradis, o plajă pustie unde vremea e mereu caldă, iar berea mereu rece. Curând, însă, Dan află că nu e singur în acest loc. Laura (Cosmina Stratan), fata de care era îndrăgostit în liceu, e și ea aici. Vor reuși, în sfârșit, cei doi să fie împreună?

„Când am început să scriu această poveste, era pandemie, fugeam de oameni pe stradă și spălam cu spirt ambalajele produselor cumpărate de la magazin. În acele zile, mai mult ca oricând, îmi doream să nu mai fiu amenințat cu nimic – nici măcar cu Judecata Divină. Pentru că, dacă tot credem în miracole, hai să credem în toate miracolele, nu doar în alea care ne convin. Lumea întreagă se clocea în case, iar eu îmi imaginam plaja aceea superbă, pustie, în care ne aduce Dumnezeu să ne odihnim un pic, înainte de „interviu”.”, spune regizorul Radu Potcoavă.


Au fost desemnate cele cinci câștigătoare ale burselor private L’Oréal – UNESCO “Pentru Femeile din Științe” România, ediția 2023

În cadrul primei ediții a conferinței For Women in Science: Get Inspired by Leaders in Science organizată în data de 8 februarie de către L’Oréal România, subsidiară a L’Oréal Groupe, și Comisia Națională a României pentru UNESCO, împreună cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez în România și UEFISCDI au fost anunțate cele cinci cercetătoare din România laureate ale celei de-a 14-a ediție a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Științe”.

Beneficiind individual de câte o bursă în valoare de 50.000 lei, laureatele acestei ediții sunt:

  • Computer Science: Ana-Maria Drăgulinescu
  • Științe Exacte: Alexandra Mihaela Pop
  • Științe Exacte: Daniela Ailincăi
  • Științele Vieții: Andreea-Teodora Iacob
  • Științele Vieții: Diana Cecilia Bica

Organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Fetelor și Femeilor din Domeniul Științei, celebrată anual la data de 11 februarie de către UNESCO și UN Women, Conferința For Women in Science: Get Inspired by Leaders in Science are ca obiectiv aducerea în prim-plan a contribuțiilor pe care femeile cercetătoare din România le aduc în domenii științifice cheie la nivel global, cu scopul de a inspira tinerele generații să urmeze o carieră în știință.

Valorizarea femeii în știință și excelența în știință pe plan local cu impact internațional au fost temele principale dezbătute în cadrul primei ediții. Printre invitații care s-au adresat unui public format din tineri  care studiază în cadul școlilor UNESCO, dar și unor studenți și cercetători din universitățille și institutele de cercetare locale,  se numără personalități consacrate din cadrul comunității științifice din România și internaționale, precum Anne L’Huillier, laureată a premiului Nobel pentru Fizică în 2023 și a Programului Internațional L’Oréal – UNESCO “For Women in Science” ediția 2011.


Toate informatiile si fotografiile apartin comunicatelor de presa primite

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *