Top 10+ carti citite in 2023

Anul acesta, dupa ce vreo trei ani a fost o mare provocare sa imi gasesc timp pentru citit, pot spune ca am revenit in sfarsit la un timp mai satisfacator pe care reusesc sa il dedic lecturii. Astfel, in 2023 am citit 44 de carti (pe a 45-a o citesc in acest moment, dar nu o sa apuc sa o termin pana trecem in noul an, asa ca va intra pe lista de lecturi de anul viitor).

Predilectia mea este pentru romane / fictiune, nu m-au prins niciodata cartile de dezvoltare personala, iar ocazional mai citesc si biografii. Astfel, anul acesta am prioritizat seria Harry Potter, cartile lui Stephen King, plus cateva carti mai usurele, din colectia Blue Moon, spre exemplu, care sa ma ajute sa fac trecerea intre carti mai serioase.

Asa ca pe final de an am pregatit pentru voi un top 10 al cartilor pe care le-am citit in 2023, cu mentiunea ca sunt de fapt mai multe, pentru ca toata seria Harry Potter ocupa un singur loc, la fel ca si toate cartile lui Stephen King, in frunte cu Holly.

1. Viata ca un rau de Rachel Kushner

O carte de care am auzit mult la targurile de carte din 2023 a fost Viata ca un rau, care spune povestea unei femei care se indragosteste de persoana nepotrivita, iar pentru asta plateste un pret scump.

Victoria Nash are saptesprezece ani si se ocupa de livada de piersici a familiei sale, aflata la marginea unui orasel din Colorado. Wilson Moon este un hoinar cu un trecut misterios, hotarat sa-si traiasca viata dupa regulile lui. Torie il intalneste intamplator pe Wil la un colt de strada, o intalnire care le va schimba profund vietile. Cand loveste tragedia, fata paraseste singurul camin pe care l-a cunoscut vreodata si fuge in munti, unde se lupta sa supravietuiasca in salbaticie fara nici o idee clara despre ceea ce ii va aduce viitorul. Pe masura ce anotimpurile se schimba, Torie constientizeaza, de asemenea, schimbarile din ea insasi, gasind in peisajul de o frumusete salbatica sensul si puterea de a merge mai departe si de a reconstrui tot ce a pierdut.

Am citit cartea pe final de 2023 si pot spune ca nu a dezamagit deloc – scrierea este cursiva, lirica pe alocuri, totul este descris cu credibilitate, iar povestea este trista, dar reala.

2. Holly, Un strop de sange, Mobilul, Mai tarziu, Salem’s Lot, Focul viu, Apocalipsa, Un basm de Stephen King

Stephen King este autorul meu preferat de cativa ani buni, asa cum in adolescenta rolul acesta ii apartinea lui Marin Preda. Mie mi se pare fascinant cum Stephen King reuseste sa gaseasca noi si noi modalitati de a te tine in suspans, de a gasi scenarii apocaliptice, atat de multe variante posibile prin care lumea asa cum o stim se va schimba.

Este un autor prolific, cu zeci de carti la activ, si care inca scrie – cel mai nou roman al sau fiind Holly. Planul meu este ca in urmatorii ani sa reusesc sa ii citesc cea mai mare parte din opera.

Despre Holly si Salem’s Lot v-am povestit aici, despre Un Basm aici, iar despre Apocalipsa aici. Despre celelalte nu am reusit sa va povestesc anul acesta pe blog.

3. Seria Harry Potter de J.K. Rowling

Am fost fan Harry Potter inca de pe vremea cand eram copila si am inceput sa vad filmele la televizor. Mi se parea fascinant ca personajele principale au varsta mea – si toate intamplarile prin care treceau erau fascinante! Abia anul acesta am cumparat si cartile – am profitat de o reducere iCarteiParte (pentru clubul de carte) si de faptul ca imi doresc ca in ceva vreme sa incep sa i le citesc lui Mihai.

Au fost undeva la 300 de lei (toate) – si desi nu este o suma mica, mi se pare o investitie foarte buna pentru o familie cu copii (sau si fara, evident). Le-am citit in circa doua luni si m-am bucurat sa intru in amanunte in acest univers fascinant, sa vad felul in care personajele s-au maturizat si sa descopar si creativitatea iesita din comun a autoarei.

Peste cativa ani imi doresc sa mergem si la studiourile Harry Potter din Londra – dar asta este un plan pentru viitor. 🙂

4. Stralucitor de Viorel Ilisoi

Am cumparat cartea si am primit chiar si autograf de la scriitor atunci cand am participat la targul de carte Bookfest. Cateva luni mai tarziu am reusit si sa citesc colectia de materiale scrise cu umor de Ilisoi, iar planul este ca si in 2024 sa cumpar si sa citesc ceva scris de acesta!

5. Friends, iubiri si marele lucru teribil de Matthew Perry

Sunt putini cei carora numele Matthew Perry nu le spune nimic. Indragitul actor a interpretat rolul lui Chandler Bing in serialul Friends, care este un reper pentru serialele de succes in intreaga lume. Personajul sau era un barbat care nu avea succes la femei, care facea glume proaste si care nu reusea sa lege o relatie. Pe parcursul anilor se maturizeaza, pastrandu-si insa aerul jucaus si umorul de calitate.

Mai multe in articolul de pe blog publicat la final de noiembrie.

6. Gradinile Finzi-Contini de Giorgio Bassani

Gradinile Finzi-Contini reprezinta cea mai cunoscuta poveste de dragoste din literatura italiana a secolului XX, dar si romanul disparitiei unei lumi. Frumoasa, inteligenta, dar si periculoasa Micol este unul dintre marile personaje ale literaturii universale, simbol al misterului primei iubiri. Comunitatea iudaica din Ferrara, sinagogile ei, dar si domeniul inconjurat de Ziduri al bogatei familii Finzi-Contini sunt Readuse la viata de memoria lui Bassani, ce reconstituie ultimii ani de dinaintea Holocaustului prin ochii unui tanar indragostit. Romanul a avut parte de o tulburatoare ecranizare, in regia lui Vittorio De Sica.

7. Regina frumusetii din Ierusalim de Sarit Yishai-Levi

Chiar daca este voluminoasa (aproape 600 de pagini) si mi-a luat zile bune (mai bine zis nopti) sa o termin de citit, subiectul este unul interesant si despre care nu stiam mare lucru – viata comunitatii de evrei din Ierusalim pe parcursul a catorva generatii, pornind de la Epoca de Aur a Hollywood-ului, in zilele intunecate ale celui de-al Doilea Razboi Mondial si pana in rebelii ani ’70.

Mai multe v-am povestit pe blog intr-un articol dedicat.

8. Camerista de Nita Prose

Tanara camerista Molly Gray ramane singura pe lume, dupa moartea bunicii sale. La serviciu, s-a obisnuit sa treaca neobservata atunci cand sterge praful, mizeria si secretele lasate in urma de oaspetii prestigiosului hotel unde lucreaza. La urma urmei, e doar o camerista – de ce i-ar acorda cineva atentie? Dar Molly intra brusc in lumina reflectoarelor dupa ce il descopera pe unul dintre clientii hotelului mort in patul sau. O problema pe care nu o poti sterge, pur si simplu, cu buretele. Din acest moment, in timp ce se trezeste prinsa, fara voia ei, in cursa pentru aflarea adevarului si pe masura ce dezleaga misterele de la Regency Grand Hotel, isi descopera o forta launtrica pe care nu stia ca o are. Ce-i drept, e doar o camerista – dar oare nu tocmai asta o face sa vada lucruri pe care toti ceilalti le trec cu vederea?

9. Miere neagra de Dan Plesa

L-am descoperit pe autorul Dan Plesa in cadrul clubului de carte iCarteiParte la care am participat de cateva ori in 2023. Am citit Miere neagra si ne-am bucurat de o discutie cu autorul pe baza cartii sale undeva in luna septembrie. V-am povestit mai multe pe blog aici.

10. Vremea dragostei si a razboiului de Santa Montefiore

Locuitoare a unui colt de rai pierdut in tinuturile rurale ale mirificului Dorset, Grace Hamblin duce o viata linistita ca unica fiica a unui crescator de albine. Insa atunci cand tatal ei moare pe neasteptate, lumea lui Grace se prabuseste, iar perspectivele ei – inclusiv barbatul pe care il iubeste, dar pe care nu poate sa-l aiba – se transforma, dintr-odata, intr-un ideal de neatins. Patruzeci de ani mai tarziu, Trixie, fiica lui Grace, duce o viata rebela alaturi de iubitul ei, care e muzician, pana cand o tragedie ii sileste pe cei doi sa se desparta. Pe cand mama si fiica pornesc, fiecare, in cautarea dragostei pierdute, sunt descoperite minciuni spuse cu mult timp in urma, iar secrete demult ingropate ies la lumina…

Observ ca am ratat sa va fac un top al cartilor citite in 2022, insa puteti consulta topurile pe care le-am facut pentru 2021, 2020, 2019 si 2018.

Va doresc lecturi placute in 2024, multa sanatate si un an cat mai bun!

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto interior articol: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *