Plantele suculente sunt plante de birou pentru un motiv – și nu doar pentru că ne ajuta să realizam un decor dragut pentru Instagram. 🙂 Îngrijirea plantelor suculente este în general simplă, ceea ce face ca aceste plante de interior cu întreținere redusă să fie ideale pentru începători și pentru persoanele care nu au mult timp pentru a ingriji plante. Există peste zece tipuri de suculente, iar varietatea le face populare printre colecționari.
Deoarece aceste plante cărnoase s-au adaptat la mediile uscate, ele stochează apă în frunze, tulpini și rădăcini. Sunt în mare parte autosuficiente, ceea ce înseamnă că îngrijirea plantelor suculente nu necesita mare ajutor din partea noastra.
Locația, lumina și temperatura sunt câteva dintre cele mai mari preocupări atunci când vine vorba de îngrijirea suculentelor.
Locație
O mare varietate de suculente sunt considerate periculoase sau potențial periculoase pentru animalele de companie, asa ca daca aveti caini sau pisici – fie selectați suculente care nu sunt periculoase pentru animalele de companie, fie asigurați-vă că toate plantele care sunt toxice pentru animale rămân la distanta de acestia.
Suculentele obișnuite de care animalele de companie trebuie să stea departe includ majoritatea speciilor de aloe, multe specii de euphorbie, multe specii de plante de jad (crassula), trandafirul deșertului (adenium) și kalanchoe.
Lumina
De câtă lumină au nevoie suculentele? Cand vorbim de plantele aflate in interior, majoritatea suculentelor vor dori cât de multă lumină pot obține – fie naturală, artificială sau o combinație a acestora. Lumina ajută la o creștere sănătoasă, creând o plantă atractivă și, de asemenea, asigură că planta are suficientă energie pentru a înflori.
Consecvența contează, așa că va trebui să vă asigurați că întreaga plantă primește lumină, nu doar partea dinspre fereastră – asa ca va trebui sa o rotiti frecvent.
Temperatura
Putem asocia suculentele cu condițiile fierbinți ale deșertului, dar aceste plante rezistente pot tolera de fapt o gamă destul de largă de temperaturi. Temperatura variază foarte mult în funcție de regiunile în care sunt native plantele.
In timp ce suculentele se descurcă bine cu temperaturile și umiditatea obișnuite din gospodărie, majoritatea pot tolera extreme de cald și frig – ceea ce înseamnă că suculenta ta este probabil în siguranță lângă fereastra în ianuarie si nu trebuie mutata intr-un loc mai calduros.
Recipient
Cel mai simplu mod de a menține o suculentă fericită este să o păstrezi într-un mediu bine uscat. În schimb, cea mai rapidă modalitate de a ucide o suculentă este să o ții umplută cu apă. Deoarece nu au sisteme de rădăcină adâncă, suculentele se pot descurca cu recipiente de mică adâncime – orice lucru prea adânc este doar spațiu suplimentar în care solul se poate umezi și poate provoca putrezirea rădăcinilor.
Dăunători comuni
În ciuda faptului că necesită întreținere redusă, suculentele pot cădea victime ale unui număr mic de dăunători și boli. Cele mai frecvente dintre acestea sunt bolile fungice și bacteriene, care rezultă din udarea excesivă. Suculentele ar putea fi si atacate de acarieni.
Dacă planta a fost infestata, clătiți planta și rădăcinile ei în apă, apoi replantați-o într-un amestec de sol nou, steril.
Tipuri comunte de plante suculente
Suculentele nu sunt o singură familie de plante. Mai degrabă, suculentele apar în cel puțin 60 de familii diferite de plante. Ele pot avea înfățișări și caracteristici foarte diferite, dar în general au în comun frunze groase și plinuțe care stochează apă și le permit să se dezvolte în medii de obicei calde și aride.
Iată câteva dintre cele mai populare tipuri:
- Plante de jad: Crassula ovata
- Cactus de Crăciun: Schlumbergera înflorește de obicei toamna și iarna
- Kalanchoe: Kalanchoe blossfeldiana este cea mai comună din această familie de peste 125 de plante.
- Echeveria: Există mai mult de 150 de membri ai acestei familii de suculente
- Planta șarpe: Plantele Sansevieria trifasciata sunt cunoscute pentru frunzișul pestriț plăcut și calitățile lor de purificare a aerului
- Aloe: Aloe vera este cea mai cunoscută suculenta. Plantele sunt ușor de întreținut si pot fi folosite ca tratament topic pentru arsuri solare sau arsuri minore.
Sursa foto: pixabay.com / Sursa articol: https://www.rd.com/article/succulent-plant-care/