Secretele unui risotto delicios, ca in Italia

Vremea mohorâtă nu poate sa ne împiedice sa ne simțim cât mai in largul nostru, iar un preparat “comfort food” (mâncare de suflet) poate fi răspunsul stării noastre de bine. Un astfel de preparat este și risotto, orezul cremos a cărui reteta am împrumutat-o de la frății noștri, italienii.

Recunosc, mamele sau bunicile noastre nu erau experte in retete de risotto (cred ca nici nu auziseră de aceasta mâncare), ci mai degrabă ne dădeau pe spate cu pilaful gras, plin cu bucăți suculente de pui sau cu orezul cu legume in perioadele de post.

Dar cum gastronomia este intr-o continua mișcare și transformare, noi ne-am adaptat vremurilor de astăzi și am adoptat rapid risotto-ul italian. Pentru a stăpâni secretele acestui clasic italian, iată câteva secrete de chef:

1. Alegeți tipul de orez potrivit Cel mai folosit tip de orez pentru risotto este Arborio, întrucât este nevoie de un orez cu bobul semi-rotund, care sa sa absoarbă lichidul și aromele (ceea ce permite ca amidonul sa se elibereze cu usurinata); in niciun caz nu se recomanda orezul cu bobul lung, din cauza ca risotto trebuie sa fie un preparat cremos, cu textura omogena.

2. Respectați tehnica de gătire ⁃ Risotto-ul se gătește intr-o tigaie tip wok, nu foarte adânca însă, cu fund gros; orezul va trebui sa fiarbă la foc încet, in mod constant ⁃ Amestecați frecvent in risotto, astfel încât sa se elibereze amidonul, ca sa îngroașe lichidul ⁃ Folosiți ingrediente de calitate pentru un rezultat super aromat

3. Personalizați preparatul In general, aroma de baza este data de supa de legume, însă se poate folosi cu succes și o supa de pui de casa; ca legume, clasic se pune ceapa, dar prazul, feniculul, ciupercile, dovlecelul sau morcovii pot fi alegeri la fel de inspirate. Secretul este sa exersați și sa adaptați reteta după propria imaginație!

4. Nu uitați de nota finala Ierburile proaspete tocate, coaja de citrice sau parmezanul sunt finisajele ce întregesc reteta. Aceste finisaje aduc prospețime și originalitate in farfurie! Reteta de baza pentru un rissoto cremos ca in Italia

INGREDIENTE (pentru 4 portii):

• 300 g orez Arborio

• 1,5 l supa de legume

• 1 pahar vin alb

• 1 cub unt

• Parmezan

• Sare/ piper

MOD DE PREPARARE:

• Căliți ceapa in tigaie cu puțin ulei de masline, adăugați apoi orezul și lăsați-l sa devină translucid (amestecând continuu, ca sa nu se ardă)

• Turnați vinul și lăsați orezul sa absoarbă lichidul, apoi după aceasta etapa începeți sa adăugați supa treptat cu polonicul (amestecând frecvent după fiecare polonic)

• La final, când lichidul a scăzut considerabil și orezul s-a gătit, potriviți de gust cu sare și piper, apoi adăugați parmezan ras și o nuca de unt, lăsând risotto-ul acoperit, timp in care aromele se combina, iar textura preparatului devine una cremoasă.

Pentru alte retete puteti vizita sectiunea de Culinar CityFemme.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *