Schimbările hormonale și sănătatea dentară: Dr. Tes îți spune tot ce trebuie să știi!

Orice persoană de sex feminin cu vârsta de peste doisprezece ani este familiarizată cu efectele pe care le pot avea hormonii asupra vieții sale. Un fapt mai puțin cunoscut despre hormoni este că aceștia pot afecta și sănătatea orală. Deoarece sănătatea orală este atât de importantă pentru sănătatea generală, înțelegerea modului în care hormonii joacă un rol este și ea esențială. În acest articol, explorăm împreună cu Dr. Tes, dentistă în București, hormonii și impactul lor asupra sănătății orale a femeilor.


Hormonii și sănătatea orală la femei


În primul rând, hormonii ne afectează alimentarea cu sânge a țesuturilor, ceea ce înseamnă că aceștia afectează fiecare parte a corpului, inclusiv gingiile. Studiile de parodontologie ne arată că peste 38% dintre femei suferă de boli ale gingiilor, la care sunt mai susceptibile decât bărbații din cauza modificărilor hormonale feminine.

Nu numai că ne sunt afectate gingiile, dar hormonii afectează răspunsul organismului la toxine, cum ar fi bacteriile găsite în gură. Gingiile noastre au receptori de estrogen care sunt afectați de modificările nivelurilor hormonale. Acest lucru înseamnă că, atunci când hormonii se modifică, este posibil să avem simptome asemănătoare gingivitei sau simptomele actuale deja existente se pot agrava.



Hormonii femeii și sănătatea orală. Când fluctuează hormonii?


Femeile experimentează schimbări hormonale de-a lungul întregii vieți. Iată cinci momente principale în care hormonii feminini fluctuează:


La pubertate

Cantități mari de progesteron și estrogen se formează în organism în timpul pubertății, ceea ce face ca afecțiunile gingiei să fie mai probabile. Iritanții precum acumularea plăcii pot crește roșeața, umflarea și disconfortul gingiilor. Îngrijirea orală bună în această perioadă este extrem de importantă.


Menstruația lunară

Gingivita menstruală este o afecțiune temporară în care iritația, sângerarea și durerea la nivelul gingiilor apar cu câteva zile înainte de menstruație și pot continua pe parcursul acesteia. Unele femei au, de asemenea, afte și/sau glandele salivare umflate în acest timp. Dacă aceste simptome nu se termină când se termină menstruația, este necesar să discutați cu un medic dentist.


Folosirea de metode contraceptive

Femeile care folosesc progesteron în cadrul metodelor contraceptive sunt susceptibile de a experimenta o creștere a inflamației gingiilor mai des decât femeile care nu iau astfel de tratamente. Metodele contraceptive sub formă de pilule ar trebui să fie incluse pe lista dumneavoastră de medicamente pe care să le discutați cu medicul dentist în timpul vizitelor la acesta.

Contraceptivele pot schimba, de asemenea, modul în care alte medicamente funcționează în corpul dumneavoastră, așa că este important să discutați acest lucru înainte de orice intervenție chirurgicală orală.


În timpul sarcinii

În corpul unei femei au loc schimbări semnificative în timpul sarcinii, iar gingivita de sarcină poate apărea aproape în orice moment. Gingiile sănătoase înainte de sarcină ajută la reducerea sau eliminarea gingivitei legate de sarcină, dar grețurile matinale, greața și modificările dietetice pot juca, de asemenea, un rol în schimbările sănătății orale în timpul sarcinii.

Discutați cu medicul dentist despre orice schimbări îngrijorătoare și spuneți-i că sunteți însărcinată.

La menopauză

Pe lângă schimbările fluctuante ale hormonilor în timpul menopauzei, este probabil ca femeile să ia anumite medicamente care duc la uscăciunea gurii. Saliva ajută la clătirea gurii de bacterii și particule de alimente, astfel încât, cu o cantitate insuficientă de salivă în gură, cariile dentare și bolile gingiilor au o probabilitate mai mare de a apărea.


Combaterea bolilor gingivale chiar și cu modificări hormonale


O bună îngrijire orală va ajuta la reducerea gingivitei și a bolilor gingivale nu doar în timpul schimbărilor hormonale, ci și pe tot parcursul vieții.

Ce include o îngrijire orală bună? Dr. Tes ne recomandă următoarea rutină zilnică de îngrijire la domiciliu:

  • Periați-vă dinții de două ori pe zi timp de două minute sau mai mult cu o pastă de dinți cu fluor.
  • Ața dentară trebuie folosită zilnic.
  • Clătiți-vă gura zilnic cu o apă de gură fără alcool.
  • Mestecați gumă fără zahăr după masă și între periaje pentru a crește nivelul de salivă din gură.
  • Mergeți de două ori pe an la dentist pentru o curățare dentară profesională și pentru a face controale generale ale stării danturii.
  • Discutați cu medicul dentist despre orice schimbare intervenită în legătură cu fluctuațiile hormonale pentru a beneficia de cele mai bune sfaturi pentru situația dumneavoastră

Dr. Tes – pentru momentele în care ai nevoie de o femeie dentist în București

Atunci când simți nevoia să vorbești despre problemele tale feminine legate de nivelurile hormonale și impactul lor asupra sănătății dentare, poate că îți va fi mai ușor să faci acest lucru cu o femeie dentist în București sau în orașul tău. Dacă locuiești în Capitală, te invităm la Dr. Tes pentru a-ți oferi cele mai bune tratamente și recomandări în funcție de situația ta!

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *