5 sfaturi pentru un stil de viață sustenabil

Ce înseamnă un stil de viață sustenabil? Ei bine, acest concept se referă la reducerea impactului negativ asupra naturii pe de o parte și la economisirea bugetului tău pe de altă parte. Sună bine, nu? Oare cum poți obține un astfel de stil de viață în armonie cu natura și fără consumerism? Îți oferim în acest articol top 5 sfaturi pentru a avea și tu un stil de viață sustenabil!

Industria fast-fashion și impactul ei asupra sănătății fiecăruia dintre noi

Poți ghici care industrie produce la nivel mondial mai multe emisii de carbon decât industria aviatică și industria transporturilor la un loc? Poate că o să îți vină greu să crezi, însă această industrie responsabilă cu îmbolnăvirea naturii, a animalelor și a oamenilor este industria fashion.

Să ne imaginăm uriașul impact al acestei industrii asupra sănătății planetei, dar și a fiecăruia dintre noi: întâi, avem nevoie de o materie primă. Aceasta implică fie creșterea și sacrificarea unor animale doar pentru a le lua pielea, fie obținerea așa-numitelor materiale de înlocuire (piele artificială, textile etc.) care înseamnă procese industriale ce aruncă în atmosferă cantități uriașe de emisii de CO2.

Apoi, aceste materii prime sunt transportate spre fabricile unde vor fi transformate în produse fashion. Transportul implică, bineînțeles, consum de combustibil fosil care, la rândul său, generează o poluare enormă.

În fabricile intens industrializate în care ajung aceste materii prime, sunt folosite resurse poluante pentru a obține produsele intermediare sau finale de fashion. Nu de puține ori, aceste fabrici uriașe sunt localizate în țări din lumea a treia, acolo unde legislația este slabă, iar procesele industriale se desfășoară incontrolabil, poluând intens. În prea multe cazuri, muncitori în aceste fabrici sunt minori plătiți cu câteva zeci de dolari pe lună pentru a lucra zeci de mii de produse, în condițiile în care prețul unui astfel de produs ajunge pe rafturile noastre cu un preț deloc derizoriu. Cum ajunge pe rafturile noastre? Ai ghicit. Cu consum mare de carburant, aceste transporturi fiind deseori transnaționale sau transcontinentale.

Produsele din magazine poartă etichete fancy, însă adevărul este că se încurajează consumerismul. Producătorii nu au de ce să îți ofere un produs cu adevărat calitativ, ci unul care să necesite înlocuire rapidă. Trendurile se schimbă repede, pentru ca tu să ai nevoie de noi și noi accesorii și piese de vestimentație. Rezultatul? Procesul de mai sus se reia. Iar și iar. Zi după zi. Sezon după sezon.

Acest lucru se numește fast-fashion. Sau poate ar trebui să îi spunem pe numele real și anume “exploatare umană și animală și poluare la niveluri maxime”?!

Ce poți tu face?

Pentru a opri măcar puțin acest proces, poți ca tu, împreună cu cei apropiați ție, să alegeți un stil de viață sustenabil, fără consumerism și fără fast-fashion. Acest lucru înseamnă economii pentru bugetul vostru, dar și un plus de sănătate pentru voi, pentru natură, pentru animale și pentru generațiile ce vin. Dacă fiecare dintre noi contribuie măcar puțin la întreruperea ciclului nociv de mai sus, putem spune că am ajutat la crearea unei lumi mai bune, mai sănătoase și mai corecte.

Îți spunem care sunt cele 5 sfaturi ale noastre pentru a adopta un stil de viață sustenabil mai jos:

5 sfaturi pentru un stil de viață sustenabil

Iată sfaturile noastre ușor de pus în aplicare chiar de astăzi:

  1. Cumpără haine doar câte ai nevoie, fără să îți umpli dulapurile. Nu uita că săptămâna are tot 7 zile, indiferent că tu ai 7 cămăși ori tricouri sau ai 40 și nu ajungi să le porți pe toate nici măcar o dată pe lună.
  2. Donează lucrurile care nu îți mai folosesc, însă sunt în stare bună. Astfel, cineva va cumpăra mai puține produse fast-fashion datorită generozității tale.
  3. Nu cumpăra produse din piele de animal, nici produse cosmetice testate pe animale. În acest fel, descurajezi fermele de animale crescute în scopuri inumane și lipsite de etică. Poți alege în schimb accesorii din plută naturală, aceasta fiind o piele vegană, ecologică, rezistentă și calitativă, din sursă sustenabilă, obținută cruelty-free, fără impact dăunător asupra naturii, animalelor sau oamenilor.
  4. Redu pe cât posibil utilizarea plasticului și asigură-te că întotdeauna colectezi plasticul separat pentru reciclare. Folosește sacoșe reutilizabile în locul celor din plastic.
  5. Folosește cât mai puțină hârtie. Cere facturi electronice de la toți furnizorii tăi și printează doar ceea ce este neapărat necesar. Reciclează cartoanele și hârtia. În acest fel, contribui la reducerea tăierilor de păduri.

După cum observi, aceste sfaturi sunt ușor de pus în practică de oricine, chiar de astăzi. Totul este să vrei o planetă cu adevărat mai sănătoasă!

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *