Adevarul despre cazul Harry Quebert de Joël Dicker este un roman politist si pe alocuri psihologic care il prezinta pe Marcus Goldman, un tanar scriitor aflat intr-o pana de inspiratie, in incercarea sa de a-l salva pe prietenul sau cel mai bun, scriitorul mult mai in varsta si mai celebru Harry Quebert, care este acuzat ca a omorat o adolescenta in varsta de 15 ani, disparuta de 33 de ani.
Povestea se succede pe mai multe planuri – in primul rand avem prezentul, in care Marcus Goldman se confrunta cu propriile sale probleme – angoasa de a nu mai putea scrie, faptul ca se simte singur, termenul-limita setat de editor pe care nu-l poate respecta si care-l poate pune in situatia unui proces, telefoane de la mama sa care-l crede homosexual pentru ca nu-i prezinta nicio fata, nu se insoara si nu-i face un nepot si lista poate continua.
In al doilea rand avem anul fatidic 1975, anul disparitiei tinerei Nola Kellergan, o adolescenta linistita si fiica de pastor din New Hampshire, frumoasa, linistita si manierata pe care toata lumea si-o aduce aminte cu drag.
Atunci cand la 33 de ani de la disparitie, trupul ei este descoperit in gradina casei scriitorului de succes Harry Quebert – vina cade invariabil asupra acestuia. Faptul ca o copie a manuscrisului care l-a consacrat pe autor este singurul lucru care este descoperit langa corpul ei nu ii este de ajutor. Nici faptul ca acesta a avut o relatie ilicita cu tanara de 15 ani, pe vremea cand el era deja trecut de 30 de ani.
Asa ca ce-l face pe Marcus Goldman sa fie atat de sigur ca prietenul si mentorul sau este nevinovat? De ce nu se mai gandeste la propria sa soarta, la romanul pe care trebuie sa-l publice, la probele covarsitoare impotriva prietenului sau? De ce nu se sperie de nenumaratele amenintari pe care le primeste si de ce incepe propria ancheta care sa-l faca sa descopere adevarul? De ce nu se opreste in fata niciunei piedici in ancheta sa pentru descoperirea adevarului?
Intorsaturile de situatie sunt multe – exact cand crede ca se afla pe o pista buna, ajunge la o fundatura si trebuie sa o ia de la capat. Si faptul ca la un moment dat a trecut cam superficial peste o pista ii poate aduce esecul total.
Din descrierea cartii:
“Roman noir, roman politist fara indoiala, dar si roman psihologic cu rasturnari de situatie surprinzatoare sau hilare, Adevarul despre cazul Harry Quebert prezinta moravurile societatii americane, bine ascunse in spatele unei fatade impecabile.”– Le Figaro
Exploatand un fapt divers, Joel Dicker a construit un thriller alert care este, in acelasi timp, un roman in roman, un studiu sociologic asupra Americii clasei de mijloc inainte de alegerea la presedintie a lui Barack Obama, ancheta unei crime si un curs de literatura.
Ca un maestru, Dicker alterneaza epocile, registrele stilistice (raportul politiei, transcrierea unui interogatoriu, extrase din roman) si exploreaza America in toate excesele ei – mediatice, literare, religioase, meditand, in acelasi timp, asupra conditiei scriitorului. O lectie de scris si o lectie de viata. – L’Express
– Stii, a zis el, Nola mi-a schimbat viata. si putin ar fi contat pentru mine sa devin marele Harry Quebert, uriasul scriitor. Putin ar fi contat gloria, banii si maretul meu destin daca as fi putut sa o pastrez pe Nola. Nimic din ce-am putut face de cand ea a disparut nu a dat atata sens vietii mele ca vara pe care am petrecut-o impreuna.
Despre autor
Joel Dicker este un autor contemporan (cu doar trei ani mai in varsta decat mine!!), nascut la Geneva pe 16 iunie 1985. A absolvit dreptul la Universitatea din Geneva in 2010. A obtinut „Premiul scriitorilor genovezi” pentru primul sau roman, Les Derniers Jours de nos peres. Joel Dicker a publicat al doilea roman al sau, Adevarul despre cazul Harry Quebert, in septembrie 2012, primind Marele Premiu al Academiei Franceze. De asemenea, a facut parte din selectia finala pentru Premiul Goncourt. A fost distins cu Premiul Goncourt al Liceenilor pe 2012.
Eu am cumparat romanul recent la un targ de carte second hand organizat de Andrea Chiuaru pe contul ei, Shop my library de pe Instagram. Nu a fost prima data cand aceasta a scos carti interesante la vanzare, dar a fost prima data cand chiar am fost pe faza si am reusit sa-mi cumpar niste titluri interesante la preturi mult mai mici decat cele din librarii. Iar aceasta carte, chiar daca in mod ipotetic ar fi singura care mi-ar placea, a meritat din plin banii pe care i-am dat pe intregul colet de carti!
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala