Încă de la primul concediu in Grecia în formulă de trei (atunci când bebe Mihai avea doar patru luni), mi-am făcut un obicei de a vă povesti cum se desfășoară vacantele noastre de familie. Sunt cumva și o cronică a vieții noastre de familie – îmi place ideea că atunci când o să fie suficient de mare, Mihai o să poată citi despre aventurile sale. 😀
Și pe de altă parte as vrea să arăt familiilor cu copii mici (unul, că nu am idee cat de greu ar fi cu mai mulți) că se poate pleca în familie, că nu trebuie să ne gândim la toate lucrurile care ar putea merge prost, că te poți distra și te poți relaxa la mare cu un copil destul de mic.
Nu mă înțelegeți insa greșit, îmi place să cred că nu sunt o mamă-elicopter și sincer de-abia aștept să mai crească puțin Mihai ca să îl putem lăsa cu mama și să ne putem bucura măcar de un city break în doi.
Anul acesta, așa cum o facem aproape în fiecare an, am plecat în extrasezon in Grecia, in Halkidiki (in Siviri mai exact, cazati la Hotel Samel). Rezervarea am făcut-o prin Booking.com, unde beneficiem de discont Genius (15% reducere suplimentara in unele locații) acum câteva luni bune – cred că prin februarie, înainte să mă întorc eu la muncă după concediul de creștere a copilului.
Alegem extrasezon atât pentru că este mult mai liber decât în sezon, cât și datorită diferenței semnificative de preț (de multe ori, cazarea este cu circa 40-50% mai ieftină decât în sezon).
Ce ar trebui să știți?
Drumul
Drumul cu mașina din București până în Halkidiki durează minim 9 ore. Maxim… Dumnezeu cu mila. Noi plecăm de obicei seara, iar soțul meu conduce cam toată noaptea, cu mici opriri. Preferăm așa pentru că este mai liber drumul, nu stam mult la granița, Mihai doarme cea mai mare parte din timp și prindem toată ziua de plajă încă din prima zi de cazare.
De obicei anunțăm la cazare și putem să facem check-in încă de dimineață (majoritatea locurilor îți permit să faci check-in după-amiaza, în cazul în care au alți clienți care trebuie să se decazeze și după care trebuie să facă ordine în cameră).
Pe de altă parte, înțeleg că pentru cele mai multe persoane un drum lung pe timp de noapte poate fi dificil și solicitant, așa că bineînțeles că recomand să alegeți varianta potrivită pentru voi (inclusiv să faceți drumul pe bucăți).
Vremea
Vremea poate fi capricioasă. Însă acum plouă sau e înnorat, o oră-doua mai târziu e soare și frumos. Temperatura este deja ridicată și chiar dacă plouă, frig nu e. Din 8 zile petrecute aici, una am petrecut-o preponderent în cameră pentru că a plouat (până pe la 5 după-amiaza, când a ieșit soarele), una am stat-o doar la piscina hotelului, iar în celelalte am fost pe plajă mare parte din zi.
Hotelul
Așa cum ziceam mai sus, noi am fost cazați la Hotel Samel. Rezervarea făcută prin Booking cu circa 4-5 luni înainte pentru 8 nopți cu mic dejun in cameră triplă (pentru că este foarte dificil să dormim toți trei in același pat, Mihai se foiește mult și e agitat dacă doarme și soțul meu cu noi) a costat circa 350 de euro.
Am avut micul dejun inclus și mâncarea a fost chiar bună, proaspătă și destul de variată, aveai de unde alege. Și cafeaua a fost bună, ceea ce e un mare plus pentru mine.
Au și o piscină destul de mare, curată și îngrijită, precum și multe mese, scaune și șezlonguri unde te poți relaxa. Plus wifi gratuit, cu viteză bună.
Am cerut un număr de telefon și o adresă de email pentru anul viitor – e prima dată când vrem să revenim la o cazare. De obicei ne place să încercăm locuri noi și nu suntem genul sa meargă mereu in același loc, dar de data asta raportul calitate/preț ni s-a părut foarte bun.
Preturi
Spre deosebire de la noi la mare, aici nu închiriezi șezlongul. Trebuie doar să faci un minim de consumatie și primești două șezlonguri și umbrela, unde poți sta toată ziua. Costul pentru două băuturi pe zi ajunge undeva la 8-10 euro.
O bere e in jur de 4 – 4.5 euro, o cafea 3-3.5 euro, un frappe 4 euro, un suc 2-3 euro, un smoothie 5 euro. Este o cheltuială care poate fi evitată daca veniți cu o umbrelă de acasă și vă așezați în zonele fără șezlong, nu vă zice nimeni nimic.
Un gyros sandwich este circa 4 – 4.5 euro, iar un gyros la farfurie ajunge la 8-10 euro. Am găsit și o pizzerie pe plaja cu pizza la 8-10 euro.
Un platou cu fructe de mare pentru două persoane este 20-25 euro. Aveți grijă că aici se taxează și pâinea și apa pe care o aduc la masă (in jur de 1.5 euro fiecare), însă la final primiti cel mai adesea desert din partea casei. Noi am primit un fel de halva (nu prea ne-a plăcut), fructe proaspete sau înghețată.
Cofetăriile au preturi diferite dacă iei prăjiturile la pachet sau dacă stai acolo să le mănânci. Spre exemplu, aceeași prăjitură costa 3 euro la pachet și 3.5 euro în cofetărie.
Dar puteți să vă cumpărați și diverse de la supermarket (noi am luat fructe proaspete pentru Mihai, multa apă, ba chiar și un pui rotisat într-una din zile).
Plaja
Plaja este curată, cu nisip (am înțeles că este adus nisipul in fiecare an). De cele mai multe ori în apa sunt pietricele, așa că ne luăm mereu incaltarile de apa, însă de data aceasta nu a fost nevoie, pentru că și în apă tot nisip a fost.
Mihai a fost incantat atât de nisip (s-a jucat mult în nisip, dar în principal cu unul din noi, singur destul de puțin), cât și de apă, de unde puteam să îl scoatem cu greu.
Distracție
Ei bine, in afară de faptul că ne-am plimbat si am fost la terasă să mâncăm de câteva ori, fie după-amiaza, fie seara, nu știm dacă există viață de noapte, nu prea aveam cum să mergem să vedem. Sunt ceva magazine de suveniruri, zone cu jocuri pentru copii – se încadrează oare la distracție?
Ceea ce nu ne-am așteptat a fost ca Mihai sa reziste atât de mult și să tragă de el să nu doarmă – dacă anul trecut în concediu adormea imediat după masa de seara (pe la 8-9), anul asta am stat de multe ori și până pe la 11 noaptea sa îl adorm.
Asta ne-a cam dat și nouă planurile de relaxare seara la un pahar de vin peste cap, pentru că de multe ori am adormit și noi încercând să îl adormim pe el.
Ne-a zăpăcit și cu întrebările – “Unde e tata / mama?”, “Unde mergem?”, “Ce e asta?” au fost top trei, plus energia lui și faptul că a vrut să se joace non-stop. 😀
Concediul a fost unul frumos, liniștit, de familie, genul de concediu in care să te odihnești și să reușești să petreci timp în familie, fără să fii distras de toate lucrurile care apar în mod normal acasă.
Peste o lună vom reveni în concediu, tot în Halkidiki, dar la circa 50 de kilometri de unde am stat acum, și vom mai petrece o săptămână de vacanță la mare, de data aceasta alături de prieteni.
Presimt puțin mai multa relaxare și distracție, ținând cont că Mihai o să mai aibă și alte persoane cu care să se joace, nu doar cu noi. 🙂
Pentru alte articole de acest gen puteti vizita sectiunea Cu Rucsacul in Spate CityFemme / sectiunea Parinti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala