Ce sunt petele pigmentare si cum le putem trata?

Petele pigmentare sunt acele pete maronii care pot aparea pe fata si sunt cel mai vizibile vara si la inceput de toamna. Medicii numesc această afecțiune melanoză, care este definită ca hiperpigmentarea unor anumite zone ale pielii. Aceste pete pot avea mai multe cauze de aparitie – fie sunt provocate de soare (sau de agresiunea si altor factori de mediu), fie din cauza schimbarilor hormonale in perioada sarcinii, fie din cauza unor anumite medicamente sau pot fi si un indicator de boala.

Ca sa intelegem modul de aparitie al petelor pigmentare, trebuie sa avem in vedere nivelul de melanina al pielii. Melanina este un pigment natural ce ofera culoare pielii, parului si ochilor, iar fiecare dintre noi avem prezent la nastere, un anume  procent de melanina. Tulburarile de sinteza a melaninei pot duce la aparitia petelor pigmentare.

Popular, le stim sub mai multe denumiri: pete de la soare, de vârstă, de la ficat, pistrui sau în cazuri mai avansate melasmă. Pot aparea atat pe fata, in zona decolteului, pe spate, pe brate, pe maini, pe coapse, cat si pe gambe. Femeile sunt mai expuse decat barbatii la aparitia petelor melanice. Sunt foarte comune și de cele mai multe ori nu anunță nicio problemă medicală. Insa si acneea, lupusul sau cancerul de piele sunt foarte câteva afecțiuni care pot duce la hiperpigmentare, așa că orice colorare mai închisă a pielii ar trebui verificată de medic.

Asa ca ar trebui sa consultam medicul dermatolog atunci cand:

  • Observam o schimbare de colorit a pielii
  • Observam o noua alunita sau o excrescenta pe piele 
  • Observam ca o alunita sau excresenta deja existenta pe piele si-a schimbat forma, marimea si/sau culoarea.

Exista o serie de tratamentele medicale, insa bineinteles ca veti proceda la alegerea solutie celei mai bune pentru voi doar daca este cazul si la recomandarea medicului.

Dacă petele pigmentare sunt recente, atunci se pot șterge printr-o exfoliere a pielii cu produse care conțin acid lactic sau acid glicolic, în funcție de starea petelor. Se poate face un peeling chimic superficial care are rolul de a elimina petele și de a ajuta la regenerarea pielii. O altă metodă de tratament o reprezinta cremele cu hidrochinină, care pot sa albească pielea.

Iata ce puteti alege:

  • terapia cu laser 
  • peelinguri efectuate in cabinet
  • tratament cu microneedling
  • creme specifice cu hidrochinona sau retinol
  • IPL

Pe principiul este mereu mai bine sa previi decat sa tratezi, iata si o serie de lucruri pe care le puteti face pentru a evita aparitia petelor sau inmultirea acestora, in cazul in care deja le aveti:

  • Protectie impotriva razelor soarelui – folositi creme si lotiuni cu protectie UVA si UVB, SPF 50+.
  • Acordati atentie deosebita tenului, care are nevoie de protectie solara zilnic. Radiatiile solare reprezinta o amenintare constanta pentru piele, indiferent de anotimp, asa ca protectia zilnica este esentiala.
  • Nu folositi parfumuri direct pe piele, cu atat mai mult inainte de a va expune la soare. Alcoolul pe care acestea il contin elimina substantele active ale cremei de protectie si creeaza un mediu propice pentru arsurile solare.
  • Renuntati la obiceiuri nesanatoase precum fumatul.
  • Incercati sa aveti o alimentatie cat mai echilibrata, din care sa nu lipseasca o varietate de fructe si legume.
  • Alcatuiti o rutina zilnica de ingrijire a tenului, cu accent pe hidratarea acestuia.
  • Combinati tratamentele cosmetice pentru a le spori eficienta. De exemplu, hidroquinona este mai eficienta atunci cand este folosita impreuna cu retinoizii.

Remediile au in general nevoie de cel puțin câteva luni pentru a da rezultate vizibile.

Exista o serie de solutii naturiste care pot estompa partial petele maronii si care pot preveni aparitia altora noi, insa rezultatele pot sa nu fie unele spectaculoase. Printre remedii se numara:

  • Zeama de lamaie – Aplica zeama de lamaie ca atare pe fata sau dilueaz-o cu apa de trandafiri, daca tenul tau este sensibil si las-o sa actioneze o jumatate de ora, dupa care clateste cu apa calduta si hidrateaza tenul. Repeta procedura de 3 sau 4 ori pe saptamana. In cazul in care ai tenul uscat, acest tratament trebuie evitat, deoarece iti poate deshidrata pielea.
  • Pasta din papaya – Paseaza un fruct papaya la blender si aplica pasta obtinuta pe ten. Las-o sa se usuce si clateste ulterior cu apa calduta. Enzimele din papaya au capacitatea de a descompune melanina si de aceea sunt eficiente in eliminarea petelor maronii. Poti face acest tratament de pana la 5 ori, saptamanal.
  • Masca de ananas – Paseaza cateva bucatele de ananas proaspat, neindulcit si aplica pasta pe fata, similar procedeului cu papaya si clateste fata atunci cand simti ca masca s-a uscat si strange usor pielea. Enzimele acestuia actioneaza la fel ca ale fructului de papaya, iar procedeul poate fi repetat de 3-5 ori pe saptamana.
  • Vitamina C inhiba si ea productia de melanina, atunci cand se regaseste in cosmetice in concentratii mai mari de 10%.

Sper ca articolul meu a fost util si ati descoperit multe lucruri despre cum puteti impiedica aparitia petelor pigmentare! 🙂

Acum ceva vreme am realizat un concurs pe Facebook in care v-am rugat sa-mi spuneti ce fel de subiecte ati dori sa abordez pe blog. Si desi mi-a luat mult mai mult decat ma asteptam sa ajung la propunerile voastre (despre unele lucruri scriam oricum in mod normal), am decis ca in perioada urmatoare sa le acord importanta cuvenita si sa incep sa scriu despre fiecare sugestie a voastra (uneori cumuland mai multe propuneri, daca sunt din aceeasi sfera), sperand ca articolele mele sa va fie de folos!

Pentru alte articole din aceasta categorie puteti accesa sectiunea Sanatate CityFemme.

Surse articol:

  • https://www.medlife.ro/articole-medicale/petele-pe-piele-cand-de-ce-apar-si-cat-de-mult-ar-trebui-sa-ne-ingrijoreze
  • https://well-nest.ro/petele-pigmentare-de-ce-apar-si-cum-le-tratezi/
  • https://www.vichy.ro/vichy-mag/Pete-pe-fata-cauzele-aparitiei-si-metode-de-tratament/vmag73314.aspx
  • https://www.nomasvello.ro/cum-previi-sau-tratezi-petele-maronii-de-pe-piele/
  • https://www.pfarma.ro/blog/petele-pigmentare-cum-le-putem-indeparta.html
  • https://www.csid.ro/beauty/ingrijire-frumusete/pete-maronii-pe-fata-10-cauze-si-metode-de-tratament-pentru-petele-pigmentare-16242827/
  • https://poise.ro/petele-pigmentare/

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *