Morcovul – un aliat nelipsit pentru sănătatea noastră

Morcovul este una dintre cele mai cunoscute legume din lume și a doua cea mai consumată, după cartof. Nu ne putem imagina alimentația așa cum o cunoaștem fără morcov – ciorbițele, mâncărurile, unele salate, sucurile sănătoase sunt doar câteva dintre preparatele care-l conțin. 

Se crede că a fost cultivat pentru prima dată în zona cunoscută astăzi drept Afganistanul, ca o rădăcina bifurcată, lemnoasă, cu gust amar. Dar știați că din cele mai vechi timpuri a fost asociat cu puterile magice? Multă vreme s-a crezut că femeile care nu puteau rămâne însărcinate se pot trata prin consumul semințelor de morcovi. 

Nelipsit din casa oricărei gospodine, această legumă portocalie și-a făcut drum spre inimile tuturor oamenilor. În plus, este foarte bun și pentru bebeluși, de multe ori fiind prima legumă cu care se începe diversificarea. 

Bogat în vitamine și minerale (potasiu, calciu, magneziu), în special vitamina B (care are proprietăți calmante și regenerante) și C, morcovul ar trebui să fie nelipsit din alimentația noastră, fie că îl consumăm proaspăt (îl putem curăța și tăia în bastonașe sau putem face suc din el, care va fi mai delicios alături de măr), fie fiert în ciorbă, piure de morcov, diverse mâncăruri sau în deliciosul carrot cake.

Pe lângă proprietățile sale nutritive, faptul că este bogat în acid folic îl face perfect pentru consum de către femeile care își doresc să rămână însărcinate sau cele aflate în primul trimestru de sarcină. 

Datorită antioxidanților pe care-i conține, morcovul ajută la a trata diverse tipuri de cancer (cancerul de plămâni, de colon sau mamar). Este ideal și pentru a preveni boli cardiovasculare și foarte bun în cazul dietelor, pentru că este sărac în calorii, dar foarte sățios.

Ca și caracteristică principală, cred că toată lumea știe că betacarotenul din morcov ajută la îmbunătățirea vederii. În plus, ajută la scăderea colesterolului, are un efect pozitiv asupra pielii (ajută la vindecarea acneei, la uniformizarea tenului, hidratează pielea uscată, catifelează și elasticizează pielea, tratează eficient iritațiile), reglează activitatea ficatului (acționează asupra bilei în special). 

Morcovul trebuie să fie tare la atingere să aibă o culoare portocalie puternică. Poate fi ținut la umbră și răcoare timp de luni de zile pe perioada iernii, preferabil într-un loc întunecos, în lădițe cu nisip. Deși este tare atunci când este crud, morcovul devine moale și ușor cremos atunci când este fiert.  

Pentru alte articole din aceasta categorie puteti accesa sectiunea Sanatate CityFemme.

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *