Tot ce trebuie sa stii despre Advent – semnificatie, coronita & calendar

Pana acum un an sau doi nu pot sa zic ca am bagat de seama nebunia calendarelor de Advent si sincer nu stiam ce simbolizeaza, mai mult decat numararea zilelor pana la Craciun. Toate calendarele care ascund mici cadouri, fie ca vorbim de cosmetice, dulciuri, bijuterii sau alte produse de mici dimensiuni sunt frumoase si tentante, dar Adventul are o simbolistica pe care as dori sa o impartasesc astazi cu voi, in ajun de Craciun.

Adventul provine din cuvântul latin “adventus”, care înseamnă “venire” sau “sosire”. Adventul este în calendarul romano-catolic perioada celor patru săptămâni de dinaintea Crăciunului. Prima duminică din Advent este totodată începutul anului liturgic romano-catolic. Timpul adventului începe întotdeauna cu o duminică și durează între 22 și 28 de zile, în funcție de ziua în care cade Crăciunul în a patra săptămână a adventului.

Adventul este un timp de așteptare, de speranță și anticipare. Nu este un timp de post, de tristețe, ci un timp de profundă așteptare a venirii Mântuitorului. Pregătirea spirituală pentru această venire implică reflecția, iar culoarea liturgică este culoarea violet (cu excepția celei de-a treia duminici din Advent, numită Gaudete, când bucuria trecerii primei jumătăți a timpului de așteptare transformă violetul în roz). Pe perioada cât creștinii așteaptă lumina Crăciunului, cele 4 lumânări de Advent sunt aprinse cu trecerea fiecărei săptămâni.

Istoria coroniţei de Advent

Conform magnolia.ro, originea coroniţei de Advent este în Hamburg, în secolul al XIX-lea. Johann Heinrich Wichern, un tânăr pastor evanghelic a fost cel care a creat prima coroană de Advent. El avea grijă de mai mulţi copii orfani pentru care cumpărase o casă şi pe care îi învăţa o meserie. Într-un an, în apropierea Crăciunului, după multele întrebări ale copiilor referitoare la cât timp trebuie să mai aştepte până la Crăciun, pastorul hotărăşte să pună 24 de lumânări pe o roată de lemn, număr egal cu numărul zilelor rămase până la sărbătoarea Crăciunului, urmând ca fiecare copil să aprindă în fiecare zi o lumânare şi să spună rugăciuni şi cântece specifice acestei perioade. Dintre cele 24 de lumânări, 4 erau mai mari şi erau menite să fie aprinse în zilele de duminică.

Roata cu lumânări a fost agăţată de tavanul casei şi, după un timp, plăcându-le foarte mult copiilor, ei au început să o decoreze cu crenguţe de brad. În scurt timp această idee a fost adoptată de germani şi au inceput să aibă astfel de coroane în casele lor şi în biserici, obicei păstrat până în zilele noastre.

În prezent se folosesc coroniţe de dimensiuni mult mai mici, iar numărul lumânărilor s-a redus la 4, fiind numărul corespunzător celor 4 duminici de dinainte de Crăciun.

Tradiția calendarului de Advent

Conform povestisasesti.com, calendarul de Advent este expresia nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorilor, numărând la propriu, zi cu zi, până în Ajunul Crăciunului. Înainte de a fi o alergătură după cadouri, în Advent fiecare zi ar trebui să ne îmbogățească sufletește, să ne bucure și să ne introducă treptat în atmosfera Crăciunului.

Deși Adventul ca perioadă de pregătire spirituală este celebrat în biserică încă din secolele V-VI, se pare că tradiția calendarului de Advent este relativ recentă. Ea ar veni de la germanii luterani, care în secolul XIX numărau zilele până la Crăciun prin diferite metode: de la simpla însemnare cu creta pe ușă, la aprinderea unei lumânări în fiecare zi.

Primul calendar de Advent asa cum îl știm astăzi a fost confecționat în 1851, iar primul tipărit a apărut în 1902, în Hamburg. Gerharg Lang a tipărit la München, în 1908, un calendar de Advent cu imagini și mesaje biblice, care a devenit rapid foarte popular.

Calendarele pe care le vedem peste tot în magazine sunt convențional numerotate de la 1 la 24 decembrie, indiferent de data când începe Adventul în anul respectiv. În zilele noastre, aceste calendare au devenit nelipsite distracții, în forme diverse și cât mai originale. Știm cu toții că nu doar copii sunt cei care își stăpânesc cu greu curiozitatea de a desface toate ușițele deodată, pentru a descoperi ce surpriză se ascunde în spatele lor: o bucățică de ciocolată, un cadou mic, o jucărie sau un mesaj.

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *